szampon zakupiłam, kiedy zaczęłam mieć problem ze skórą głowy. polegał on mianowicie na tym, że swędziała i w niektórych miejscach pod palcami wyczuwalne były, hmm - łój, grudki? czasem pojawiały się nieprzyjemne gule. miałam wrażenie, jakby była niedoczyszczona i zostawały na niej resztki kosmetyków, mimo iż naprawdę dbam o dokładne jej czyszczenie. dlatego też zdecydowałam się na coś mocniejszego.
jak zawsze zaczęłam przeczesywać internet w poszukiwaniu najlepszego szamponu oczyszczającego - tak trafiłam na Dragona, miał dobre opinie. mimo iż cena nie była najniższa (niecałe 60zł), zdecydowałam się na zakup. marka może gdzieś tam wcześniej mignęła mi na instagramie, ale nie wzbudziła specjalnie mojego zainteresowania.
kosmetyk ma mniejszą pojemność, niż szampony, które standardowo używam - 250ml, a ja sięgam po minimum 400, a czasem nawet i litr, kiedy produkt mi podpasuje. butelka jest plastikowa, ma ładną etykietę. zapach jest przyjemny, owocowy, tropikalny. konsystencja szamponu jest dość rzadka, więc trzeba szybko z nim działać, zanim spłynie z rąk.
głównie przy myciu skupiam się obecnie na oczyszczaniu właśnie skóry głowy - wcześniej męczyłam nim całe włosy, ale nie było to konieczne. na pewno je wysusza, także po zastosowaniu nakładam mocno regenerującą maskę, a następnie odżywki w kremie i sprayu bez spłukiwania. stosuję go jedynie raz w tygodniu, zaraz po peelingu trychologicznym. taka „kuracja” działa na mnie zbawiennie, a problem ze swędzeniem i łojotokiem - jak ręką odjął. skóra jest wyczuwalnie czysta, włosy u nasady są odbite, czuć tą świeżość, bez żadnego obciążenia. zgodzę się z koleżankami, że przy myciu włosy u nasady aż „skrzypią” - to jest specyficzne i trudne do opisania wrażenie, ale wszystkie wiemy o co chodzi ;) czasem myje nim dwa razy, ale ostatnio wystarczy raz, a za drugim jakiś szampon bardziej nawilżający. u mnie się sprawdził i z czystym sumieniem mogę go polecić. co więcej, jest bardzo wydajny i jednocześnie wart swojej ceny. kupiłam go w listopadzie - mamy czerwiec, a końca jeszcze nie widać! dlatego dziwią mnie trochę narzekania na jego cenę, miesięcznie wychodzą to naprawdę niewielkie pieniądze.
Zalety:
- bardzo dobrze oczyszcza skórę głowy, rozwiązuje problem łojotoku i swędzenia;
- niesamowicie wydajny przy używaniu raz w tygodniu (więcej zdecydowanie nie ma potrzeby!)