Bardzo delikatny, ani porządnego wygładzenia ani pielęgnacji.
Lubię różne złuszczające produkty do twarzy, ale do ciała czegoś takiego z zawartością kwasów jeszcze nie miałam i widząc wówczas tę powyższą nowość w Rossmanie zdecydowałam się kupić i pomyślałam, że to zawsze coś nowego a gładka skóra zawsze spoko. Trafiłam wtedy na promocję za jakieś 24zł.
Opakowanie to plastikowa tuba o pojemności 150ml. Trzeba mocniej ściskać tę tubę bo nieco ciężko się dozuje. Produkt ma postać bezbarwnego żelu, dość gęstego i zbitego. Pachnie delikatnie, świeżo. Zapach nie jest narzucający. Produkt dobrze się aplikuje, podczas aplikacji nieco się marze i przez chwilę podczas rozsmarowywania go w ciało, robią się białe smugi. Jednak mija kilka chwil i produkt wklepuje się bez śladu, szybko się wchłania nie zostawia skóry lepkiej czy oblepionej. Jest to właśnie coś takiego jak serum, czuć że coś na skórze zostaje takiego leciutkiego. Dla mnie, posiadaczki skóry normalnej nie miałam potrzeby wklepywać czegoś więcej np. balsamu po użyciu tego serum, szczególnie, że zależało mi by sprawdzić jak zadziała. Używałam go na początku często, nawet co dzień później co drugi dzień aż w końcu do kilku dni w tygodniu i moim zdaniem jest wydajny ale skupiłam się i używam go np. tylko w miejscach gdzie moja skóra potrzebuje szczególnego wygładzenia - ramiona, dekolt, plecy.
Jeśli chodzi o efekty, to nie są oszałamiające. Moim zdaniem ten produkt to ani konkretna pielęgnacja, ani złuszczanie. Coś pomiędzy i coś bardzo delikatnego. Dopiero trzymając rutynę z tym produktem można zauważyć subtelną różnice w wygładzeniu skóry, zminimalizowaniu jakiś miejscowych chropowatości. Generalnie produkt mi w żaden sposób nie zaszkodził, nie podrażniał, nie wywoływał swędzenia ani zaczerwienień. Jednak zdecydowanej różnicy również nie ma. Skóra jest delikatniej gładsza, bardziej miękka, ale jednak spodziewałam się szybszych i wyraźniejszych efektów złuszczania, a tak to jest produkt, który mogę sobie zastosować by wydłużyć czas między peelingami skóry, na pewno ten produkt mi tego nie zastępuje. Producent na etykiecie zachwala również o korzyściach pielęgnacyjnych, moim zdaniem jakieś one są, ale w moim przypadku delikatne, jakieś takie naprawdę minium. Produkt nie wysuszył mojej skóry, wiec jest to plus, ale czy jakoś szczególnie o nią zadbał, to nie powiedziałabym. Raczej obietnice o głębokim nawilżeniu są mocno przekoloryzowane.
Nie zauważyłam również efektów ujędrnienia skóry, w miejscach w których go używałam.
Można sobie go wypróbować raczej z ciekawości. Ja swój egzemplarz zużyję do końca i nie wrócę do niego, jednak oczekiwałam konkretniejszych efektów złuszczająco-wygładzających. Może nie na miarę peelingu, ok ale chociażby mocniejszego wygładzenia, odnowienia skóry.
Zalety:
- ładny zapach
- nie obciąża, nie klei się
- nie wysusza skóry, nie podrażnia, nie wywołuje dyskomfortu skóry
- efekt bardzo delikatnego wygładzenia, lekkiego zmiękczenia
Wady:
- efekty są naprawdę dość przeciętne, by nie powiedzieć słabe i nie współmierne do obietnic producenta
- nie zauważyłam szczególnej pielęgnacji skóry, raczej takie minimum, tylko tyle aby nie wysuszyć skóry
- przy końcówce produktu ciężej się dozuje