Mydła

CD Glicerynowe Mydło w Kostce z Awokado 125 g

Ariessa
    17 stycznia 2024 o 0:25
    Powrót do przeszłości
    Melduje się użytkowniczka mydeł w kostce, przez wielu aktualnie nielubianych lub zapomnianych. Używam również żeli, pianek i co tam mi jeszcze wpadnie w ręce, ale mydlana kostka zawsze musi być w zapasie. To będzie recenzja z nutką nostalgii, ponieważ jako pani w średnim wieku mydła marki CD po raz pierwszy spotkałam w latach dziewięćdziesiątych i był to bez mała powiew luksusu. Mydełka uchodziły za lepsze, gdyż posiadały domieszkę gliceryny. I nadal mają. W ciągu następnych niemal trzydziestu lat co jakiś czas pojawiały się tu i ówdzie, ale nie widziałam ich w regularnej sprzedaży. Aż tu kilka tygodni temu wpadłam na dwie wersje tych mydeł ot tak po prostu w Rossmannie. Same wskoczyły do koszyka popychane sentymentem. CD Avocado ma obecnie kilka zalet, których nie było lata temu. Otóż mydełko jest wegańskie (certyfikat Peta), ma 98% składników pochodzenia naturalnego i nie zawiera mikroplastiku. Nic tylko chwalić. Kostka ma bardzo poręczny kształt, jest nieco wygięta i ma zaokrąglone krawędzie. Kolor żółtawy, a zapach dla mnie trudny do określenia. Nie czuję tutaj awokado, woń wydaje mi się po prostu... mydlana. Ładny, czysty zapach. Mydło robi, co do niego należy, to znaczy skutecznie oczyszcza skórę, a przy tym nie podrażnia i nie wysusza. Używałam kostki CD do twarzy, dłoni oraz całej reszty ciała i nic nie ucierpiało. Z żalem muszę wspomnieć o małym minusie, jakim jest łatwe rozmiękanie mydła. Nie czuć tego przy myciu na przykład rąk, ale przy ciut dłuższym stosowaniu pod prysznicem już tak. Po wyschnięciu kostka wraca do właściwego stanu skupienia. Pomimo małego faux pas na pewno wrócę jeszcze do mydeł CD, sympatycznie mi się kojarzą.
  • 6 września 2022 o 11:27
    To była miłość od pierwszego użycia
    Zacznę może od tego, że mam uczulenie na mydło w płynie i przez to zaczęły się moje poszukiwania idealnego mydła. Kuzynka przywiozła mi z Belgii mydło w kostce z avokado marki CD. No i stało się... Mydło w kostce skradło moje serce i nie pozostawili miejsca na żadne inne. Mydło nawilża i pozostawia skórę gładką o pięknym zapachu. Odżywia dłonie a co najważniejsze nie uczula mnie.
  • 16 sierpnia 2022 o 12:28
    Kostka przesuszenia
    Do tej pory nie wiem co to mydło ma wspólnego z awokado. Kolor i zapach ma przeciętny. Po prostu jak zwykłe mydło. Owszem, idzie się nim porządnie umyć, ale jakim kosztem? Skóra przy regularnym używaniu jest ekstremalnie przesuszona. Pierwszy raz tak miałam, że zaczęłam się łuszczyć od samego produktu do mycia i musiałam na gwałt szukać jakiegoś mocno nawilżającego balsamu (a na co dzień zwykle obchodzę się bez). U domowników podobny efekt, więc według mnie nie nadaje się do codziennego mycia całego ciała.
    Gogo145
    15 lutego 2022 o 6:47
    Po raz kolejny recenzje Wizażanek pomogły w zakupie
    Zazwyczaj używam mydeł w płynie, sporadycznie sięgając po te w kostce , to kupiłam po przeczytaniu pozytywnych opinii na Wizaż i nie zawiodłam się . Moja skóra dojrzała ,sucha stale pragnąca nawilżenia ,dość wrażliwa zwłaszcza dłonie i nogi. Recenzowane mydło otrzymujemy w kartoniku w kolorze beżowym. Mydło jest dość duże , ma 125 g , kształt - owalny, zaokrąglony, kolor- produkt przezroczysty w słomkowej barwie, zapach- delikatny, mydlany. Mydło dobrze się pieni, używałam go do mycia całego ciała, również twarzy. Po użyciu ciało jest dobrze oczyszczone, gładkie i przyjemne w dotyku, wyraźnie odświeżone bez uczucia ściągnięcia. Po kąpieli miałam wrażenie, że skóra jest delikatnie nawilżona i pokryta ochroną warstwą , nie domagała się natychmiastowego użycia balsamu. To zupełnie inne doświadczenie, najwyraźniej moja skóra lubi glicerynowe mydło, a może w ogóle zacznę używać mydeł tylko w kostce? Czuję się naprawdę dobrze oczyszczona, odświeżona , a moja skóra jest wyjątkowo gładka ,bez uczucia ściągnięcia i nie wykazuje oznak przesuszenia.
