Jedno z najlepszych ser z 15% kw. askorbinowym.
Mam cerę mieszaną (30+) zależy mi na skutecznym działaniu przeciwstarzeniowym i silnej antyoksydacji. Po kilku latach stosowania witaminy C w formie tetraizopalmitynianu askorbylu, wróciłam do 15% kwasu askorbinowego. Moja skóra potrzebuje obecnie bardzo silnej stymulacji i mocnego działania przeciwzmarszczkowego, więc sięgam po silnie działające składniki aktywne. Wybrałam serum LIQ CC Light 15% Vitamin C BOOST. Po kilku tygodniach regularnego stosowania jestem zadowolona i zdecyduję się ponownie na ten sam produkt. Główną zaletą jest dla mnie deklaracja producenta co do pH serum, tj. mniej 3,2.
Konsystencja i aplikacja:
Serum ma lekką, żelową konsystencję, która łatwo się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu na skórze, co jest dużym plusem w przypadku cery mieszanej. Produkt jest wydajny, wystarczy kilka kropel, aby pokryć całą twarz. Nie jest to typowo wodne serum, co jest dla mnie plusem, ponieważ nie odczuwam szczypania przy aplikacji, co zdarzało mi się w innych kosmetykach. Butelka jest z ciemnego szkła, chroni kosmetyk przed światłem. Trzymam w lodówce.
Działanie na skórę:
Najbardziej zauważalnym efektem, który odczułam już po kilku dniach stosowania, jest poprawa ogólnego wyglądu skóry. Cera stała się wyraźnie bardziej promienna, a koloryt wyrównany. Serum rzeczywiście przyczynia się do rozjaśnienia skóry, co zauważyłam zwłaszcza w okolicach czoła i policzków, gdzie wcześniej miałam drobne przebarwienia posłoneczne. Najbardziej zależy mi na silnym działaniu przeciwzmarszczkowym - na to muszę jeszcze trochę poczekać.
Ponadto, dużym plusem jest skład - witamina C w stężeniu 15% w połączeniu z witaminą E i magnezem działa na moją skórę antyoksydacyjnie, co zauważam zwłaszcza po porannym stosowaniu serum – skóra wydaje się bardziej zregenerowana, rozświetlona. W moim przypadku, z uwagi na to, że mam już ponad 30 lat, zauważyłam również, że produkt wpływa na poprawę jędrności skóry, co jest dużym atutem w walce ze starzeniem się skóry, jednak wciąż czekam na lepsze efekty.
Stosuję rano, na razie 2 razy w tygodniu. Idealnie nadaje się jako baza pod makijaż, ponieważ nie roluje się, a także dobrze współpracuje z innymi produktami pielęgnacyjnymi. W ciągu dnia czuję, że serum chroni moją skórę przed zanieczyszczeniami i wpływem niekorzystnych czynników zewnętrznych. Po aplikacji skóra jest miękka i bardzo przyjemna w dotyku, lubię ten efekt, jest to zasługa składu i bardziej "wodno-olejowej" konsystencji.
Ochrona przed słońcem:
Jednym z atutów tego serum jest to, że można go stosować przez cały rok, nawet w okresie letnim, przed i po ekspozycji na słońce. Cera mieszana ma tendencję do przetłuszczania się w strefie T, dlatego dla mnie, jako osoby, która szuka produktu nieobciążającego skóry, to duży plus. Serum nie powoduje podrażnień ani reakcji alergicznych, co również sprawia, że jest to produkt odpowiedni dla osób z wrażliwszą skórą.
Produkt spełnia moje oczekiwania, działa zarówno antyoksydacyjnie, jak i rozjaśniająco, co sprawia, że cera wygląda na zdrową i pełną blasku. Jako osoba z cerą mieszaną, doceniam lekkość tego serum. Używanie go przez kilka tygodni pozwoliło mi zauważyć znaczną poprawę kondycji mojej skóry. LIQ CC Serum Light jest godnym polecenia wyborem, zamierzam przetestować inne kosmetyki z tej firmy. Atutem jest również niska cena.
Zalety:
- cena
- rozjaśnia, rozświetla
- deklarowane przez producenta niskie pH, poniżej 3,2
- działa antyoksydacyjnie
- nie podrażnia skóry, nie szczypie przy aplikacji
- szybko się wchłania