Emulsje, esencje i boostery

Chitone Care Nutritional Serum (Serum odżywcze)

• 10 lipca 2024 o 14:50
    Niespełnione obietnice
    `Dzień dobry. Mam do Pani kilka pytań dotyczących serum z Chitone Care. Ma Pani chwilę? - Ależ oczywiście. Proszę pytać. `Jak sprawdziło się serum na Pani cerze? - W ogóle się nie sprawdziło! Ileż to ja się nasłuchałam pochwał na jego temat! I skuszona - kupiłam. Pieniądze wyrzucone w błoto, tyle Panu powiem. `Czy mogłaby Pani doprecyzować, co nie spełniło Pani oczekiwań? - Już mówię! Mam cerę suchą, miejscowo przesuszoną, no, może poza czołem, które jednak się przetłuszcza. I miałam otrzymać nawilżenie i odżywienie skóry. Ze wsparciem bariery hydrolipidowej - a tej to by się przydało wsparcie w okolicy ust. A ten kosmetyk tak się mazał, że nawet nie miałam ochoty go używać! Rano to już w ogóle nie wchodziło w grę, żeby się nim wysmarować. A wieczory, jak to wieczory, chciałby człowiek zaznać odrobiny luksusu, a tu wewnętrzna walka, jak tego używać! Ani na mokrą skórę, ani na suchą, no nie szło. I przede wszystkim nie zrobił na mojej twarzy kompletnie nic. Po miesiącu męki oddałam znajomej, coby się nie zmarnowało. `A co to znaczy, że się mazał? - No, mazał to mazał. Nakładasz Pan na twarz serum z Chiton Care, które - swoją drogą - jest bezzapachowe i ma raczej żelową konsystencję, rozsmarowujesz na twarzy i... zostają na niej białe smugi, jak od spieniania się mydła. A taki efekt otrzymujesz Pan i na suchej, i na mokrej buzi. No człowieka coś może trafić. Przy nakładaniu zwykłego kremu też jest wrażenie mazania się czegoś po twarzy. Brrr, no mówię Panu. A przy kremie BB? Jeszcze gorzej. `Ale przecież jakieś zalety to serum musi mieć! - Ano ma, ano ma. Skład jest krótki i dość prosty, więc alergikom może się to spodobać. Buteleczka z pipetą też w porządku, nie sprawiała żadnych problemów. Cenowo też nie najgorzej. Ale dla samego opakowania nie będę kosmetyku kupować! `Ostatnie pytanie - jak oceniłaby Pani ten kosmetyk w skali 1-5? - Dwa, zdecydowanie dwa. Zmarnowane pieniądze.
    Zalety:
    Wady:
    • Serum na twarzy się pieniło
    • Brak zapachu
    • Nie współpracował z żadnymi innymi kosmetykami
    • Brak efektów, wręcz pogorszenie stanu cery
  • 9 stycznia 2023 o 15:07
    Zawód
    Kolejny produkt, który kupiłam pod wpływem hype'u na instagramie. Miał cudownie nawadniać i koić skórę. Moja skóra jest mieszana, odwodniona, ze skłonnością do łzs i podrażnień, także taki lekki i nawilżający produkt wydawała się wręcz stworzony dla mnie. Serum ma przyjemna lekką konsystencję, jest nieperfumowane, o prostym składzie. Stosowałam je latem oraz jesienią, łącznie zużyłam dwie butelki. Niestety, czy to serum nakładałam czy nie, moja skóra nie widziała różnicy. Nakładałam je pod różne kremy, czasem na suchą czasem na wilgotną skórą, czasem na inne serum. Bez efektu. Nie potrzebuję nie wiadomo jak silnie nawilżających preparatów, wystarczy mi trochę humektantów i jestem zadowolona. To serum składowo wydawało się idealne, jednak jakimś cudem nawilżenie, które oferowało było bardzo słabe. Być może to kwestia naturalnego składu i braku promotorów przejścia jak glikole, które jednak znacznie wspomagają działanie substancji nawilżających. Liczyłam, że może podczas drugiej butelki zauważę zmianę, jednak ledwo ja wymęczyłam do końca. Nie sprawdzało się ani na twarzy ani na dekolcie. W połączeniu z niektórymi kosmetykami, serum potrafiło się "ściąć" na twarzy jak białko jajka i kompletnie zrolować ze skóry - bardzo niefajny efekt, szczególnie jak spieszymy się do wyjścia.
