Odżywki do włosów

Organic Shop Orchid & Jojoba, Color Conditioner Balsam do włosów farbowanych i matowych 'Złota orchidea'

• 2 czerwca 2021 o 12:52
    przyzwoite pierwsze O i przeciętne drugie O.
    Miałam już kiedyś przyjemność używać którąś z odżywek Organic Shop. Nie pamiętam już, która to była, musiałabym pomyszkować w starszych recenzjach. Pamiętam za to jedno. Nie było to szaleństwo zachwycających efektów, to była taka średniopółkowa, zadowalająca pielęgnacja. Jeśli oczywiście ktoś ma włosy wymagające, jak moje. Jeśli to włosy wymagające nieco mniej, odżywka może się sprawdzić bardzo dobrze. Tamta odżywka bardzo dobrze sprawdziła mi się podczas olejowania włosów oraz jako pierwsze O. Przede wszystkim ze względu na swoją lekką konsystencję i dobre właściwości emulgujące olej. Takie przede wszystkim zastosowanie przewidziałam więc i dla wersji Orchid&Jojoba. Bo przecież odżywka na pierwsze O to też ważna sprawa :) Na początku trochę sobie ponarzekam. Opakowanie. Dlaczego żele pod prysznic (de facto w podobnej przecież butelce jak odżywki i szampony) posiadają w swoim pierwotnym wyposażeniu pompkę, a gęste odżywki (które bardzo ciężko jest wydobyć, nawet przez ogromny otwór dozujący) już nie? Dziwne to nieco dla mnie i sama nieco ułatwiam sobie życie i po prostu używam jednej z pompek zużytego już żelu pod prysznic od Organic Shop. Sama butelka jest wykonana z solidnego plastiku. Pomijając fakt braku (potrzebnej) pompki używa się jej dobrze. Etykieta charakterystyczna dla serii- tak prezentują się etykiety szamponów, odżywek, żeli pod prysznic. Jest estetycznie, choć na pewno nie szalenie pięknie i ekskluzywnie. Odżywka wydaje się stosunkowo gęsta, ale w gruncie rzeczy to produkt o lekkiej formulacji. Śnieżnobiała, pachnie przyjemnie. Zapachem kremowym, nieco orzechowym. Zapach utrzymuje się jakiś czas na włosach, jeśli jest użyta po ich myciu. Dobrze i bezproblemowo się spłukuje, bez zależności od konfiguracji, w którym momencie została użyta. Według producenta ma silnie nabłyszczać, chronić kolor, odżywiać, regenerować. I ja się poniekąd zgadzam, choć muszę jej odmówić intensywności. To raczej lekki produkt, nawet do częstego stosowania, który nie obciąży kosmyków. Zastosowana jako pierwsze O: świetnie emulguje, chroni włosy na długości przed ewentualnym niekorzystnym działaniem szamponu. Odpowiednio lekka, to jej zaleta jeśli zaaplikowana jest na ciężki olej lub mieszankę. Zastosowana jako drugie O: nie obciąża (nigdy mi się to nie zdarzyło), choć stanowi to i zaletę, i wadę. Czasem tego dociążenia przecież potrzeba, a tu go nie uświadczymy. Do stosowania więc, gdy włosy nie mają szczególnych potrzeb, gdy czas na humektanty (wysoko w jej składzie gliceryna). Nieco nabłyszcza, ułatwia rozczesywanie, zmiękcza. Jest stosunkowo lekka i takiego nieobciążającego składu się po niej spodziewałam. Bazuje na alkoholu cetearylowym, dalej gliceryna, olej kokosowy, olej jojoba, ekstrakt z niebieskiej orchidei, hydrolizat białka pszenicy, witamina E, bezpieczne konserwanty, kompozycja zapachowa. To raczej bezpieczny skład, nie należałoby się go bać. Nie twierdzę, że do niej powróce, bo raczej nie będę buszować po sklepach, by ją konkretnie zdobyć. Ale możliwe, że tak, możliwe, że wypróbuję jeszcze jakieś inne wersje. No i na plusik certyfikat Cosmos Natural i 99% składników pochodzenia naturalnego.
  • 23 maja 2021 o 12:32
    Średniak
    Na odżywkę skusiłam się przy okazji robienia zakupów w Auchan. Używałam już kiedyś jednej odżywki z tej firmy i była to tragedia, ale postanowiłam iż dam szanse temu produktowi i nie skreśle go na starcie. Opakowanie produktu niestety nie ułatwia wydostanie odżywki do samego końca. Kosmetyk pachnie całkiem okey. Odżywka w sumie nie robi nic z naszymi włosami więc efekt tak jakby się nie użyło niczego. Na pewno nie kupię ponownie.
