Maści, żele i kremy lecznicze

DOZ Maść ochronna z witaminą A

• 3 września 2024 o 13:39
    Doskonała...od zawsze
    Taką maść każdy miał kiedyś w domu. Niewiele było kosmetyków w drogeriach a maść dostępna w każdej aptece. Od zawsze miała wiele zastosowań. jako dziecko pamiętam , że używałam na zajady. Tubka była metalowa, niepozorna. Taka pozostał tylko ta z Doz jest jakoby większa. Zapach typowy dla maści. Konsystencja tłustawa jak to przy maść. Nic tu się nie zmieniło . Jakiś czas temu na jednym z portali społecznościowy przemiła Pani zachwalała swój patent na skórę pod oczami. Bardzo budżetowa kuracja. Zastąpić potrafi niejednej z droższych kremów , balsamów czy innych specyfików pod oczy. Wymieniła trzy rzeczy: maść z witaminą A, maść nagietkową i alantan. Zgadnijcie co zrobiłam..? Okazało się ,że maść mam w domu. Oczywiście;) Zaczęłam od maści . Nie uwierzycie jak to działa. Używam na noc. Wspaniale nawilża, otula , natłuszcza skórę pod oczami. Przy moim wieku 48+ i cerze w kierunku suchej to najlepsza opcja. Nie wierzyłam jak ładnie wyglądał moja okolica pod oczami następnego dnia. Gładka, ujędrniona, pięknie nawilżona i doskonale przygotowana pod makijaż. W upalne dni tylko nawilżający sztyft -żel i na to korektor i nic więcej nie trzeba . Do wieczora spojrzenie jest świeże , a skóra po okiem pełna blasku i świeżości. Zapomniałam co to podkreślone zmarszczki pod okiem i wysuszona skóra. dawno tak nie wyglądałam. Poleciałam do apteki i dokupiłam to czego mi brakowało. Teraz stosuję na zmianę:) Polecam wypróbować ten patent z maścią - szczególnie cerom dojrzałym . Być może tak jak ja zrezygnujecie z droższych kremów;)
    peszy
    30 maja 2023 o 14:51
    Nie to samo co R1500
    Kupiłam za namową farmaceutki, która polecała, że to jest to samo co R1500 tylko tańsze. Jeśli chodzi o samo działanie to sprawdza się tak samo dobrze, jak każda inna maść z witaminą A. To co mi tutaj nie odpowiada to konsystencja. Ta maść jest bardziej płynna, trochę jak miękka wazelina, ma bardziej transparentny kolor i bardziej śmierdzi parafiną. Działanie ma dobre i tak samo dobrze regeneruje skórę, ale przy aplikacji trzeba bardziej uważać. Moim zdaniem trochę wolniej się wchłania. Tubka jest metalowa, co jak się okazało ma swoje minusy. Jak produkt się kończy z reguły zawijam tubkę no i niestety delikatny metal pękł w jednym miejscu ... a że maść jest tłusta to trzeba bardzo uważać, albo wyrzucić.
    Enia0
    16 grudnia 2021 o 11:42
    Dla mnie super :)
    Bardzo jestem zadowolona z tej maści używam i do ust i do twarzy i do rąk :) nie nawilża jakoś bardzo ale wszystkie popękania na skórze które zdarzają się przy mojej suchej cerze bardzo ładnie i szybko się goją :) Kosztuje niewiele coś około 7 zł więc na prawdę warto wypróbować :)
  • 16 grudnia 2021 o 11:30
    dobra maść
    Maść ta to moja zimowa kuracja dla przesuszonej skóry mrozem kaloryferem i zmęczonej latem dobrze nawilża usta smaruje również nią twarz taka ala maseczka bo maść jest bardzo tłusta i nie da się długo wytrzymać ale myślę że warto dać skórze suchej takiego odżywienia i dać radę troszkę maść z cenna Wit a radzi sobie z popękanymi dłońmi nap od mrozu gdy to krem nas zawiódł i z pomocą biegnie maść smaruje dłonie na noc i zakładam rękawiczki bo można się przykleić do łóżka ale czego się nie robi dla naszych rączek gdyż efekt mam po pierwszej nocy to samo robimy z piętami nawilża bardzo suche skarpetusie a maść swoje robi o wiele szybciej niż drogie kremy tylko ta tlustosc wiem wiem jest problematyczna ale maść jest bardzo tania i wydajna polecam
    Zalety:
    • Dobrze nawilża szybko goi pęknięcia skóry jest bardzo tania
    Wady:
    • Bardzo tłusta
  • 6 grudnia 2021 o 13:30
    Polubiłam :)
    Maść w witaminą A to coś co zawsze mam w domu. Świetnie sprawdza się w przypadku mocno przesuszonej skóry łokci, kolan, stóp. Używam też jak pojawiają się suche placki na różnych częściach twarzy. Opakowanie w formie tubki, ta jest zamknięta w czerwonym kartoniku. Skład jest taki jak w przypadku maści Retimaxxx, też jest to 1500 jednostek międzynarodowych witaminy A na gram maści. Maść jest bardzo gęsta. Używam jej tylko na noc, w dzień nie zniosłabym czegoś tak tłustego na sobie. Świetnie nawilża skórę, radzi sobie z popękanymi ustami czy zajadami. Mam bardzo problemowe stopy i tutaj polecam każdemu maskę z witaminy A. Na umyte stopy nakładam grubszą warstwę maści, do tego bawełniane skarpety i idę spać. Rano skóra stop jest ładnie zmiękczona! Maść witaminowa to coś bardzo prostego, ale też coś co ma duży wachlarz zastosowań. Bardzo polecam !
    Zalety:
    • skład ma jak najbardziej znana maść z witaminą A - Retimaxxx - 1500 j.m/g
    • świetnie radzi sobie z zajadami
    • łagodzi popękaną skórę
    • rewelacyjnie nawilża łokcie, kolana
    • tania
    • wygodne opakowanie w formie tubki
    • wydajna
    Wady:
    • ta maść jest dostępna tylko w DOZ aptekach