    Wady:
    • słabe nawilżenie
    hagiaja
    23 sierpnia 2022 o 15:01
    Kojący plaster na podrażnioną skórę
    SYTUACJA MOJEJ SKÓRY I OCZEKIWANIA OD SERUM Około 6 miesięcy temu moja bariera hydrolipidowa była w tragicznym stanie. Odbudowywałam ją olejami (ogórecznik, skwalan). Po miesiącu najgorsze niedogodności, takie jak pieczenie, zaczerwienienie, dyskomfort na skórze minęły. Jednak nadal zmagałam się z uczuciem ściągnięcia po myciu (używam delikatnych produktów myjących jak żel BeBio, Soraya Plante) i suchością pojawiającą się w ciągu dnia, skóra była podatna na podrażnienia (np. przy obtarciu koszulką przy ubieraniu się). Oczekiwałam, że serum pomoże mi w poradzeniu sobie z uczuciem ściągnięcia oraz potrzebowałam dobrze nawilżającego i kojącego serum. Wszystkie moje oczekiwania zostały spełnione. DZIAŁANIE Serum nie wyróżnia się konsystencją, to lekko żelowa ciecz. Bardzo przyjemnie się wchłania, fantastycznie się sprawdza pod krem z filtrem. W połączeniu z kremem nawilżającym (używałam z nim Neutrea Hydratin, Alantan Dermoline niebieski, Basiclab lekka konsystencja) mogłam zapomnieć o uczuciu ściągnięcia i suchości w ciągu dnia. To serum świetnie nawilża. Po tygodniu stosowania dyskomfort na skórze minął. Nie udało się to nawet słynnemu serum z ceramidami od Basiclab. DLA KOGO? Sprawdzi się osobom, które z różnych powodów nie mogą odbudować BHL olejami (aktywny trądzik, duża tendencja do zapychania). Sprawdzi się też osobom, które nie mogą ścierpieć ciężkich, oleistych substancji na twarzy, a potrzebują mocnego nawilżenia.
    Zalety:
    • działanie: zdecydowanie polecam osobom z naruszoną barierą hydrolipidową, fantastycznie nawilża
    • wodnista konsystencja, serum nie jest tłuste
    • prosty, minimalistyczny skład
    • bezzapachowy
    • nie zapycha
    • polski produkt
    Wady:
    • wydajność (nie jest tragiczna), przy używaniu 5 kropel codziennie wieczorem wystarczyło na trochę ponad miesiąc
  • 5 czerwca 2022 o 19:44
    Mieszane uczucia!
    Serum kupiłam po poleceniu z kanału kraina składów. Serum jest bardzo wodne oraz bezzapachowe. Stosowałam go miesiąc. Podczas używania dostałam wysypu krost pod skórnych z którymi nie mogłam sobie poradzić i musiałam skorzystać z maści na receptę. Po odstawieniu po dwóch tygodniach problem ustał. Nie wiem na sto procent czy jakiś składnik spowodował taki wysyp czy miałam jakieś zmiany hormonalne ale z takim problemem nie miałam styczności z 10lat. Samo serum w sobie ładnie odżywiało skore. Rano skóra wygladala na wypoczęta i zdrowa. Nie zapychał porów a raczej je minimalizowało. Dam mu jeszcze szanse ale poczekam do urlopu aby przekonać się czy napewno to spowiadało ten wysyp czy to był zbieg okoliczności.
  • 20 maja 2022 o 14:28
    polecam
    Przyjemna konsystencja, łatwo się nakłada, bez naciągania skóry, nie wiem czy zostawia lepkość, ponieważ od razu aplikuję krem, zanim serum się wchłonie. Wspomaga regenerację przy trądziku ciążowym. Przy burzy hormonalnej, jaka występuje podczas ciąży, nie podrażnia, nie zapycha. Zapach neutralny/ bezzapachowy. W każdym razie przy nadwrażliwości w ciąży, nie jest drażniący.