Szukając pasty, która nie tylko skutecznie zadba o higienę jamy ustnej, ale też poprawi stan dziąseł, natknęłam się na Aronal Zink – produkt, który wizualnie przypomina pasty Elmex, choć na pierwszy rzut oka nie widać, że to ta sama marka. Czy spełnia moje oczekiwania? Oto moje wrażenia po jej przetestowaniu.
Opakowanie to klasyczna tubka o pojemności 75 ml – standard wśród past do zębów. Jeśli chodzi o szatę graficzną, od razu rzuca się w oczy podobieństwo do produktów Elmex i słusznie bo jest to produkt tej marki.
Pasta ma kremową, dość gęstą konsystencję, co jest bardzo wygodne podczas codziennego mycia. Nie spada z szczoteczki, co bywa problemem przy bardziej płynnych formułach, i dobrze się pieni, co zapewnia uczucie dokładnego oczyszczenia jamy ustnej.
Pod względem wydajności Aronal Zink wypada bardzo dobrze. Już niewielka ilość pasty wystarcza, aby dokładnie umyć zęby, co sprawia, że tubka starcza na dłużej. To na pewno duży plus, zwłaszcza dla osób, które chcą maksymalnie wykorzystać zakupiony produkt.
Jeśli chodzi o smak, to jest on odświeżający, ale nie nachalny. To idealna opcja dla tych, którzy nie lubią mocno intensywnych, „miętowych” past, które mogą pozostawiać zbyt chłodzące uczucie. Aronal Zink odświeża, nie powodując jednocześnie nieprzyjemnego uczucia „mrożenia” w ustach.
W składzie znajdziemy między innymi fluorek sodu (1450 ppm), co jest standardowym, rekomendowanym stężeniem, które skutecznie zapobiega próchnicy. Pasta zawiera również cytrynian cynku, który wspiera zdrowie dziąseł, oraz potas, który może łagodzić nadwrażliwość. Brak składników drażniących takich jak alkohol również wpływa pozytywnie na delikatne dziąsła.
Pasta doskonale spełnia swoje zadanie – bardzo dobrze czyści zęby, usuwa osady i odświeża oddech. Zauważyłam również, że moje dziąsła są w lepszej kondycji – nie odnotowałam zwiększenia krwawienia, co zdarzało mi się przy niektórych pastach. Aronal Zink sprawia, że dziąsła są mniej podrażnione, a uczucie świeżości utrzymuje się przez długi czas.
Podsumowanie:
Aronal Zink to solidny wybór, jeśli szukasz pasty, która nie tylko dba o higienę zębów, ale i wspomaga zdrowie dziąseł. Konsystencja jest przyjemna, pasta dobrze się pieni, a odświeżający, lecz subtelny smak nie jest zbyt intensywny. Regularna aplikacja poprawia stan dziąseł, a przy okazji dba o skuteczne oczyszczanie jamy ustnej. Jedyne, na co warto zwrócić uwagę, to podobieństwo do Elmex, co może zaskoczyć na półce sklepowej.
Zalety:
- Wydajna – niewielka ilość wystarcza do dokładnego mycia.
- Odświeżający, ale subtelny smak – nieprzesadzony, idealny na co dzień.
- Dobrze się pieni – łatwa w użyciu.
- Poprawia stan dziąseł – pomaga zmniejszyć krwawienie i podrażnienia.
- Zawiera cynk i fluorek – wspiera zdrowie dziąseł i zapobiega próchnicy.