Olejki do ciała

Yves Rocher Les Plaisirs Nature, Huile Vegetale Sensuelle Noix de Coco Zmysłowy olejek do masażu `Kokos`

• 8 czerwca 2023 o 11:43
    Niewart swojej ceny
    ZAPACH Typowo kokosowy, bez dodatkowych nut zapachowych. Na skórze zapach jest delikatny, ciepły, otulający, utrzymuje się do momentu zmycia olejku. OPAKOWANIE Plastikowa, sztywna, gruba buteleczka z małą, plastikową zakrętką. Otwór w butelce, przez który przelewa się olejek, jest mały, co ułatwia dozowanie produktu. Mnie opakowanie się nie podoba, ale to kwestia gustu. ZASTOSOWANIE Używałam go do masażu twarzy i ciała, w roli olejku pielęgnacyjnego do twarzy i ciała, próbowałam olejować nim włosy i zmywać makijaż. W żadnej roli się nie sprawdził. KONSYTSENCJA Jest gęsty, przypomina konsystencją olej słonecznikowy. Na skórze tworzy powłokę, która sprawia, że czujemy się, jakby skóra przez niego nie oddychała. Nie wchłania się po starannym masażu i wsmarowaniu go w ciało ani po kilku godzinach od pozostawienia go na ciele. DZIAŁANIE W roli olejku do masażu jest słaby. Musiałam zużyć go dużo, żeby w ogóle rozprowadzić go na plecach, rękach czy nogach. Ponadto dłonie podczas masażu tym olejkiem nie suną po skórze ciała. On bardziej oblepia skórę niż ułatwia poślizg, przez co wykonywanie masażu za jego pomocą było dla mnie męczące. W roli olejku pielęgnacyjnego do ciała i twarzy też się nie sprawdza. Mimo dobrego składu nie zauważyłam, żeby zostawiał skórę nawilżoną, odżywioną lub zregenerowaną. Po innych olejkach do ciała ze zwykłej drogerii (np. z Alterry, Lirene) moja skóra była rozjaśniona, gładka, napięta, a niedoskonałości i podrażnienia znikały. Mogłam ich używać do ciała i twarzy, bo nie zapychały porów. Po olejku z Yves Rocher moja skóra jest zwykła, szara i sucha mimo tłustej powłoczki. W dodatku używanie go na twarzy jest nieprzyjemne, bo osiada na skórze gęstą, tłustą warstwą. Nie sprawdza się też przy demakijażu oczu i twarzy. Jest zbyt gęsty i nie rozgrzewa się pod wpływem masażu palcami, przez co nie rozpuszcza makijażu, tylko osiada na skórze. Do olejowania włosów też jest nie za fajny, bo ciężko wsmarować go we włosy. Chociaż u mnie do pielęgnacji włosów sprawdza się niemal wszystko, to ten olejek nic nie robił. Zwykła oliwa z oliwek działa cuda na moich włosach w porównaniu z tym kosmetykiem. PODSUMOWANIE Dla mnie to trochę bubel. Gdyby nie etykieta Yves Rocher, pomyślałabym, że to zwykły olej kuchenny pachnący kokosem z nieznanej marki, wart kilka złotych. Uwielbiam olejki do ciała, kupuję różne i używam ich na wiele sposobów, ale do tego nigdy nie wrócę.
    Zalety:
    • ładny, kokosowy, delikatny, otulający, ciepły zapach
    • dobry skład
    • krzywdy nie robi
    Wady:
    • ciężko robić nim masaż, jest za gęsty
    • używany jako olejek do pielęgnacji ciała i twarzy nie wchłania się, nie odżywia, nie nawilża, nie regeneruje
    • nie nadaje się do demakijażu, bo oblepia skórę, ale słabo rozpuszcza podkład i tusz do rzęs
    • słaby do olejowania włosów, ciężko go nałożyć i nic nie robi
    • opakowanie z nieprzyjemnie twardego plastiku, denerwuje mnie też mała zakrętka, która często wypada mi z ręki
    • drogi
    • większość olejków do ciała z drogerii jest od niego lepsza pod każdym względem
  • 5 marca 2021 o 19:42
    Jak na gorących wyspach
    Kokosowy olejek Yves Rocher był pierwszym z olejków tej firmy na który się skusiłam i spodobał mi się na tyle, że nie poprzestałam tylko na nim;-). 'Oficjalnie' przeznaczony do masażu, w mojej łazience okazał się znacznie bardziej wielofunkcyjny: stosowany na mokre ciało po prysznicu nawilżał skórę lepiej niż większość balsamów i kremów, nakładany na włosy jako maska na pół godziny przed ich myciem odżywiał je i wygładzał, a latem lekko posmarowane nim łydki i dekolt wyglądały pięknie, zdrowo, a do tego pachniały jak słodkości:-). W głównym zastosowaniu też sprawdził się super: w manualnym masażu pleców, masażu ciała bańką chińską, czy do twarzy z wałeczkiem jadeitowym nie tylko powodował potrzebny poślizg, ale też uprzyjemniał zabieg swoim słodkim zapachem. Oprócz nawilżającej, gładkiej formuły i pięknego, naprawdę przypominającego kokosowe słodycze zapachu plusem jest też opakowanie - nie tylko jego estetyczna szata graficzna, ale też przemyślane zamknięcie w formie nakrętki, którą jej przez fikuśny kształt łatwo jest odkręcić i zakręcić nawet śliską dłonią. Ogółem to bardzo udany kosmetyk, mam nadzieję, że pobędzie jeszcze długo w ofercie Yves Rocher:-)
    Zalety:
    • piękny zapach
    • bogata formuła
    • wielofunkcyjność
    • działanie na skórę - głębokie nawilżenie i odżywienie
    • przemyślane opakowanie
  • 14 listopada 2020 o 13:52
    Używam do bańki chińskiej
    Piękny zapach i uczucie rozgrzania idealnie pasuje do zabiegu bańki chińskiej. Przyjemny w użyciu, fajny aplikator, zapach rozpieszcza zmysły. Uwielbiam go bardzo. Duży plus za skład, Yves Rocher ma dużo fajnych produktów, jednak ten to mój ulubiony. Olejek łatwy w użyciu, nie plami. Polecam nawet do zwykłego masażu pleców. Ja najpierw rozsmarowuje na udach, potem używam bańki chińskiej. Ten zabieg staje się o wiele przyjemniejszy z tym olejkiem.
    Zalety:
    • jakość/cena/skład
  • 14 listopada 2020 o 12:15
    Fajny olejek do masażu we dwoje
    Olejek jest w fajnej buteleczce, z genialnym aplikatorem, dzięki któremu można z łatwością odmierzyć odpowiednią ilość kosmetyku, nawet w ciemnościach. Olejek rozgrzewa się w dłoniach, a jego ciepło jest przekazywane, co dodatkowo podkreśla przyjemność w masażu. Zapach jest delikatny i może podobać się zarówno kobietom, jak i mężczyznom. Olejek utrzymuje się na dłoniach wystarczająco długo, żeby masaż był przyjemny. Skóra po masażu jest miękka, bez przesadnego tłustego filmu. Jestem zadowolona.
    Zalety:
    • rozgrzewa się w dłoniach,
    • wydajność,
    • piękny, delikatny zapach,
    • dobry do masażu we dwoje,
    • genialny aplikator, ułatwiający dozowanie kosmetyku
    Wady:
    • cena, ale w promocji można złapać taniej