Henny do włosów

Light Mountain Natural Hair Color & Conditioner Red Naturalna henna `Lis`

• 22 lipca 2024 o 22:34
    Chodźcie, opowiem wam bajkę, jak Lis pokonał Saharkę
    Bajka, jak to bajka - musi mieć dobre zakończenie. Ale czy moja historia jest zmyślona i nie ma szans istnieć w realnym świecie? I teraz wkrada się zaskoczenie... fantazji nie znajdziecie tutaj wcale. Myślałam, że henna od Sahary (Kamil Rochucki) jest najlepsza, na jaką trafiłam. No cóż, żółtą koszulkę lidera przekazuję oficjalnie lisowi od Light Mountain. Nie będę taka, że teraz Sahara idzie w zapomnienie i usunę jej hita, bo tak naprawdę z nią odkryłam cudowność, jakim jest proces hennowania. W ramach wstępu - hennuję włosy 4 lata. Walczę z siwkami z 10 jak nic (a mam 29 lat). Pójście w naturalne metody zakrywania tych koszmarków było jedną z lepszych decyzji w moim życiu, bo oprócz tego, że ich nie widać, to włosy na długości zgarnęły wszystko co dobre: wzmocnienie, pogrubienie, wielowymiarowy kolor, blask. Opakowanie Lisie ziółko zostało wzorowo zapakowane. W ogóle zwierzęca koncepcja producenta mnie urzeka niesamowicie. Proszek z henną jest wsypany do plastikowego woreczka, a następnie zamknięty w kartonik z cudną grafiką lisa. Podwójne zabezpieczenie tak sypkiego produktu to w mojej ocenie must have. Tutaj tego nie zabrakło, także moje czepialskie oko nie może się pokusić na żadną złośliwość :) Produkt jest amerykański, co lekko mnie zdziwiło, bo tego typu produkty zawsze kojarzą mi się z Indiami i Azją ogólnie. Kurczę, no to się im udało, naprawdę. Oczywiście na kartoniku znajdziemy naklejkę z polską instrukcją, dzięki czemu sposób użycia jest zrozumiały dla każdego. W środku dodatkowo znajdziemy plastikowe rękawiczki. Są duże, ja osobiście ich nie używam, bo po prostu niewygodnie nakładałoby mi się błotko. Ale za dostarczenie ich z produktem plus. Jakość henny, w tym zmielenie Jest wzorowo, już pędzę z tłumaczeniem: a) henna jest tak sypka jak mąka. Nie ma mowy tutaj o żadnym większym kłączu/liściu, nawet o ziarenku wielkości 1 mm, a skąd to wiem? Wiem to stąd, że jej wypłukanie po aplikacji trwało najkrócej spośród wszystkich henn, które używałam, naprawdę. Nawet przy suszeniu głowy nie odnotowałam sypania się z głowy, to dla mnie szok b) przy innych produktach tego typu każde kolejne mycie głowy bezpośrednio po aplikacji i tak kończyło się rudą wodą przy spłukiwaniu, tutaj? Tutaj tego nie ma, dla mnie to kosmos c) wspaniale kryje siwe włosy. Jest niesamowicie nasycona pigmentem Działanie Samo tworzenie mieszanki trwa u mnie kilka chwil. Hennę mieszam z rubią, zakwaszam amlą, żeby wydobyć wiśniowe odcienie i zalewam hibiskusem zaparzonym wodą destylowaną w temperaturze 70 stopni. Czasem wrzucę do tego jeszcze Neem, a co mi tam. Przy takim komplecie moja skóra głowy odwdzięcza mi się mniejszym przetłuszczem co najmniej 2 tygodnie od hennowania. Błotko z henną nakładam głównie na odrosty, bo jedynie tam widać te siwe cholery. Przy szaleństwie i stworzeniu błotka w zbyt dużej ilości, wmasowuję go na długości. Jakie są efekty? Włosy po użyciu są odbite od nasady, błyszczące. Sprawiają wrażenie zdrowszych, odżywionych. Efekt żywego, wielowymiarowego koloru po koloryzacji utrzymuje się wspaniale do następnego hennowania. Nic a nic się nie wypłukuje. Jest błysk, a w moim oku łza wzruszenia z dobra, jakie widzę w lustrze :P No i teraz pytanie - czy to wszystko jest warte 55 zł w cenie regularnej za 113 g produktu? Absolutnie każda złotówka, którą przeznaczyłam na zakup tego produktu, nie została zmarnowana. Nie narzekam tutaj na wydajność, bo średnio na jedną koloryzację przeznaczam 30g henny, resztę uzupełniam dodatkami. To mi wystarcza w zupełności do pokrycia siwulków. Jest drogo? Jest drogo. Jest dobrze? Jest fe-no-me-nal-nie. Dziękuję, to koniec zachwytów. To pa!
    Zalety:
    • najdrobniej i najlepiej zmielona henna, jaką dotychczas używałam. Najszybciej wypłukuje się ją po aplikacji (w sensie błotko)
    • każde kolejne mycie nie kończy się pomarańczową wodą
    • nie osypuje się okruchami, jest przesiana jak złoto ;-)
    • przyjemnie pachnie - naturalnie, lekko, ziołowo
    • barwi jak szalona, a kolor na włosach utrzymuje się 4 tygodnie
    • zioła są zamknięte w plastikowym woreczku, a następnie włożone do papierowego kartonika - wzorowe zabezpieczenie przed wysypaniem się produktu
    • przeurocza grafika z lisem, mnie urzeka :)
    • wydajny, naturalny produkt do farbowania
    • prosty skład - tylko zmielone liście lawsonii
    • świetnie odżywia i dodaje blasku włosom
    • idealnie kryje siwe włosy
