Wody perfumowane damskie

Yves Saint Laurent Opium EDP

E-Glamour.pl
Yves Saint Laurent Opium 2009 woda perfumowana 50 ml dla kobiet
Yves Saint Laurent Opium 50ml woda perfumowana

Nasi użytkownicy zostawili 127 opinii dla tego produktu. Przygotowaliśmy dla Ciebie krótkie podsumowanie na ich podstawie:

• 20 marca 2023 o 16:06
    Totalna klasyka.
    Używa od:próbka
    Gdy miałam lat 20, 30 mój niewyszukany nos mainstreamowy nienawidził ich szczerze. Dziwiłam się nie tylko jak to może się komuś podobać, ale jak w ogóle można to nazwać perfumem. Czymś co z założenia powinno być miłe, przyjemne, ładniusie. Dodam też, że zapachy killery typu Dior Poison, Angel etc były przeze mnie lubiane/akceptowane. Ale nie ten. Minęło 10 lat i chyba dorosłam, żeby go dźwignąć. Opium od... Zawsze odkąd pamiętam używa moja ciotka. Za jej zgodą przetestowałam u niej po raz kolejny po tylu latach ten zapach na sobie, dwukrotnie. I przepadłam. W pierwszej chwili faktycznie są ostre, aż wykrzywiają nosek. Mija 10 minut i mamy tu totalny orient, maroko, moce alkohole, dym, ogrom przypraw. Tak mi się kojarzy. Ten zapach jest niesamowicie nieoczywisty. Chwilami wybrzmiewają na mnie owocowe nuty i troszeczkę jaśminu, konwalii, ale za każdym razem zadusza je wręcz mirra, opoponaks, paczula, bursztyn. I wanilia. Przy każdym ruchu one mam wrażenie że potrafią wydobyć na wierzch na chwilę inną nutę. Szkoda, że dziś już takich perfum się nie robi, nie wiem czy jakaś firma odważyłaby się wypuścić tak mocny i nieoczywisty zapach na rynek. Żałuję, że nie zaczęłam swojej przygody z nimi wcześniej- były jeszcze mocniejsze i jeszcze trwalsze podobno. Choć obecna trwałość i projekcja też jest świetna. Ale lepiej późno niż wcale ;)
    Zalety:
    • piękny, mocny, rozwijający się zapach
    • świetny flakon, choć mi kojarzy się z flakonami perfum męskich
  • 18 grudnia 2021 o 19:10
    Szyty na miarę.
    Zawsze chciałam mieć Opium. Odwlekałam jednak zakup,aż w końcu dostałam ten zapach na urodziny. Często chodziłam do perfumerii i przypominałam sobie jak pachnie. Zawsze bardzo lubiłam wonie korzenne/orientalne. Nie sądziłam jednak,że aż tak dobrze będę się w nich czuła. Teraz,gdy jest zimno,używam ich ma dzień,i,o zgrozo,do pracy. Uwielbiam! Nie przytłaczają mnie,nie wywołują migreny. Są dla mnie doskonałe! Ciepłe, wyważone,otulające,ale nie przytłaczające otoczenia. Myślę,że po latach są już mocno rozcieńczone i nie mają nic z dawnej mocy, którą było mi dane poznać kilkanaście lat temu podczas wizyty u mojej przyjaciółki. Na mnie jednak układają się pięknie i bardzo dobrze się w nich czuję. Flakon będzie zdobił każda toaletkę fanki orientu.
  • 24 września 2021 o 17:20
    siekiera
    To perfumy, które się kocha, albo nienawidzi – nic pośrodku. Zapach, który jedne kobiety uzależnia od pierwszego powąchania, inne doprowadza do mdłości. Dla jednych mistyczny, dla drugich babcina naftalina. Skrajne emocje. Faktem jest, że ten niezwykle wyrazisty, orientalny zapach, nie jest uniwersalnym aromatem, który będzie zachwycał zawsze, wszędzie i każdego – bynajmniej. Dla kogo zatem? Dla odważnej indywidualistki z charakterem. Świadomej siebie, konkretnej i zdecydowanej. Dla kobiety lubiącej niebanalność i nieszablonowość. Dla kobiety petardy, żylety i hedonistki. Sam twórca zapachu, Yves Saint Laurent mówił o nim: „Opium uosabia uwolnienie wyobraźni i zdolności do fantazjowania i marzenia, pewną jakość bogactwa i luksusu, która jest deliryczna, romantyczna, tak zmysłowa i tajemnicza, jak najdalsze zakątki starożytnego Orientu” . Lepiej bym tego nie ujęła.
    Zalety:
    • trwałość!
    Wady:
    W perfumerii
  • 25 lipca 2021 o 13:13
    Tylko dla kobiet sensualnych
    To nie są perfumy ani dla lolitek ani dla egzaltowanych dam. To są perfumy dla kobiet-predatorów. Opium odurza i świdruje w nozdrzach, nie wiesz, czy je pokochać czy znienawidzić, ale po chwili dajesz im się uzależnić i chcesz więcej. Pachną ciepłem, skórą rozgrzaną palącym słońcem i tysiącem ciepłych pikantnych przypraw korzennych. Pachną namiętnością i słodyczą, ale nie taką lukrowaną tylko mocno po przejściach. Lekko pudrowe, korzenne, mocno orientalne. Kupiłam je w ciemno, od razu 50 ml, bo jestem fanką geniuszu innowatorskich projektów młodego Sainta Laurenta, jego poczucia estetyki. Skoro jego uwiódł orient i dusząca odmienność Maroka, mnie też powinno się spodobać. Pierwszy niuch - ciekawość i trochę rozczarowania. Duszący puder. Ale dajemy sobie szansę. I w końcu stapia się z moją skórą. Nagradza moją cierpliwość odsłaniając nuty cynamonu, na które tak czekam. Dla mnie ten zapach jest piękniejszy latem, mimo swego kalibru. Gdzieś przeczytałam, że to zapach rozgrzanej sypialni kochanków. Trudno się z tym nie zgodzić. Bardzo podoba się mężczyznom, być może przywodzi podświadomie na myśl obrazki z Kamasutry. Reasumując: zapach dla kobiet odważnych i bez kompleksów, na pewno 30+ , samoświadomych hedonistek. Trwałość doskonała. Na skórze cały dzień, na włosach do kolejnego mycia.
    Zalety:
    • Oryginalne, rozpoznawalne nuty
    • Na każdej skórze nieco inaczej się rozwija
    • Flakon idealnie koresponduje z zawartością
    • Rozwijają się cały czas jednak cały czas mocno i intensywnie pachną
    Wady:
    • Mocno zagarniają terytorium wokół osoby je noszącej
    W perfumerii
  • 7 listopada 2020 o 16:49
    Sentymentalnie
    Zapach ponadczasowy. Od ponad 40 lat perfumy są popularne. Idealny zapach na zimę, otujący. Perfumy ciężkie, orientalne. Zapach bardzo zmysłowy, intrygujący, niebanalny. Często wracam do tych perfum. Ładny flakon jest dodatkowym atutem.
    Zalety:

Zobacz także inne Wody perfumowane damskie