Żel do mycia twarzy, o którym mowa, zdecydowanie zasługuje na uwagę, zwłaszcza dla osób szukających skutecznego produktu oczyszczającego. Już po pierwszym użyciu można zauważyć, jak dobrze oczyszcza skórę – efekt jest odczuwalny i widoczny. Cera staje się świeża i czysta, co jest odczuwalne nie tylko w dotyku, ale i w wyglądzie skóry. Żel bardzo dobrze się pieni, dzięki czemu niewielka ilość produktu wystarcza na długo. Przy regularnym stosowaniu, zarówno rano, jak i wieczorem, opakowanie spokojnie wystarcza na 2-3 miesiące, co czyni go bardzo wydajnym produktem.
Jednym z plusów, który zwrócił moją uwagę, jest przyjemne uczucie chłodzenia podczas mycia twarzy. To działanie przynosi ulgę, a sama formuła żelu daje poczucie ukojenia, zwłaszcza w upalne dni lub po długim dniu. Uczucie to sprawia, że proces oczyszczania skóry staje się prawdziwą przyjemnością, a nie tylko codziennym obowiązkiem.
Jeśli chodzi o efekty po dłuższym stosowaniu, zauważyłam, że po miesiącu regularnego używania, widoczność porów i zaskórników na mojej twarzy znacznie się zmniejszyła. Oczywiście nie zniknęły one całkowicie, zwłaszcza na nosie, ale poprawa jest widoczna, co z pewnością jest ogromnym plusem. Kolejnym pozytywnym efektem jest to, że od kiedy zaczęłam używać tego żelu, zauważyłam znacznie mniej wyprysków. Skóra stała się czystsza, a stany zapalne występują rzadziej, co daje poczucie, że produkt naprawdę wpływa na poprawę kondycji skóry.
Niestety, jak to bywa z produktami zawierającymi alkohol, żel ma działanie wysuszające. Po jego użyciu czuć na skórze lekkie ściągnięcie, co może być niekomfortowe, zwłaszcza jeśli ma się skórę skłonną do przesuszenia. Alkohol w składzie, mimo że zapewnia uczucie czystości, niestety może odbić się negatywnie na nawilżeniu cery, dlatego warto go używać z umiarem. Aby uniknąć tego efektu, zaczęłam stosować go na przemian z innymi, bardziej nawilżającymi kosmetykami do oczyszczania twarzy, co pozwala mi złagodzić to uczucie ściągnięcia, jednocześnie ciesząc się korzyściami, jakie oferuje ten żel.
Żel ma również bardzo ładny zapach – świeży i orzeźwiający, który potęguje uczucie czystości i świeżości. Jego kolor jest przezroczysty, a konsystencja dość gęsta i żelowa, co sprawia, że jest łatwy w aplikacji i dobrze rozprowadza się po skórze.
Podsumowując, jest to bardzo dobry produkt do oczyszczania skóry twarzy, który pozostanie w mojej łazience na długo. Mimo pewnych minusów związanych z wysuszaniem, efekty, jakie daje, są naprawdę satysfakcjonujące – poprawa wyglądu skóry, zmniejszenie widoczności porów i mniejsze ryzyko wyprysków sprawiają, że chętnie do niego wracam. Jednak aby uniknąć problemu z przesuszeniem, zaczęłam stosować go w kombinacji z innymi, bardziej nawilżającymi produktami do mycia twarzy.