NA ROZSTĘPY
Tak, wiem, niektórzy uparcie wykłócają się o skuteczność oliwki dla dzieci przy rozstępach. Jedni z uporem maniaka twierdzą, że skutkuje, inni, że absolutna bzdura, nic nie daje. Myślę, że jestem gdzieś po środku. To oczywiste, że nie zrobi już nic z moimi starymi, białymi rozstępami, ale doskonale nawilża, wygładza, uelastycznia i tym samym nie pojawia się na skórze nic nowego. Przynajmniej ja nie zaobserwowałam. Dzięki temu też rozstępy nie są takie grube i nie można ich wyczuć dotykiem. Są, ale mniej widoczne, a skóra wygląda naprawdę nieźle. To bardziej środek zapobiegawczy niż leczniczy.
NA PIĘTY, ŁOKCIE I KOLANA
Popękane pięty? Ugh, obrzydliwa sprawa. Szorstkie łokcie i kolana? Niezłe paskudztwo, które u mnie bierze się od wszystkiego- otarcie ubraniem, zbyt duża dawka słońca, krem nawilżający, który nie nawilża tak jak powinien, i problem gotowy. Zwykle używam kremu s.o.s z Nivea, ta sama seria, ale ta oliwka też sprawdza się nieźle. Radzi sobie z tymi bardziej suchymi partiami mojej skóry.
DODATEK DO PEELINGU
Jestem zwolenniczką domowych peelingów. Żaden nie pomaga tak dobrze mojej skórze jak peeling kawowy. Niektórzy dla natłuszczenia radzą dodawać zwykłą oliwę, inni topią olej kokosowy, a ja wybieram oliwkę dla dzieci. Daję przyjemny zapach, taki kawowo- dziecięcy, doskonale nawilża i łagodzi drastyczne ścieranie przy kawie. Skóra jest wygładzona, naskórek dosłownie zdarty, ale jednocześnie czuć wyraźne nawilżenie.
NA KOŃCÓWKI WŁOSÓW
Nie jestem fanką brania na wakacje dodatkowej walizy z różnymi kosmetykami, a tą oliwką mogę obskoczyć kilka innych kosmetyków. Na wakacjach służy mi jako olejek do włosów, ponieważ źle reagują na słońce. Zostawia włosy miękkie, nawilżone, przyjemne w dotyku, ale trochę oklapnięte. Sprawa zupełnie inaczej ma się z końcówkami- bardzo dobrze zabezpiecza przez rozdwajaniem, nawilża, nie powoduje dodatkowego plątania się.
Zalety:
- Niska cena.
- Wydajność.
- Dostępność.
- Miły zapach.
- Szybko się wchłania, nie pozostawia tłustych śladów.
- Nawilżenie, uelastycznienie i wygładzenie przy rozstępach.
- Doskonałe zabezpieczenie dla końcówek włosów.
- Przy peelingu- doskonałe natłuszczenie skóry.
- Radzi sobie z popękanymi piętami.
- Dodatkowe nawilżenia dla kolan i łokci.
Wady:
- Trochę nieprzemyślane opakowanie. Wolałabym coś z dozownikiem, ponieważ produkt dosyć często się rozlewa, zostawia tłustą warstwę na meblach.