Moja 9 letnia córka po mnie odziedziczyła problem z suchą skórą, dlatego do tej pory kupuję dla niej kosmetyki do mycia typowe dla maluszków. Na szczęście teraz na każdym kroku można znaleźć prawdziwie naturalne i łagodne produkty, a nie tylko takie z nazwy i etykiety. Na ofertę OnlyBio trafiłam w Pepco, więc wzięłam ten żel i piankę do mycia, po 10 zł każde, więc naprawdę korzystnie.
Żel posiada lekką, ale nie lejącą formułę. Nie odbiega konsystencją od większości standardowych żeli pod prysznic. Jest bezbarwny i przezroczysty, ale za to bardzo przyjemnie pachnie - owocowo, ale z nutą gumy balonowej. Nie jest mocno intensywny i trwały, ale z drugiej strony nie musi taki być, bo spora ilość zapachu może mieć jednak negatywny skutek dla delikatnej skóry dziecka. Z pewnością umila samą kąpiel, a to w zupełności wystarczy.
Jak na tak łagodny kosmetyk pieni się całkiem fajnie. Piana jest miękka, puszysta i trwała, ale nie powiem jak sprawdza się wlany do wanienki, bo u nas służył wyłącznie pod prysznicem. Spłukuje się sprawnie i bez pozostawiania filmu. I przede wszystkim świetnie radzi sobie z oczyszczaniem ciała, nawet już takiego starszaka, który i spoci się pod pachą, i wróci z placu zabaw jak po dniówce w kopalni. A przy tym jest naprawdę delikatny dla suchej i wrażliwej skóry. Podczas stosowania żelu naskórek nie przesuszał się i nie swędział, wyglądał zdrowo, był elastyczny i miękki.
Do włosów nie używaliśmy, bo córka ma już je bardzo gęste i lepiej sprawdzają się u niej tradycyjne szampony.
Skład jest tutaj krótki, a trzon stanowią łagodne i roślinne substancje myjące. Na plus brak również kokamidopropylobetainy, która jest dopuszczona do stosowania w naturalnych kosmetykach, ale wiele wrażliwych skór podrażnia. Ponadto żel wzbogacony został o glicerynę, olej sezamowy, levan (nawilża, łagodzi podrażnienia, wygładza, uelastycznia naskórek, przeciwzapalny, bezpieczny dla alergików), kwas mlekowy. Końcówka to łagodne konserwanty i zapach.
Żel znajduje się w plastikowej, białej butelce z wygodną pompką, która działa bez zarzutu oraz posiada możliwość blokady na czas transportu. Grafika stonowana, pastelowa i typowo dziecięca, ale ładna. Funkcjonalność na plus.
Cena nie jest wywalona w kosmos przy tej jakości. Dostępność raczej średnia. W Pepco pojawia się okresowo, a stacjonarnie nigdzie tej serii nie widziałam, ale możliwe, że się nie rozglądałam. Jednak polecam się rozejrzeć, bo to świetny produkt dla maluchów, ale też i starszych osobników, które potrzebują lub preferują łagodne kosmetyki.