Krem Cica o lekkiej formule - krem o lekkiej konsystencji przeznaczony do stosowania na twarz, w tym okolice oczu. Skutecznie wycisza skórę, pozostawiając wygładzające, satynowe wykończenie. W odróżnieniu od niektórych kremów tego typu posiada formułę, która nie obciąża skóry, a skład oil-free świetnie sprawdzi się dla skór skłonnych do zapychania, które nie tolerują olejów w składzie. Krem po nałożeniu nie roluje się, nie pozostawia tłustego filmu ani nie podrażnia oczu. Skład opiera się na składnikach wyizolowanych z wąkroty azjatyckiej: azjatykozyd, kwas madekasowy, które są filarem działania kosmetyku - przyspieszają proces regeneracji, łagodzą zaczerwienienia, a także zmniejszają powstawanie podrażnień i niedoskonałości, dzięki działaniu przeciwzapalnemu. Zawarty beta-glukan wraz z kompleksem Bioceramidyl Pure wspiera funkcjonowanie bariery hydrolipidowej skóry, a kojące składniki takie jak: ektoina, pantenol, alantoina, skwalan głęboko nawilżają i wzmacniają skórę, nadając jej miękkości i gładkości. Produkt jest odpowiedni dla każdego rodzaju skóry, w tym dla skóry wrażliwej.
Produkt zawiera:
azjatykozyd, kwas madekasowy, kwas azjatykowy - działają kojąco, chronią przed degradacją kolagenu, wspomagają procesy naprawcze skóry, regenerują, redukują zaczerwienienia,
ektoinę - działa przeciwzapalnie, ochronnie i stabilizująco na błony komórkowe, poprawia nawodnienie skóry, wygładza, łagodzi, regeneruje,
Bioceramidyl Pure - połączenie ceramidów, fosfolipidów oraz cholesterolu - dba o utrzymanie optymalnego poziom nawilżenia, regeneruje płaszcz hydrolipidowy oraz wnika do naskórka, uzupełniając niedobory cementu międzykomórkowego,
beta-glukan - polisacharyd z drożdży, który silnie nawilża, wiążąc cząsteczki wody na powierzchni skóry, minimalizuje szorstkość, chroni skórę przed działaniem niekorzystnych mikroorganizmów i wolnych rodników, wspiera funkcjonowanie bariery hydrolipidowej skóry, wspomaga procesy regeneracji,
alantoinę - pochodna kwasu moczowego, dogłębnie nawilża, a także zmiękcza i koi, dodatkowo wspomagając regenerację,
pantenol - jest substancją nawilżającą, poprawia zdolność do wiązania wody, tworzy film na skórze, stymuluje odnowę komórek, działa regenerująco, wspomaga gojenie i łagodzi podrażnienia,
skwalan - emolient, zapewnia ochronę skóry m.in. nadmiernym odparowywaniem wody z naskórka i szkodliwym działaniem wolnych rodników, dodatkowo zmiękcza i poprawia elastyczność skóry, nie działa komedogennie.
Działanie produktu:
łagodzi podrażnienia,
zmniejsza zaczerwienienia,
wspomaga redukcję niedoskonałości,
wyrównuje koloryt skóry,
regeneruje.
Fajny krem cica. Nie jest tłusty, lepiący, ładnie się wchłania, więc można spokojnie nakładać go na twarz bez obaw, że zapcha pory, jak inne tego typu produkty.
Nie nawilża jakoś mocno, ale dobrze koi skórę, co czuć zaraz po nałożeniu. Zmniejsza zaczerwienienia i przyspiesza gojenie się wyprysków, więc jest takim produktem ratunkowym przy niespodziewanym wysypie. Lubię używać go po kwasach.
Krem ma fajną lekką konsystencję, jest bezolejowy, ale zawiera tylko neutralny ma skóry skwalan. Przy aplikacji może być nieco tricky, bo zaczyna smużyć, ale łatwo jest to wypracować i nic nie zostaje na skórze. Używam go nawet na dzień i dobrze mi się to sprawdza, nic się na nim nie roluje.
Jest całkowicie bezzapachowy, sprawdzi się skórze wrażliwej.
Poprawny krem ale nie wpływa na zmniejszenie zaczerwienień
Nie przepadam za kremami do twarzy, podchodzę więc do takich produktów dość krytycznie i jestem wymagająca. Niestety wiele kremów nie wchłania się, nie współgra z cerą i pozostałą pielęgnacją. Ten krem spełnia moje podstawowe wymagania to jest po krótkim czasie się wchłania, można na niego nałożyć podkład i nie powoduje to rolowania. Nie jest to krem matujący ale nadaje się do cer przetłuszczających bo nie wzmaga wydzielania sebum.
Niestety jeśli chodzi o łagodzenie zaczerwienień to zupełnie tego nie zauważyłam, tak samo jak redukcji niedoskonałości. Ale od tego są inne mocniejsze produkty. Jako dzienny krem nawilżający jest to dobry wydajny produkt w przystępnej cenie.
Aktualnie mój ulubiony krem. Wielozadaniowy. Idealny na dzień i na noc. Świetnie sprawdza się pod makijaż, a także, jako domknięcie wieczornej pielęgnacji. Konsystencja, jak dla mnie idealnie wyważona. Nie jest, ani żelowy, ani zbyt gęsty. Nie podrażnia, a co najważniejsze wchłania się w bardzo komfortowy sposób, nie dając uczucia ściągnięcia.
kinTra - Cicalm Down - Lekki Krem Cica to bardzo treściwy krem wręcz wypakowany samymi dobroczynnymi składnikami. Ten krem po prostu robi swoją robotę. Po kilku dniach skóra wyraźnie gładsza, wyciszona i dobrze nawilżona. Rewelacyjny zarówno w pielęgnacji porannej jak i wieczornej. Pozostawia satynowe bardzo naturalne wykończenie, bez efektu klejenia czy błyszczenia. Jak każdy produkt od Skintry ten też jest strzałem w 10!
Właśnie kończę opakowanie i jestem ZACHWYCONA! Idealnie sprawdza się jako krem na dzień na twarz i pod oczy lub jako serum pod krem na noc (mam cerę bardzo suchą). Pozostawia satynowe bardzo naturalne wykończenie, bez efektu klejenia czy błyszczenia.
Używam też na podrażnione lub przesuszone partie ciała np. po goleniu i tu również świetnie sobie radzi!
Na pewno kupię kolejne opakowanie! <3