Ciekawy produkt, rzadko spotykany, dla mnie to nowość :D przydatny podczas demakijażu, lecz ma swoje minusy.
Kiedy podczas zakupów w drogerii Rossmann zobaczyłam te chusteczki moja pierwsza myśl - muszę je mieć! Cena tych chusteczek to ok. 12 zł w cenie regularnej na promocji można upolować je za 9 zł za 100 sztuk.
Była to dla mnie totalna nowość nigdy takiej formy chusteczek nie używałam, zużyłam całe opakowanie i śmiało mogę już co nieco o nich napisać.
Chusteczki są wykonane z trawy bambusowej, są biodegradowalne. Płyn micelarny którym są nasączone, zawiera 98,5% składników pochodzenia naturalnego.
Opakowanie to plastikowa, duża tuba, ze skromną, przejrzystą szatą graficzną z wszelkimi cennymi informacjami. Zamknięcie jest na klik z klapką, które niestety czasem się nie domyka i lubi się otwierać.
W środku początkowo chusteczki były zabezpieczone folijką, po zerwaniu jej w środku mamy rolkę bardzo dobrze nasączonych płynem micelarnym chusteczek.
Zapach jest bardzo przyjemny taki troszkę świeży, delikatnie wyczuwalny jest aloes.
Chusteczek micelarnych, używam jako pierwszy etap demakijażu, potem żel lub pianka, tonik itd.
Niestety ich minusem jest to, że ciężko się je urywa, gdyby były już odcięte byłoby łatwiej, a tak są połączone linią do rwania, mimo iż na opakowaniu jest specjalny wyżłobiony jakby lejek który ma pomóc w rozdzielaniu chusteczek wcale on nie pomaga, wręcz gorzej się je wyrywa i rwą się .. więc urywam je tradycyjnie ręka.
Chusteczki są, wielkości dłoni, krótkie i cienkie, ja żeby zmyć makijaż potrzebuję aż 3 sztuk chusteczek co także niestety przekłada się na ich wydajność i szybko znikają z opakowania.
.. ale na plus działanie! Chusteczki świetnie odświeżają, oczyszczają skórę, warstwę makijażu zmywają prawie całą, nie podrażniają skóry i co ciekawe, zalecane jest po zmyciu twarzy odczekanie (przed drugim etapem pielęgnacji) na wchłonięcie się płynu w skórę, dzięki temu zyskujemy dodatkowe nawilżenie. Radzą sobie także z makijażem wodoodpornym. Pozostawiają skórę solidnie nawilżona, jędrną i gotową do dalszych etapów pielęgnacji.
Niestety chusteczki te nie są bez wad na minus : opakowanie które lubi się czasem otwierać, ciężkie wydobycie chusteczek z opakowania, wydajność, reszta jak najbardziej na plus, super działanie, zapach, cena! Czy kupię je ponownie? Myślę, że z przyjemnością. Daje mocne 4 gwiazdki. :)
Zalety:
- przyjemny świeży zapach, aloesowy,
- cena,
- delikatne, nie podrażniają skóry, oczu,
- działanie: skuteczne oczyszczenie skóry z makijażu i zanieczyszczeń, odświeżenie, nawilżenie, ukojenie, gotowość do dalszych etapów pielęgnacyjnych,
- mimo, że są bardzo cienkie podczas użytkowania nic z nimi się nie dzieje,
- bardzo dobrze są nasączone,
- skład,
- dostępne w drogerii Rossmann.
Wady:
- opakowanie które lubi się otwierać, co może powodować szybsze wyschnięcie chusteczek,
- wydajność,
- ciężkie wydobycie produktu z opakowania.