**Produkt:** Routines by Alkmie, Serum z witaminą C
**Typ skóry:** Moja skóra jest mieszana, z tendencją do przetłuszczania się w strefie T i suchych partii na policzkach. Jest także skłonna do przebarwień oraz ma widoczne pory. Czasami reaguje wrażliwie na intensywne składniki aktywne, szczególnie kwasy i wysokie stężenia witaminy C.
**Opakowanie:** Serum z witaminą C od Routines by Alkmie jest zapakowane w elegancką buteleczkę z ciemnego szkła, co chroni produkt przed utlenianiem i przedłuża jego trwałość. Opakowanie jest wyposażone w pipetę, która umożliwia precyzyjne dozowanie produktu, co jest bardzo praktyczne, biorąc pod uwagę konsystencję serum i potrzebę aplikacji niewielkich ilości. Buteleczka jest minimalistyczna i estetyczna, co wpisuje się w ogólną filozofię marki.
**Konsystencja:** Serum ma lekką, wodnisto-oleistą konsystencję, która jest bardzo łatwa do rozprowadzenia na skórze. Wchłania się szybko, nie pozostawiając tłustej ani lepkiej warstwy, co jest dużą zaletą, szczególnie jeśli używamy serum pod makijaż. Dzięki temu produkt doskonale nadaje się do stosowania zarówno rano, jak i wieczorem.
**Zapach:** Serum ma delikatny, cytrusowy zapach, który jest subtelny i naturalny. Nie jest on przytłaczający ani sztuczny, co sprawia, że aplikacja produktu jest bardzo przyjemna. Zapach ulatnia się szybko po nałożeniu na skórę, co sprawia, że nie koliduje z innymi kosmetykami, jak kremy czy perfumy.
**Działanie:** Serum z witaminą C od Routines by Alkmie to produkt, który obiecuje rozświetlenie i wyrównanie kolorytu skóry, co jest typowe dla kosmetyków z witaminą C. Po kilku tygodniach regularnego stosowania zauważyłam, że skóra jest bardziej promienna, a jej koloryt bardziej wyrównany. Przebarwienia, które wcześniej były widoczne, stały się mniej intensywne, a cera nabrała zdrowego blasku.
Serum nie powoduje podrażnień, co jest dla mnie kluczowe, biorąc pod uwagę wrażliwość mojej skóry. Mimo obecności witaminy C, która czasami może powodować pieczenie lub zaczerwienienia, produkt ten działa bardzo łagodnie. Nie zauważyłam żadnych niepożądanych reakcji, takich jak przesuszenie czy uczucie ściągnięcia.
Produkt sprawdza się również jako baza pod makijaż – skóra jest nawilżona, a makijaż trzyma się dobrze przez cały dzień. Co więcej, serum wydaje się minimalizować widoczność porów i poprawia ogólną teksturę skóry.
**Podsumowanie:** Routines by Alkmie, Serum z witaminą C to świetny wybór dla osób poszukujących łagodnego, ale skutecznego produktu do rozświetlenia i poprawy kolorytu skóry.
Otrzymałam w ramach testowania na Wizaz.pl