Pomadki i szminki

Maybelline New York Color Drama, Lip Contour Palette Paleta do makijażu ust

Maybelline New York Color Drama Lip Contour Palette Paleta do Konturowania Ust Blushed Bombshell 4 g

• 19 maja 2021 o 17:54
    Nie odbiega jakością od tańszych
    Posiadam wariant Crimson Vixen, ten z ciemniejszymi odcieniami. Paletkę kupiłam w naprawdę okazyjnej cenie gdzieś w drogerii na znanym serwisie aukcyjnym. Zainteresowały mnie kolory który trafiły dokładnie w mój gust. Nie mam zbytniego doświadczenia z paletkami do makijażu ust i niestety kojarzę je z sortem kosmetyków gorszej jakości. Zdecydowanie wolę nosić tradycyjne szminki. Kolory wydały mi się bardzo obiecujące i uwielbiam nosić takie również na codzień, dlatego szybko zabrałam się do testowania. Pierwsze wrażenie - paletka wygląda naprawdę stylowo. Wykonana jest z plastiku, lecz mimo to wizualnie jest porządnym produktem. W zestawie mamy również pędzel który jest odpowiednio sztywny (ale nie przesadnie) i naprawdę praktyczny, dzięki czemu śmiało można go używać. Z jednej strony końcówka jest cieńsza, dzięki czemu bez problemu da się wyrysować kontur ust. Podoba mi się ten pędzelek, jest bardzo praktyczny i precyzyjny. W paletce oprócz kolorów mamy również bazę i rozświetlacz. Producent miał fajny pomysł z dodaniem ich, szkoda tylko że nie sprawdził się w praktyce. Baza jest twarda i tępo się nakłada, trzeba potrzeć nią paluchem przez chwilkę i dopiero potem da się nałożyć na usta. Czuć, że pokryte są delikatną warstwą i efekt ten absolutnie nie przeszkadza. Nie zauważyłam żadnego wpływu bazy na przedłużenie trwałości. Kolorów używałam na różne sposoby i połączenia i nie stwierdzam, by baza cokolwiek robiła. Po prostu jest i tyle. Nakładanie jej jest bezcelowe. Nie jest również żadnego rodzaju "podkładem" pod szminkę. Nie ma żadnej różnicy w pigmencie czy nakładaniu z użyciem bazy. Rozświetlacz jest bardzo ładny i subtelny, najlepiej prezentuje się z czerwonymi odcieniami szminek. Nadaje blasku na łuku kupidyna i sprawia, że usta wyglądają na pełniejsze. Niestety tutaj również mogłam wyłapać wady. Rozświetlacz bardzo szybko transferuje się na całe wargi gdy nałożymy go tylko na środek. Nie ma szansy by na dłuższy czas zostawić błysk tylko w jedym miejscu. Po jakimś czasie mamy w nim całe usta. Należy również nakładać go precyzyjnie i uważać, by nie rozmazał nam konturu i wydostał się na skórę, przy okazji nas brudząc. Jego konsystencja jest świetna i masełkowata, lecz niestety nie sprawdził się w praktyce. Próbowałam zużyć go na inne sposoby jednak jego trwałość jest tak licha, że znikał z przysłowiową prędkością światła. Teraz czas na nasze gwiazdy - czyli szminki i konturówki. Producent dobrał ładne kolory i byłoby fajnie gdyby nie to, że wyglądają ociupinę inaczej niż w paletce. Nawet nie "ociupinę"... tak dosyć mocno inaczej. Najbardziej boli mnie ten dolny fiolet, który miał być mocną i ciemną śliwką, a okazał się zwykłym, drogeryjnym fiolecikiem. Bardzo mi na nim zależało i czuję się trochę zawiedziona. Aby uzyskać odcień taki jak w paletce należy nałożyć dużo tej szminki i i tak nie uzyskamy satysfakcjonującego efektu. Konturówki mają inny odcień niż dopasowane do nich szminki, jednak na ustach nie widać