Szampony do włosów

Receptury Babuszki Agafii Apteczka Agafii, Szampon dermatologiczny przeciw wypadaniu włosów

• 28 sierpnia 2021 o 13:43
    Polecam
    Opakowanie to plastikowa butelka z motywem roślinnym i białą zakrętką. Otwór butelki jest dosyć spory przez co może się za dużo szamponu wylać. Szampon ma gęstą, żelową konsystencję o jasnozielonym kolorze. Ma bardzo ładny odświeżający zapach. Kosmetyk dobrze się pieni i świetnie oczyszcza skórę głowy przy czym jej nie podrażnia. Łatwo się zmywa i jest wydajny - niewielka ilość wystarczy na pokrycie włosów. Włosy po umyciu są przyjemnie gładkie, sypkie i czyste. Działa również na wypadanie włosów. Podczas rozczesywania zdecydowanie mniej włosów mi wypadało niż wcześniej. Jeden z lepszych jakie miałam. Polecam.
    Rudzik7
    16 grudnia 2020 o 0:18
    I tak i nie, z przewagą na tak
    Szamponu zaczęłam używać w czerwcu, miał mi pomóc z wypadaniem włosów. Włosy przestały wypadać, ale do końca nie wiem czy dzięki temu szamponowi, gdyż jednocześnie brałam suplementy i stosowałam różnego rodzaju wcierki. Opakowanie jest na minus, ze względu na brak pompki czy zwykłego zamknięcia na klik znanego z innych tego typu produktów, tutaj mamy odkręcane wieczko i sporej wielkości otwór, przez który za dużo się wylewa. Szampon ma kolor radioaktywnie zielony i przyjemny ziołowy zapach. Moje włosy na początku bardzo go lubiły, ładnie się układały i długo były później świeże. Niestety po dłuższym stosowaniu zaczęła mnie strasznie swędzieć skóra głowy, ustało po odstawieniu i powróciło gdy znowu zaczęłam go używać. Szampon ma w składzie sls i tzw. "itchy Msy" które są dosyć silnym alergenem, producent zaleca potrzymać go parę minut na skórze głowy i dopiero później spłukać, myślę że zwyczajnie mnie uczulił :(. Szkoda bo naprawdę go polubiłam. Uważam, że jest naprawdę godny uwagi, i będzie idealny dla kogoś mniej skłonnego do podrażnień.
    mm2991
    22 maja 2020 o 23:24
    duże zaskoczenie
    Powiem szczerze, że nie byłam przekonania do szamponu tego z resztą jak i do marki ale szampon mnie bardzo zaskoczył. Przede wszystkim ma bardzo przyjemny i delikatny zapach, oraz jest bardzo gęsty dzięki czemu bardzo wydajny. Bardzo dobrze się pieni. Włosy są miękkie po nim i mam wrażenie, że grubsze. Po dłuższym stosowaniu widzę poprawę jeśli chodzi o wypadanie (tylko czy to jest efekt samego szamponu czy również zmiany diety to nie wiem, w jednym czasie zmieniłam dietę na zdrowszą). Włosy nie puszą się, i mniej przetłuszczają. Jedynie zmieniłabym opakowanie z mniejszym dozownikiem.
    Zalety:
    • efekt
    Wady:
    sowa535
    14 marca 2020 o 19:14
    Niestety nie dla mnie
    Szampon poleciła mi Pani w sklepie z naturalnymi kosmetykami. Mam problem z wypadaniem włosów i szukałam czegoś co trochę w wspomoże, faktycznie po 3 tygodniach stosowania włosy wypadają mniej a po myciu są przyjemnie miękkie i lejące. Niestety to co skreśla u mnie ten szampon to, to że powodował u mnie łupież, pierwszy raz w życiu mam taki przypadek... Automatycznie wylatuje z mojej pielęgnacji, już wolę płukanki ze skrzypu i pokrzywy lub jakąś wcierkę.
    Zalety:
    • włosy faktycznie mniej wypadają
    Wady:
    • wysuszył skórę głowy
    • spowodował łupież
  • 8 marca 2020 o 8:11
    Wspomagacz
    Szampony z klasycznej serii Babuszki Agafii znam i sobie cenię za wspaniałe działanie, dokładne oczyszczenie i przyjazną dla portfela cenę. Miałam już sporo wariantów, jednak przed okresem jesienno-zimowym zakupiłam kilka nowych, w tym szampon przeciw wypadaniu włosów z myślą specjalnie po tej porze kiedy moje włosy potrzebują dodatkowego wzmocnienia. Apteczna seria była mi kompletnie nieznana, więc chętnie skusiłam się na tą nowość. Szampon jest dobrym produktem oczyszczającym, jednak sam nie zaradzi wypadaniu. Jako dodatek do pielęgnacji i suplementacji ma szansę się sprawdzić. OPAKOWANIE Opakowanie jest charakterystyczne dla szamponów z serii aptecznej. Dość przyjemne dla oka, z motywami roślinnymi i ciekawą kolorystyką. Każdy szampon ma nieco inny kolor oraz grafika posiada inne motywy roślinne, co ułatwia rozpoznanie danego szamponu na półce pełnej rosyjskich specyfików. Napisy niestety po rosyjsku, ale z tyłu znajdziemy mini karteczkę z polskim tłumaczeniem. Opakowanie zamykane jest na klasyczną zakrętkę i to dla mnie mały minus – preferuję pompki lub zamknięcia na klik.. Butelka jest przezroczysta i ma pękaty kształt, trochę przypomina produkty apteczne, na bieżąco widać zużycie kosmetyku. Dozowanie jest utrudnione, bo ciężko wyczuć ile szamponu wyleje się z butelki - otwór jest bardzo duży. SZAMPON Ma wyrazisty, jasnozielony kolor z perłową poświatą i gęstą, żelową konsystencję. Posiada intensywny zapach - dla mnie bardzo przyjemny i zupełne nieprzypominający typowych dla Agafii ziołowych aromatów. Nałożony na włosy doskonale się pieni. Bardzo dobrze oczyszcza skórę głowy i nie powoduje szybszego przetłuszczania. Łatwo zmywa się go z włosów mimo sporej ilości piany. Podejrzewam, że gdyby nie nałożenie odżywki włosy by się trudno rozczesywały. Nie podrażnia skóry głowy, moich przetłuszczających się włosów nie przesusza zbytnio (poza tym używam wcześniej wspomnianej odżywki/maski/kuracji). Co do wzmocnienia – średnio pod tym aspektem się sprawdza solo, jest jakby neutralny w tej kwestii, ale sam szampon tutaj nie pomoże. Stawiam na wzmocnienie do wewnątrz, wcierki i suplementy, a szampon jest dodatkową pomocą i w takim zestawieniu lepiej się u mnie sprawdza. W składzie zawiera ciekawe ekstrakty roślinne, ale również SLES, więc nie jest najłagodniejszym produktem oczyszczającym. Jest wydajny, ponieważ wystarcza jego niewielka ilość do umycia włosów. Cena i wydajność jest zachęcająca. PLUSY + przyjemny zapach + dokładne oczyszczenie + duża wydajność + niska cena MINUSY opakowanie na zakrętkę z dużym otworem solo raczej nie zdziała cudów