Niedrogi szampon z całkiem dobrym składem. Kosmetyk spełnia swoją rolę, dobrze oczyszcza skórę głowy i pięknie pachnie. Chociażbym chciała, to nie mam do czego się doczepić :)
Zwykle używam kilku szamponów naraz i dziwnym trafem prawie wszystkie denkuję w jednym czasie. Po miesiącu użytkowania przychodzę do Was z recenzją tego kosmetyku.
Wstyd się przyznać, ale to moje pierwsze spotkanie z marką Alterra. Nie wiem dlaczego do tej pory nie zwracałam szczególnej uwagi na te kosmetyki, może dlatego że miałam masę innych pozycji do przetestowania, może dlatego że kosmetyki tej marki są umieszczone zwykle na najniższych półkach w Rossmanie. Do przetestowania czegoś od Alterry zachęciły mnie Wasze recenzje i promocja 1+1 na produkty oznaczone etykietą 'Czujesz Klimat'.
Cieszę się, że zaprosiłam Alterrę do swojej łazienki i z pewnością to będzie początek pięknej znajomości.
❤MOJE WŁOSY
Mam włosy średnioporowate, są dosyć długie, gęste, ale cienkie. Końcówki są zniszczone rozjaśnianiem. Dla mnie szampon jest kosmetykiem, który odpowiada głównie za porządne oczyszczenie skóry głowy, bo bez tego ani rusz! Poprawne mycie skóry ma wpływ na nasze włosy, na ich wzrost i kondycję. Moja skóra wymaga mycia co dwa dni, najbardziej odpowiada mi metoda MOMO, która zapewnia mi porządne oczyszczenie skóry, bez nadmiernego przesuszenia łodygi włosa.
❤OPAKOWANIE
Prosta tuba z płaskim korkiem zamykanym na klik. Plastik z którego jest wykonana tuba jest miękki i bez większej siły wyciskam ilość, którą potrzebuję. Szata graficzna jest.... smaczna ! Popatrzcie tylko na te smaczne, soczyste pomarańczki. Na przodzie opakowania mamy informację o wskazaniu kosmetyku, o wegańskiej formule. Na odwrocie mamy więcej rozbudowach informacji. Moją uwagę zwrócił sposób, w który przedstawiono skład, pierwszy raz spotykam się z takim opisem i bardzo mi się podoba określenie pochodzenia poszczególnych składników. Widzę też informację, że kosmetyk jest przebadany dermatologicznie, nie zawiera sztucznych barwników i kompozycji zapachowych, nie zawiera silikonów.
❤SZAMON, JEGO WYGLĄD I SKŁAD
Szampon jest średniej gęstości, jest przezroczysty z miejscowymi mętami. Do gustu przypadł mi rześki zapach, który jest połączeniem woni owoców i kwiatów pomarańczy.
W składzie dostrzegam dwa detergenty Sodium Coco-Sulfate i Coco-Glucoside. Pierwszy z nich należy do grupy silnych detergentów, więc na ten szampon powinny uważać osoby z niezwykle delikatną skórą głowy. Ten detergent przyczynia się również do mocnego pienienia się szamponu.
Drugi detergent jest jednym z najdelikatniejszych. Niezbyt jestem w stanie zrozumieć co ma nam dać połączenie silnego detergentu z mocnym, ale niech będzie.
❤MOJE ODCZUCIA
Mam niewrażliwą skórę głowy, ale pomimo tego unikam używania tego szamponu przy każdym myciu ze względu na ten silny detergent. Kosmetyk dobrze się u mnie sprawdza jako rypacz, który stosuję jako pierwsze M w metodzie MOMO.
Odradzam go osobom, które mają delikatną i wrażliwą skórę głowy!
Nie mam do czego się doczepić jeśli chodzi o ten kosmetyk. Dobrze oczyszcza skórę, rewelacyjnie się pieni, jest dosyć wydajny, tani i ładnie pachnie. Czy kupię ponownie ? Nie wiem ! Lista kosmetyków do włosów, które chcę przetestować jest długa i ciągle rośnie, ale chętnie przetestuję inne kosmetyki marki Alterra.
ZALETY
całkiem fajny skład
ładnie pachnie
dobra formuła, świetnie się pieni
WADY
może trochę plątać włosy
może podrażniać jeśli ma się bardzo, bardzo delikatną i wrażliwą skórę głowy