różnicy. Myślałam, że będę miała fajne pole do popisu mieszając ze sobą dwa odcienie a tu tak niespodzianka - oba stają się jednym kolorem, nierozróżnialnym. Konturówka od szminki konsystencją i trwałością również się nie różni. Tutaj są na tym samym poziomie i nie ma różnicy w wyglądzie i odczuciu gdy użyjemy samej konturówki zamiast szminki. Z tym próbowałam, jednak nadal nie byłam zbytnio zadowolona. Już nawet z niesmakiem powiem o tym, że czerwień na samej górze jest prawie pomarańczowa i bardzo jaskrawa. Przy mojej karnacji i typie urody wyglądam jak clown. Jeśli chodzi o krycie tych cudaków - chcesz ładny pigment i pełnię koloru? Nałóż siedem warstw, jak nie więcej. Krycie jest bardzo słabiutkie i na dodatek pomadki tworzą prześwity. Trzeba się trochę napracować aby uzyskać ładny kolor. Po wyschnięciu nie transferują się zbytnio i nie rozmazują na cztery strony świata. Nie zauważyłam żadnego wysychania i tutaj plus dla Maybelline - pomadki nie łuszczą się na ustach, nie robią się nieestetyczne grudki, są komfortowe w noszeniu i niewyczuwalne na wargach. Jak było dobrze, teraz znów czas na wadę. Trwałość tych pomadek to katorga i porażka. Jeśli gdzieś wychodzisz, to koniecznie zabierz ze sobą paletkę by poprawić + lusterko. Na pewno "nie zaufałabym" tym szminkom na dłuższe wyjście. Musiałam wyjść z domu na piętnaście minut i gdy wróciłam (nie jedząc, nie pijąc) szminki nie było w wewnętrznej części ust. Został tylko kontur i małe ślady po pigmencie. Nie mam pojęcia, jak zużyję te pomadki gdyż u mnie się nie sprawdziły a co do szminek jestem dosyć wymagającym konsumentem. Posiadają zalety, jednak wady tutaj są nie do zniesienia i niestety przeważają. Nie uważam, że cena tutaj odpowiada jakości. Maybelline tutaj się nie postarało i czuję się trochę zawiedziona. Nie poleciłabym tej paletki dziewczynom które są fankami trwałych i kryjących szminek.
    Zalety:
    • praktyczny i porządny pędzelek w zestawie
    • kolory (byłby potencjał :( )
    • komfort noszenia
    Wady:
    • cena regularna zdecydowanie za wysoka jak na tą jakość
    • baza jest bezużyteczna
    • słabiutka trwałość pomadek jak i rozświetlacza
    • słabe krycie, ciężko jest uzyskać pełnię koloru. Z łatwością powstają prześwity
  • 3 kwietnia 2020 o 16:12
    Jedna z moich ulubionych
    Kupiłam ją na promocji w Rossmannie (Crimson Vixen), więc cena była bardzo atrakcyjna. Wzięłam ją przez przypadek, ale okazała się jednym z moich lepszych wyborów! Mamy do dyspozycji 3 kontórówki i 3 pomadki, rozwietlacz i balsam. Balsam zużyłam najszybciej, ale nie był on jakiś rewelacyjny. Lepiej nawilżyć usta swoimi sprawdzonymi sposobami. Do patelki dołączony jest pędzelek, jak dla mnie bardzo fajny, precyzyjny, dobrze się nim nakłada zarówno kontórowkę jak i pomadkę. Kolory są piękne. Jasna, nieco neonowa czerwień świetna na lato, stonowana czerwień-malina na co dzień, i jasna śliwka (nie jest bardzo ciemna, wyzywająca, ale sprawdzi się do wieczorowych makijaży). Pomadki utrzymują się dobrych kilka godzin, oczywiście przy jedzeniu mogą się części wewnętrzne trochę zetrzeć, ale generalnie są dość wytrzymałe. Na szklance zostawiają subtelny ślad. Mogą podkreślać suche skórki, dlatego dobrze nawilżyć wcześniej wargi.