    • odbija włosy od nasady, peelinguje skórę głowy, daje jej "życia", ogranicza przetłuszczanie na co najmniej 2 tygodnie
    • z odpowiednimi dodatkami idzie nią stworzyć cudnie wiśniowe tony czerwieni
    • produkt amerykański, ale na opakowaniu znajduje się spolszczenie
    • producent dostarczył plastikowe rękawiczki, za pomysł plus, za ich jakość drobny minus
    • pogrubia włosy
    • ma sporą cenę, ale jej fantastyczna jakość jest warta absolutnie każdej złotówki
    Wady:
    • mniej niż zero
    undulka
    18 lutego 2021 o 18:06
    szlachetny lis
    włosy hennuję mniej więcej od sierpnia/września 2020. To moja trzecia mieszanka z Light Mountain - wcześniej miałam papugę i wilka. Naturalnie mam brąz, hennę zaczynałam na farbowanym rudym. Nie wiem, gdzie poza sklepem Agi Niedziałek można kupić te henny. Opakowanie kosztuje 40 zł i włosom do ramion wystarcza na około 2 użycia, Czasem zostaje mi zrobionej henny - wtedy można zamrozić na następny raz, albo dodawać kostki henny do dodatek do masek celem utrwalenia koloru. Stosuję ją z różnymi dodatkami - zakwaszam amlą, acerolą albo sokiem jabłkowym (co jest), lubię ją mieszać z saszetką cassi, ostatnio zaczęłam dodawać moringi (żeby im dodać witamini blasku, ale też nieco rozjaśnić kolor) ale też rubbi (czerwone refleksy) i papryki (czerwone refleksy). Do mieszanki zwykle dodaję jakieś humektanty - teraz wylądowało w niej trochę miodu, czasem to jest aloes. W tym momencie już wiem, jak moje włosy reagują na hennę i co mogę im zafundować, mam też nadbudowany barwnik, ale początkującym radziłabym zacząć od trzymania mieszanki na głowie nie dłużej niż 2-3 godziny, Henna sprawdzi się rozrabiana z przegotowaną wodą w temperaturze 60-70 stopni, ale widzę, że kolor ładniej się trzyma na wodzie destylowanej. Teraz trzymam hennę (której nie pozwalam stać długo, bo zależy mi na czerwonawych refleksach) jakieś 6 godzin. Wydaje mi się, że połączenie z moringą i rubbią sprawiło, że lepiej pokrywa odrost. Od czubka głowy robi mi się przejście koloru między moim brązem a rudym, ale teraz jest o wiele mniej brązu, więcej rudości. Nie przeszkadza mi to, a wręcz przeciwnie - wygląda na bardzo ładny, celowy zabieg. Gdybym chciała mieć cały odrost równomiernie rudy, musiałabym go farbować. Może to zrobię, ale na razie podoba mi się jak jest. Kolor wyszedł głęboki, z czerwonymi refleksami, nieco nieco ciemniejszy niż zamierzałam - nic dziwnego, pigment się nabudowuje. Pięknie błyszczy się w słońcu, i potrafi wyglądać zupełnie inaczej w zależności od światła. To właśnie przewaga henny nad farbą. Jestem zadowolona, ale następnym razem wrócę do papugi, żeby uzyskać coś jaśniejszego. Na włosach kolor się ładnie utrzymuje, ale że odrost rośnie, powtarzam hennowanie co 4-6 tygodni.
    Zalety:
    • odżywia włosy
    • poprawia stan skóry głowy
    • piękny, naturalny kolor
    • cena w stosunku do ilości produktu
    • możliwość uzyskania różnorodnego efektu (zależy od tego, co dodamy do mieszanki)
    • naturalny produkt
    Wady:
    • nie pokrywa mi całego odrostu
    • to jest generalnie dość brudząca wszystko procedura
    • do idealnego koloru trzeba dochodzić metodą prób i błędów
    • ograniczona dostępność
    Finka2L
    29 sierpnia 2020 o 11:27
    Henna na 5
    Oprócz henny Khadi ten Lisek jest moją ulubioną henną i bardzo go polecam zarówno tym z Was, które nakładają czystą hennę w celu uzyskania czerwieni do bordo lub rudo czerwieni lub tym, które jak ja muszą mieszać hennę z cassią,bo inaczej sama henna się szybko nadbudowuje. Liskowa henna jest czysta, bardzo dobrze zmielona, świetnie się miesza i daje intensywny kolor, który moim przypadku był właśnie rudawy z wyraźnymi czerwonymi tonami. W opakowaniu mamy także dołączony czepek i rękawiczki foliowe. Wielkim plusem jest także urocze opakowanie i cały design! Świetny produkt naprawdę!
    • działanie
    • skład
    Wady:
    • nie ma
    lukija
    28 sierpnia 2020 o 21:54
    Żałuję, że zdecydowałam się na tę hennę tak późno
    Moja pierwsza i ukochana henna. Daje cudowny rudy kolor w połączeniu z zakwaszeniem jej acerolą. Szukam ciepłych, złotych tonów w rudościach i ta henna jest idealna. Na początku bardzo się bałam jaki kolor mi wyjdzie, a teraz nie mogę się doczekać każdego hennowania włosów. Mieszam ją z cassią, włosy wyraźnie zrobiły się zdrowsze (wcześniej farbowałam na platynę), grubsze i przede wszystkim mają cudowny kolor! Polecam wszystkim. Jeśli ktoś zastanawia się nad pierwszą henną to nie zawiedzie się, wybierając właśnie tego lisa.

Zobacz także inne Henny do włosów