Preparaty punktowe

Iwostin Purritin, Żel punktowy (nowa wersja)

YOKO_7
    27 maja 2022 o 16:41
    Żel punktowy od Iwostin, który nie sprostał swoim obietnicom
    Żel punktowy z Iwostin przeznaczony jest do skóry tłustej, skłonnej do zmian trądzikowych. I tu wszystko się zgadza, bo ja akurat taką posiadam. Swój preparat kupiłam w aptece za około 30zł, co uważam jest grubą przesadą. Stosuję od dawna punktowe żele i muszę przyznać, że ten wypada na ich tle dosyć średnio. No właśnie ta cena, którą płacimy chyba wyłącznie za markę. Większość moich żeli punktowych mieściła się w granicy kilku, kilkunastu złotych, a działanie było o wiele lepsze. Owszem, widzę, że nieco przyspiesza proces gojenia, ale musi to być porządny wyprysk. I to najlepiej taki, który musiał zostać usunięty. Wtedy widać szybsze pojawienie się strupka, limfa zostaje wysuszona, rana zagojona. I tyle. Przez cały proces gojenia zmiany trądzikowe są tak samo zaczerwienione jak były. Co do odblokowania porów, działania na wągry czy zaskórniki to o niczym takim nie ma mowy. Na produkcję sebum u mnie w żaden sposób nie wpłynęło. Sama konsystencja jest mocno rozczarowująca. Taka lepka, bezbarwna (to akurat na plus), o aptecznym zapachu. Trzeba uważać w trakcie aplikacji, bo momentalnie się wylewa z tubki i wszystko oblepia. Najlepiej trzymać ją dozownikiem do góry, wtedy są mniejsze szanse na poplamienie czegokolwiek. W sumie to się trochę dziwię, bo wszystkie żele, które stosowałam, miały jednak konsystencję żelu, więc sprawniej się je nakładało i lepiej przylegały do skóry. Z drugiej strony taka mała tubka jest całkiem wydajna. Mam jedno opakowanie, które nie chce się skończyć. Zawsze stosuję ten żel, gdy akurat nie wychodzę z domu i się nie maluję, bo nie wyobrażam sobie na to nakładać podkładu. Na noc też mi się średnio sprawdza, w ogóle nie polecam tego trzymać na twarzy jakoś ekstremalnie długo, bo strasznie się w nią wtapia, przez co jest niesamowicie klejąca i tłusta. A gdy się potrze w miejscu nałożenia, to żel się roluje. Także ja nie chce mieć tego zrolowanego specyfiku na poduszce czy pościeli. Może to zbyt mała ilość kwasu salicylowego (po innych żelach z takim kwasem odczuwałam efekt lekkiego szczypania), ale podsumowując działanie mocno marne. Od produktu Iwostin wymagam czegoś więcej. Od żelu punktowego na zmiany trądzikowe też.
    Zalety:
    • bez parabenów i barwników w składzie
    • bardzo wydajny, choć nie wiadomo kiedy się skończy przez nieprzezroczystą tubkę
    • postać tubki, z której można wydobyć tyle, ile się chce produktu ( w teorii) i nie nadkażać preparatu
    Wady:
    • cena - 30zł to gruba przesada za ten specyfik, zupełnie nieadekwatna do działania
    • nie zmniejsza ani nie łagodzi zaczerwień w zmianach trądzikowych
    • nie odblokowuje porów
    • nie wpływa na redukcję sebum
    • lepka, klejąca konsystencja, którą ciężko okiełznać przy wyciskaniu z tuby
  • 20 kwietnia 2020 o 21:38
    Działa :)
    Użyłam go kilka dni na duże ropne, lekko łączące się krostki. Pięknie je wysuszył. Zmiany ustępują szybciej, niż zazwyczaj. Zauważyłam że mocno zmniejsza zaczerwienie ZALETY bardzo wydajny działanie widoczne już po paru użyciach wydajność zapach
    Zalety:
    • Wymieniłam wyżej
    Wady:
    • Nie zauważyłam
  • 18 lutego 2017 o 22:55
    Łagodny, choć przeciętnie skuteczny
    Żelu używam, kiedy czasem coś mi wyskoczy, choć nie mam już problemów z regularnym trądzikiem. Dużym atutem jest to, że nie podrażnia i nie powoduje tym zaczerwienienia większego niż sama niedoskonałość (co jest sporym minusem wielu preparatów punktowych). Bez wątpienia trochę wspomaga gojenie, jest w tym jednak dość powolny i niestety, ciężko używać go na dzień, bo nie lubi się z nałożonymi na niego kosmetykami kolorowymi – potrafi zmienić kolor korektora albo sprawić, że się roluje. Pachnie raczej przykro (kwas salicylowy i aloes robią swoje). Jest za to bardzo wydajny i ma higieniczne opakowanie, które pozwala na dozowanie malutkich ilości produktu.
  • 16 kwietnia 2016 o 15:17
    POMOCNY
    Zel bardzo pomaga i szybko dziala. Niemal natychmiast gdy zauwaze jakies wypryski nakladam warstwe zelu. Znikaja bardzo szybko. Zawsze mam go przy sobie, poniewaz bez niego wypryski znikalyby o wiele wiele dluzej. PLUSY: -pomaga zwalczyc pojedyncze niedoskonalosci duzo szybciej, nie dochodzi do pogorszenia i zaognienia zmian -jest bardzo wydajny -cena adekwatna do jakosci -niezawodny, jego dzialanie antybakteryjne jest od razu widocznie, obok krostek nie pojawiaja sie zadne nowe niespodzianki -zapach nie jest męczący -wyroznia sie na tle innych zelow punktowych, gdyz na prawde dziala MINUSY: -zel wylewa sie z tubki, jest to bardzo uciazliwe, poniewaz duza ilosc produktu marnuje sie, najlepszym rozwiazaniem jest trzymanie tubki zakretką do góry, jednak opakowanie samo w sobie jest poręczne.
    juiloy
    20 stycznia 2016 o 19:15
    Działa, działa
    Jeśli chodzi o żel punktowy to jestem jego fanką i szczerze polecam go każdej koleżance. Mała, przyjemnie matowa tubka. (lejący się z niej płyn o zapachu chemii... no i ta klejącą konsystencja... raczej nie polecam używać na dzień.) Jeśli mam określić działanie to śmiało mogę powiedzieć że określiłabym je jako dwa razy skuteczniejsze niż posiadają przeciętne punktory. Jego tępo łagodzenia zmian trądzikowych jest fantastyczne a dodatkowo ładnie goi rany. Kiedy widzę jakieś zmiany to wiem, że nie muszę niczego więcej używać. Używam tego produktu od: rok Ilość zużytych opakowań: jedno