    • Pędzelek
    • Ładne kolory na każdą okazję
    • Podręczna
    • Przyjemna w aplikacji
    • Wydajna
    • Dobrze napigmentowana
    Wady:
    • Słaby balsam
    • Może podkreślać suche skórki
    • Pod dłuższym użytkowaniu możliwe uczucie suchości ust
    • 60 zł może bym nie dała, ale jak się uda złapać na promocji to jak najbardziej :)
    ev1336
    26 września 2019 o 16:27
    Niezła
    Posiadam wersję kolorystyczną o nazwie Crimson Vixen czyli dość ciemne odcienie czerwieni i fioletu. Paleta posiada: - bardzo dobry primer, który faktycznie przedłuża trwałość szminek; - trzy bardzo ciemne odcienie do obrysowania ust - trzy jaśniejsze o jakieś 2/3 tony odcienie do wypełnienia ust - bezbarwny rozświetlacz - oraz podwójny pędzelek: z jednej strony do obrysowania ust a z drugiej do ich wypełnienia. Kolory są bardzo ładne, dobrze prezentują się na ustach jednak formuła szminek może powodować, że się one nieco rozlewają. Brudzą przedmioty (kubki, szklanki) ale też barwią jedzenie (np kanapki) przez co nie są zbyt trwałe i zaczynają się ścierać. Po posiłku zostaje około połowa produktu. Po drugim może nie zostać już nic. Myślę, że to za sprawą bazy która faktycznie przedłuża ich trwałość i bez niej kolor schodzi dużo szybciej. Fajne do zabawy, ale niebezpieczne na większe wyjścia. Nie przypadła mi do gustu na tyle, żebym kupiła ją ponownie, ale też nie jest na tyle zła, żeby ją wyrzucać
    Zalety:
    • Bardzo dobra baza
    • Rozświetlacz
    • 6 kolorów do malowania ust
    • Podwójny pędzelek
    • Dość wydajne
    Wady:
    • Cena w stosunku co do jakości - ja za swoją paletę zapłaciłam jakieś 30zł w drogerii internetowej więc nie jest tak źle, ale standardowej ceny w Rossmanie bym za nią nie dała.
  • 30 kwietnia 2019 o 22:09
    Piękne kolory, niestety słaba trwałość
    Paletę kupiłam na promocji w Rossmannie bardzo spodobało mi się w niej to, że w niej wszystko jest primer, konturówka, pomadka, i rozświetlacz. Wybrałam dla siebie kolor 02 Blushed są to odcienie różu, lekkiej czerwieni. Dołączona do opakowania jest wygodny pędzelek, który służy jako konturówka oraz do nakładania pomadki. Pomadki są bardzo miękkie, z łatwością aplikuje się na ustach. Na plus kilka kolorów i mozna tworzyć swoje ulubine miksy. Po nałożeniu primera chwilę czekam aż przyschnie, następnie wybieram konturówkę i wypełniam szminką, finiszem jest rozświetlacz nakładany opuszkiem palca na usta oraz na łuk kupidyna. Do czego mogłabym się doczepić to tylko do trwałości i ceny. Niestety szybko się ścierają i trzeba często je poprawiać. Jednak ekonomicznie jeśli miałabym wydać na 3 pomadki w zbliżonym kolorze, rozświetlaczu i primerze uczyniłoby mnie to dużo więcej, a tak mam kilka fajnych rzeczy w jednym małym pudełeczku.
    Zalety:
    • kolory bardzo ładnie wyglądające na ustach
    • możliwość mieszania kolorów ze sobą,
    • rozświetlacz i primer
    • wygodny pędzelek
    Wady:
    • bardzo kiepska trwałość
    • cena trochę za drogo w stosunku do trwałości
  • 30 kwietnia 2019 o 15:05
    Uwielbiam !!
    Posiadam paletę w kolorze 02 , brązy,beże ,ciemny róż.Na widok tej palety mocniej zabiło mi serce , tak cudne kolory.Po pierwszym użyciu nie byłam zadowolona , myślałam że rzucę ją w kąt.Bardzo szybko się starła, nie wiem czym to było spowodowane, może nie nalożylam jej zbyt starannie Nie wiem. Faktycznie jej trwałość nie powala , poprawki są konieczne , Ale uwielbam efekt jaki daje na ustach. Każdy z 3 kolorów na moich ustach wygląda pięknie , nie jest zbyt przerysowany.Pieknie wkomponuje się w usta,nie są zamalowane , a pomalowane. Za każdym razem używam bazy z zestawu.Bez jedzenia wytrzyma kilka godzin ok 4 . Używając tej pomadki czuję się piękna. Odkąd ją mam używam codziennie na przemian wszystkich kolorów.Najmniej trwały jest najjasniejszy , środkowy. Paleta Zabiera sporo miejsc to fakt ale i tak pakuje ja zawsze do torebki. O dziwo dołączony pędzelek jest bardzo fajny co.jest rzadkością. Prezycyjnie maluje kontur ust oraz wypełnienie druga stroną. Rozswietlacz też jest bardzo ciekawym pomysłem, za niego także korzystam.Daje lekki ale ładny efekt. Wklepuje go palcem.Nie mam pojęcia jak mogłam być rozczarowana po pierwszym użyciu, w tej chwili to moje ulubione pomadki.Nie wysuszają ust,na ustach nie wyglądają ani matowo ani błyszcząco , naturalnie.