LPI Kupilam w czasie kuracji kwasami razem z kremem CPI. Posiadałam wpierw w wersji probek 30 ml, poźniej zachwycona zakupiłam pełnowymiarowe opakowanie. Mam cerę mieszaną w kierunku normalnej.
+ krotki skład
+ konsystencja lekka lejąca
+ szalenie łagodny
+ 96% wody termalnej
+ ph=5,5
+ nie wymaga spłukiwania
+ ie wysusza
+ uniwersalny - przeznaczony do demakijazu twarzy i oczu
+ łagodnie i skutecznie oczyszcza
+ daje uczucie ukojenia
+ nie narusza bariery lipidowej
+ wspiera jej regenerację
+ brak parabenów
+ brak kompozycji zapachowej
+ pozostawia na skórze delikatny film ochronny
+ nie pieni się
+ wydajny
+ nie podrażnia, nie uczula
+ nie zapycha
+ koi i łagodzi podraznienia
+ lekko nawilża i tonizuje
+ przy dłuższym stosowaniu poprawia stan i koloryt cery
+/- zawiera jednak dwa konserwanty, w tym jeden drażniący (Cetrimonium Bromide)
+/- cena, aczkolwiek bardzo wydajny
LPI jest zamknięty w klasycznej wzornictwem dla Avene butelcem. Konsystencję ma lekką, wodnistą , półprzeźroczystą. Jest bezzapachowy, aczkolwiek jako produkt bez środków zapachowych jakiś neutralny zapach posiada.
Aplikacja jest przyjemna i lekka. Mimo, ze nie wymaga spłukiwania wodą, to zdarza mi sie jednak spłukać. Pozostawia skórę dobzre oczyszczoną, nawilżoną. Podczas kuracji kwasami nie naruszał warstwy lipidowej naskórka, wręcz wspieraj jego odnowę.Dzieki zawartości tak dużej wody termalnej Avene, koił wynikłe z kuraji podraznienia oraz poprawiał ogólny stan i koloryt cery, za co go pokochałam. Mimo lekkiej konsystencji, LPI był wydajny, skutecznie radził sobie z demakijazem. Zaznaczam ze nie użyam produktów wodoodpornych. Ja aplikowałam Lotion na dłoń (wielkosć pięciozłotówki), rozcierałam i masowałam twarz. Bardzo szybko rozpuszczał makijaz. Nie szczypał ani w oczy ani w miejcach podraznionych. Następnie spłukiwałam wodą, gdyz wycieranie wacikiem podraznialo mi cerę, ewentualnie wycierałam wacikiem nasączonym woda termalną.
Nie zauważyłam w moim przypadku podraznienia (uczucia goraca) oraz zapchania.
Cera po zastosowaniu jest miękka, czysta i świeża. Zostawia lekki film na twarzy, co jest korzystne szczegolnie w przypadku wszelkich kuracji wysuszajacych czy drazniacych.
LPI moim zdaniem jest lepszy od Cetaphilu, który mialam okazję używać. Składy mają podobnie krótkie (LPI -9 składników w tym 2x woda, zaś Cetaphil-8 składników w tym 3 parabeny). Plusem w moim odczuciu jest duza zawartosc wody termalnej oraz brak parabenów.
Poniżej zamieszczam własciwe INCI dla wglądu oraz analizę, dla tych, których podrazniło lub może podraznić. Aczkolwiek jak wynika z procentowego skaldu produktu (eau thermale d\\\'Avene 96 %, tensioactifs doux végétaux 0,25 %, conservateur CTAB orthophénylphénol, excipient qsp 100 %.) konserwantów jest poniżej 0,2%, co jednak nie oznacza, ze na niektórych osobach wyjatkowo wrazliwych lub uczulonych na jakos konkrenty skladnik badz konserwant nie wywola reakcji alergicznej.
Dla wglądu INCI oraz analiza:
Avene Aqua, Cetearyl Alcohol, o-Phenylphenol, Cetrimonium Bromide, Decyl Glucoside, Disodium EDTA, Sodium Cetearyl Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Aqua.
Avene Aqua, - woda Avene
Cetearyl Alcohol,-Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy
o-Phenylphenol, - konserwant
Cetrimonium Bromide, - środek konserwujący dla kosmetyków myjących i produktów pielęgnujących.Posiada dobra rozprowadzalność pozwalajac na użycie w emulsjach typu O/W (olej w wodzie) i W/O (woda w oleju). Składnik pozostawiający na skórze i włosach przyjemne, gładkie uczucie. Substancja drażniąca.
Decyl Glucoside,- łagodne działanie myjące. Może też być stosowany jako emulgator - składnik umożliwiający połączenie fazy wodnej z fazą olejową - warunkuje powstanie emulsji
Disodium EDTA, - pochodzenia chemicznego, substancja chelatująca, regulator lepkości, zmiękczacz
Sodium Cetearyl Sulfate,- surfaktant, środek powierzchniowo czynny stosowany w szamponach płynach kąpielowych, środek silnie pieniący
Sodium Lauryl Sulfate, - jak wyżej
Aqua.-woda
Podsumowując- produkt doskonały, aczkolwiek może nie pasować kazdemu w zaleznosci od oczekiwań jak i z powodu indywidualnej reakcji skóry. W związku z faktem iz niektorym zdarzylo sie niemile podraznienie ( a produkt tani nie jest) zachecam do nabycia próbek w celu testów, aby się nie rozczarowac i wydac zbednie pieniedzy. W moim przypadku sie sprawdził. Zaznaczam ze stosuje go jedynie w okresie jesienno-zimowym kiedy to cera poddawana jest kwasom i wymaga wsparcia. Nie stosuje cały rok, gdyż, jak zaznaczylam wyzej mam cerę mieszana. Przypadnie zaś do gustu osobom z cerą wrażliwą, silnie przesuszoną.
Polecam
Używam tego produktu od: rok
Ilość zużytych opakowań: 2x30ml, 1x200ml
_____________________________________________________________
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.