Kremy BB, CC i DD

Soda Makeup #mermaids Mermaid Foudation Podkład do twarzy

• 20 marca 2023 o 18:43
    Niestety pomyłka
    Skuszona niską ceną, kupiłam w nadzieji na hit, niestety się rozczarowałam. Mimo dobrze dobranego odcienia, wydaje się bardzo ciężki. Zapycha pory, myślałam że to kwestia bazy pod makijaż, niestety wypróbowałam na dwóch różnych bazach, efekt taki sam. Po czasie się waży na skórze, przeciera się i wygląda jakby łuszczyła się skóra. Może to kwestia mojej cery mieszanej z skłonnością do przetłuszania w strefie T. Zapach ma neutralny, to na plus. Jednak wykończenie totalnie na minus, kiepsko się trzyma i wchodzi w zmarszczki.
    • neutralny zapach
    Wady:
    • za ciężki
    • zapycha pory
    • szybko się ściera
    • zbija się na skórze w zmarszczkach
  • 18 kwietnia 2022 o 21:56
    Podkład
    W sumie na markę Soda Makeup trafiłam totalnym przypadkiem i to na mega wyprzedażach za dosłownie ( 10 procent ceny pierwotnej). Zaryzykowałam kupnem 2 produktów - rozświetlacza oraz właśnie podkładu. Troszkę zwlekałam z przetestowaniem, ale jednak przyszedł czas. Co sądzę o pokładzie? Mhm, zacznę o tego, że kolor, który wybrałam był idealny. Dokładnie taki, jakiego szukałam zawsze w podkładach, więc za to ogromny plus. Bardziej przypominał mi w konsystencji krem BB, a krycie miał średnie, co dla mnie akurat jest okej, bo nie lubię efektu maski na twarzy. Miałam z nim jednak jeden problem - pomimo sympatii do niego, niestety bardzo mnie zapychał. Finalnie, moje uczucia co do niego są mieszane, więc niestety nie kupiłabym go ponownie.
    Zalety:
    • Średnie krycie
    • Bez efektu sztucznej maski
    Wady:
    • Zapychający pory
    • Zbyt mało wyboru kolorystycznego
    lergie
    31 maja 2021 o 20:21
    Niczym krem BB
    Podkład kupiłam na wyprzedaży marki Soda w Rossmannie za 4,99 (czyli za niemal 10% ceny regularnej). Gdyby okazał się świetnym produktem to bym żałowała, że już go u nas nie ma, ale całe szczęście jest dostępny i na stronie marki i w drogeriach internetowych. Mam kolor 103, choć co do koloru były tylko 4 do wyboru - zaś teoretycznie jaśniejszy 102 już na wyschniętym swatchu wydaje mi się o pół tonu ciemniejszy od 103. Podkład ma dość neutralny kolor, lekko ciepły, ale dobrze się wtapia. Konsystencja typowo "tubkowa" - kremowa, wręcz mocno, ale nie jest zbyt gęsty, choć wygląda na treściwy. Zapach też jest raczej "zdjęty" z typowych podkładów kremowych pielęgnacyjnych, jak kiedyś Lirene, ale mi nie przeszkadza, choć raczej "staromodny" jak na podkład. Świetnie się rozprowadza, zero smug, idealnie wtapianie, choć mam może nieco chłodniejszą urodę to się nie odcina. Krycie określiłabym jako średnie, natomiast można użyć go mniej i ma lekkie (ja wolę dobudować, to też wpłynęło na wydajność tubki). Używałam go non stop przez 1,5tygodnia na wyjeździe i mnie nie zapchał ani nie wysuszył - natomiast mimo swojej kremowości nie jest to podkład nawilżający, choć taki się wydaje. Wyświeca się standardowo - zależnie od rodzaju pudru, ale i tak uważam, że jak na taką formułę to trzyma się nieźle. Moje oko gadżeciary dopełniały dodane w pudełku naklejki - w sumie grafika jest zastosowana w całej marce i uznaję to za znak rozpoznawczy Sody. I choć wydaje się, że jest skierowana do "młodych" to ja, nieco starsza (i nieco już różnych kosmetyków zużyłam w swoim życiu) jestem naprawdę pod wrażeniem jakości Sody. Ceny