    Wady:
    • Nie robi nic z włosami
    • Trudno wydostać kosmetyk do końca
  • 22 listopada 2020 o 17:22
    Kosmetyki od Organic Shop są jednymi z moich ulubionych pod względem pielęgnacji włosów. Niestety z ich dostępnością stacjonarnie jest kiepsko, więc robiąc zamówienie internetowe zawsze robię sobie małe zapasy. Nie mam włosów farbowanych, ale od kilku miesięcy regularnie je hennuję, stąd skusiłam się na zestaw produktów do włosów farbowanych z orchideą i jojobą. Szamponu używam w duecie z odżywką z tej samej linii. W duecie pozwalają mi uzyskać zadowalające efekty – włosy zyskują miękkość, gładkość i blask. Lekka formuła nie obciąża włosów, a produkt mimo to jest mocno nawilżający i odżywczy. OPAKOWANIE Opakowanie odzywki i szamponu są prawie takie same, jedyną różnicą jest napis określający rodzaj kosmetyku, poza tym niczym się od siebie nie różnią. Opakowania produktów tej marki są tak charakterystyczne, że nie pomylimy ich z żadną inną. Podobają mi się kontrastowe elementy i piękna grafika – mamy tutaj biel i czerń z dodatkiem żółci z grafiką przedstawiającą subtelne, delikatne kwiaty orchidei. Butelka z zakrętką nie jest zbyt wygodnym rozwiązaniem biorąc pod uwagę gęstość szamponu oraz trudność jego wydobycia z takiego opakowania. Otwór jest odpowiedniej wielkości, nie za duży, jednak i tak odżywki wylewa się za dużo. Pompka o wiele lepiej by się tu sprawdziła i dlatego zawsze po zakupie produktów tej marki używam pompki z innego produktu, która pasuje do tej butelki. To pozwala na komfortowe i wygodne korzystanie z kosmetyku bez uciążliwości jakich przysparza jego podstawowe opakowanie bez ulepszeń. Znajduję jeszcze jedną wadę - naklejka z opisem polskim jest papierowa i w miarę używania rozmięka się pod wpływem wody kiedy chwytamy butelkę mokrymi dłońmi, staje się nieczytelna i schodzi. BALSAM Balsam jest produktem lekkim, o aksamitnej, kremowej konsystencji przypominającej odżywki do włosów. Posiada kwiatowy zapach z wyraźnie wyczuwalną nutką orchidei. Jest on trwały i przy użyciu duetu szampnou i odzywki utrzymuje się na włosach przez długie godziny po myciu. Nakładam ten kosmetyk jak odżywkę ekspresową na 1-2 minuty (co zresztą zaleca producent), a kiedy mam czas na dłuższy włosing na ok 15-30 minut. Efekty po zastosowaniu tego produktu zarówno krócej jak i dłużej są podobne, więc jeśli zależy wam na czasie i nie macie zbyt wiele czasu na pielęgnację, to z powodzeniem możecie skrócić czas trzymania go na włosach a efekty i tak będą niezłe. Przy moich włosach przetłuszczających się u nasady i lekko suchych na długości sprawdza się idealnie. Balsam dociąża, wygładza, nawilża, podbija naturalny blask włosów. Z blaskiem akurat nie mam problemu, jednak widzę, że duet produktów z jojobą i orchideą wyraźnie na niego wpływa i zwiększa, co mnie cieszy, bo włosy wyglądają na zdrowe i piękne. Użycie balsamu ułatwia rozczesywanie włosów, sprawia, że są lekkie, ale zarazem dociążone. Chciałabym zaznaczyć, że jest to produkt organiczny, w którym zawartość składników pochodzenia naturalnego to 99%, skład jest przyjazny dla włosów. W składzie znajdziemy np. ekstrakt z orchidei, glicerynę, olej jojoba. Niestety w mojej okolicy nie można dostać produktów tej marki stacjonarnie, więc zawsze zamawiam je przez internet przy okazji robiąc mały zapas. Myślę, że wrócę do duetu balsamu i odżywki z tej serii, bo moje włosy je polubiły. PLUSY nawilża, wygładza, dociąża zwiększa blask włosów ładny zapach zapach utrzymuje się na włosach lekka konsystencja dobry skład niska cena MINUSY słaba dostępność opakowanie jest niepraktyczne
  • 13 czerwca 2020 o 16:57
    Kiepska odżywka
    Odżywka przeznaczona jest do włosów farbowanych czyli takie jak moje. Moje włosy przetłuszczają się u nasady, a na pozostałej długości są przesuszone. Odżywka przyjemnie pachnie i jest gęsta więc nie spływa z włosów. Po spłukaniu odżywki włosy są nie do rozczesania, splątane, tępe po prostu masakra. Skoro włosy po farbowaniu potrzebują nawilżenia to ta odżywka wcale się do takich nie nadaje. Odżywka kompletnie nic nie robi. Opakowanie nie praktyczne, trudno wydostać produkt do końca.
    Ann2207
    17 stycznia 2019 o 17:04
    Nie do moich włosów
    Kupiłam w Tesco, miałam już kosmetyki tego producenta 8 byłam zadowolona. Skusiła się też ze względu na orchideę. No na przeznaczenie do włosów farbowanych. Na opakowaniu jest napisane że ma przywracać blask. Co z tego wyszło : Nic nie zrobiła włosy były bardziej matowe i wysuszone niż normalnie. No cóż jestem w przedziale osób dla których jest to koszmarny kosmetyk. Opakowanie jest twarde i już wiem że ciężko by było wydobyć kosmetyk do samego końca. Mi to się nie udało po kilku podejściach i za każdym razem uzyskany efekt spowodował że kosmetyk wylądował w końcu w koszu. Jedyną zaletą jest przyjemny zapach ale po co mi kosmetyk który kompletnie nic nie robi. Nie kupię ponownie ponownie.
    Zalety:
    • Jedynie zapach.
    Wady:
    • Kompletnie nic nie robi, gdzie ten blask.
    • Niema żadnego efektu po użyciu.