Biały koteł Aylunola PRO by Biały Koteł, Wzmacniający szampon w kostce `Owies & amla`
dodaj swoją opinię i zdjęcia do produktu
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Po długich przygotowaniach, podczas których sprawdziliśmy około 30 różnych receptur udało nam się uzyskać docelową, zbilansowaną kompozycję składników.
Nasz szampon nie jest mydłem do włosów (po którym zalecane są płukanki zakwaszające) lecz prawdziwym szamponem na bazie delikatnego detergentu pochodzenia naturalnego jakim jest SCI (Sodium Cocoyl Isethionate).
W tej recepturze postanowiliśmy skorzystać ze składnika sprawdzonego przez kobiety w Indiach, które słyną ze wspaniałych włosów.
Odżywienie
Amla, bo o tym składniku mowa jest krzewem rosnącym w Indiach i nazywana jest rośliną o właściwościach rewitalizujących i odmładzających według indyjskiej medycyny – Ayurvedy. Szczególnie cenne właściwości mają owoce tej rośliny, które są bardzo bogate w stabilną witaminę C (720 mg w 100 gr świeżych owoców) oraz flawonoidy i polifenole, o działaniu antyoksydacyjnym. Amla wzmacnia cebulki włosów i zapobiega ich wypadaniu oraz przeciwdziała rozdwajaniu się końcówek, a także wzmacnia skórę głowy, działa przeciwzapalne i przeciwłupieżowo. Włosy po jej zastosowaniu nabierają blasku i gęstości.W przypadku włosów naturalnie kręconych poprawia i utrwala ich skręt. Więcej o Amli przeczytasz tutaj.
Jako uzupełnienie dla Amli dodaliśmy Jedwab Owsiany aby jeszcze bardziej odżywić włosy oraz skórę głowy.
Aminokwasy zawarte w nasionach owsa wykorzystywane są w szamponach oraz odżywkach do włosów farbowanych, suchych i zniszczonych, z uwagi na bardzo dobre właściwości nawilżające, odżywcze i odbudowujące. Preparaty na bazie owsa są szczególnie polecane do skóry wrażliwej, alergicznej, atopowej i skłonnej do podrażnień. Posiadają właściwości przeciwświądowe, kojące, przeciwzapalne, regenerujące, zmiękczające oraz nawilżające.
Betaina: naturalna betaina to aminokwas otrzymywany z buraka cukrowego, o bardzo higroskopijnych właściwościach, mający zdolność ochrony błon komórkowych. Wykazuje działanie silnie nawilżające, łagodzi drażniące działanie detergentów oraz zwiększa objętość włosów, dlatego stanowi idealny dodatek do produktów myjących jak szampony.
Lecytyna Słonecznikowa: działa zmiękczająco, nawilżająco jak również ułatwia wchłanianie substancji aktywnych (pełni rolę promotora przenikania). Dodatkowo jest świetnym antyoksydantem. Lecytyna może być stosowana do pielęgnacji każdego rodzaju skóry.
Oczyszczenie
SCI czyli Sodium Cocoyl Isethionate: jest wyśmienity składnik produktów do mycia i czyszczenia ciała i skóry. Świetnie rozpuszcza brud i tłuszcz w wodzie, pozostawiając skórę i włosy czyste. Nie wysusza, daje przyjemne, jedwabiste uczucie na skórze. Jest dobry dla każdego typu skóry i włosów.
Glinka Zielona Francuska: używana systematycznie reguluje produkcję sebum – skóra mniej się przetłuszcza, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Doskonale oczyszcza i wiąże toksyny jak również przyspiesza gojenie się już powstałych stanów zapalnych.
Nawilżenie
Masło Kakaowe Surowe: produkty z masłem kakaowym do włosów powinny stosować osoby, które mają suche, łamliwe włosy z tendencją do puszenia się. Masło kakaowe nawilża włosy i wygładza niesforne kosmyki. Dodatkowo zapobiega rozdwajaniu się końcówek. Ponieważ jest naturalnym emolientem, świetnie sprawdzi się na przesuszonych bądź zniszczonych pasmach. Zawiera witaminy takie jak potas, magnez, żelazo, wapno i kwas oleinowy. Należy do olei nasyconych – idealne dla włosów niskoporowatych, choć nie znaczy to, że nie sprawdzi się na takich o wysokiej. Sprawia, że włosy stają się błyszczące, elastyczne i wygładzone.
Nuty zapachowe
Naturalny olejek eteryczny: Trawa Cytrynowa. Olejek Trawy Cytrynowej aplikowany na skórę wzmacnia tkankę łączną, poprawia ukrwienie, łagodzi podrażnienia, sprzyja gojeniu się ran. Działa dezynfekując i przeciwgrzybicznie.