są porównywalne do np. Makeup Revolution, a mimo to Soda przypadła mi bardziej do gustu póki co. Podsumowując, jest to całkiem travel-friendly podkład, zbliżony konsystencją i działaniem do kremu BB, nie smuży, nie podrażnia, nie zatyka porów. Jeśli ktoś szuka nieco lepszego w budowaniu podkładu na zasadzie właśnie kremu BB, to strzał w 10tkę. Dodatkowo przyjemnie matowe minimalistyczne opakowanie, także zewnętrzne (podkład dostajemy w kartoniku - i to zaklejonym!) cieszy oko. Dla mnie największą zaletą jest budowanie krycia plus to, że kolor się doskonale dopasowuje, i jest to produkt, który świetnie pracuje z gąbeczką, bez żadnych smug i prześwitów. Mam nadzieję, że marka się rozwinie i nie raz mnie jeszcze zaskoczy! ;)
    Zalety:
    • Krycie lekkie do średniego, z możliwością budowania
    • Naturalne wykończenie
    • Idealnie się wtapia
    • Nie robi smug
    • Kolor neutralny, lekko ciepły, w sam raz na lato
    • Śliczna różowa tubka zapakowania w zaklejony kartonik
    • Całkiem przyjemna kremowa konsystencja
    • Dobrze napigmentowany
    • Efekt wygładzający
    • Nie zapycha
    • Całkiem przyzwoicie się utrzymuje
    • Atrakcyjna cena promocyjna
    • Design
    • Naklejki w środku jako gadżet i znak rozpoznawczy marki Soda
    Wady:
    • Wydajność - mam wrażenie, że zużyłam pół opakowania w 1,5tygodnia
    • Dostępność - było lepiej bo w Rossmannie, teraz głównie online
    • Cena regularna nieco zawyżona, ale za takie 30zł jest wart grzechu
    kinka35
    17 maja 2021 o 14:34
    nie ma tragedii ale nie jest tez super
    Podkład kupiłam za totalne grosze, zachwyciła mnie szata graficzna. Kolor wybrałam troche na czuja, bo nie było testera, a podkład był w kartoniku zamknietym taśmą (potężny plus!). Trafiłam idealnie. Podkład jest bardzo gęsty, mocno treściwy, ale bez problemu rozprowadza się na twarzy. Jest według mnie bardzo lekki. Na pewno nie ma wielkiego krycia. Nie jest matowy, raczej jest to zdrowy glow (albo zasługa mojego spfu pod spodem :P). Na codzien sprawdza się bardzo fajnie. Nie jest super trwały, starcia z łózkiem na 30 minut raczej nie wygrywa. Nie zapycha, nie robi krzywdy, a buzię mam bardzo wrażliwą i skłonną do zapychania. Chociaż używam go krótko, to niestety juz wiem że jest bardzo niewydajny, Za kilka złotych ok, ale cena regularna była dosyć wysoka. Czy kupiłabym ponownie? Raczej nie - mozna to miec taniej, lepiej, fajniej .
  • 11 maja 2021 o 18:17
    Nie ma w nim nic wyjątkowego
    Zakupiłam podkład w cenie normalnej 46.99 zł, licząc na świetną jakość i trwałość, Marka z ciekawą szatą graficzną, która moim osobistym zdaniem jest w pewnym stopniu dziecinna, gdy otworzyłam produkt zauważyłam kolorowe naklejki w środku, co równiez skojarzyło mi się z czymś przeznaczonym dla dzieci, podkład nie spelnił moich oczekiwań po kilku godzinach roluje się na twarzy, tworzy nieładny efekt, musiałam uzyć go bardzo dużo aby ladnie pokrył całą twarz, przy nakładaniu wydaje się bardzo toporny nie ma lekkiej wodnistej konsystencji, moge porównać to do bardzo gestej maści, wydaje mi się że minimalnie ciemnieje co nie jest dobra cechą a ta cena powinna już do czegoś zobowiązywać. Ja osobiscie go nie polecam, można kupić wiele lepszych podkładów w tej cenie
    Zalety:
    • różowy kolor
    • ładny zapach
    • skromna stylistyka
    Wady:
    • rolowanie się na twarzy
    • ciemnieje
    • toporna konsystencja