    Zalety:
    • dobrze oczyszcza, odświeża ciało,również twarz
    • dobrze wyprofilowana kostka,nie
    • wyślizguje się z rąk , nie rozmiękcza w
    • trakcie używania,nie pęka
    • Skóra po kąpieli jest gładka i przyjemna w
    • dotyku, lekko nawilżona
    • nie wysusza skóry, nie podrażnia,
    • duża wydajność produktu
    Kaisja
    1 października 2021 o 19:43
    Awokado nie pachnie szczególnie pięknie, a ja w tym skromnym mydełku czuję oszałamiające nuty klasyków Chanel
    Bardzo lubię produkty CD. Pamiętam, że w latach 90tych powszechną furorę w osiedlowych drogeriach wywoływał krem CD w grubaśnym, plastikowym słoju – krystalicznie wonny, śnieżnobiały, i jak śnieg leciutki – tani i skromny, a luksusowy w aplikacji i działaniu. Od kiedy go poznałam, rzucam się dosłownie na wszystko z logo CD (oprócz dezodorantów, bo w tym zakresie boję się ryzykować), i każdorazowo trafiam na coś takiego, jak ten dawny krem – skromny, niedrogi... majstersztyk. Tym razem również. Mydełko CD o aromacie awokado jest większe (125 g) od tradycyjnego (90-100 g), a już niewiele droższe, ponieważ można je nabyć za ok. 4 zł, i – być zachwyconą jego doskonałą jakością. Zamknięto je w ładnym, elegancko skromnym, wzmocnionym kartoniku, czego się nie czepiam, ponieważ glicerynowe mydła mogłyby zatłuszczać cienkie owijki ze zwykłego papieru. Według informacji na opakowaniu, mydło powinno emanować wonią owoców awokado, które jakoś szczególnie atrakcyjnie nie pachną, a właściwie to – wcale, więc spodziewałam się produktu nieźle pielęgnującego skórę, ale neutralnie bezwonnego. Tymczasem już z kartonika wydobywa się przepiękny zapach – czarujący jeszcze bardziej w trakcie mycia, i bardzo trwały na skórze, a ponadto mi w ogóle nie przypominający awokado, a... subtelne, natomiast ciepłe, złociście upojne nuty orientalnych kwiatów. Neroli, ylang-ylang, wanilia... zupełnie, jak w perfumach od Chanel. Cudo, które – uprzedzam – mnie akurat zachwyca, ale może nie trafić w Czyjś gust, jako mimo wszystko całkiem intensywne. Pozostały zakres aplikacji kosmetyku jest równie luksusowy. Mydło ma poręczny kształt, pięknie się pieni, dobrze oczyszczając skórę, do czysta się spłukuje, nie podrażnia, nie przesusza, a wręcz nawilża skórę, z uwagi na glicerynę w składzie, dzięki czemu nadaje się również do mycia twarzy. Kostka nie pęka, i raczej się nie rozmazuje, choć w trakcie dłuższej kąpieli jej wierzchnia warstewka może minimalnie rozmięknąć, ale – uspokajam – nie traci przy tym formy, a miękki żelowy film, tworzący się na jej powierzchni nie jest odstręczający, a przyjemny w dotyku. Stosuję z rozkoszą, i polecam. PS - I edytuję recenzję w dniu 23.06.2023 r., gdyż mydło - choć wciąż cudowne i przeze mnie ulubione, od jakiegoś czasu oczywiście podrożało do ok. 6 zł za kostkę (w zasadzie tylko w promocji można je nabyć za 4 zł), ale co istotniejsze - zmniejszyło gramaturę - ze wspomnianych w recenzji 125 g do 100, co jeszcze bardziej winduje jego koszt, ale i tak je polecam.
    Zalety:
    • skład - naturalny – olejki roślinne, gliceryna,
    • efekt – skutecznie oczyszczona, nawilżona, gładka skóra,
    • pH - przyjazne dla skóry,
    • nie przesusza, nie podrażnia, nie uczula,
    • świetnie się pieni,
    • mokre nie rozmazuje się, choć pod wdłużej trwającym działaniem wody – lekko rozmięka na powierzchni – nie tracąc formy, i nie jest to zjawisko odpychające, więc nie wskazuję go jako szczególnej wady,
    • suche nie pęka,
    • poręczność – dobra wielkość i kształt – wygodnie leży w dłoni w trakcie mycia,
    • wydajność – bardzo dobra,
    • zapach – piękny, intensywny – oficjalnie owoców awokado, ale w rzeczywistości to subtelne, choć trwałe, zmysłowe nuty, mi kojarzące się z orientalnymi kwiatami,
    • opakowanie – elegancki, jasny kartonik z ładną grafiką - mniej "eko" od owijki ze zwykłego papieru, ale taka owijka przy mydle glicerynowym, mogłaby szybko się przetłuszczać,
    • cena – z uwagi na wyjątkowe walory mydła jeszcze niby do przyjęcia - 6 zł, choć polecam je raczej w promocji po 4 zł
    Wady:
    • brak wad