Peelingi do ciała

Mokosh Cosmetics Kawa z pomarańczą, Peeling solny do ciała

Bodyland.pl
Mokosh, Body Salt Scrub Coffe & Orange, peeling solny do ciała Kawa z Pomarańczą, 300 g
Mokosh Peeling Solny do Ciała Kawa z Pomarańczą 300g
Sephora
Mokosh - Kawa Z Pomarańczą - Peeling Solny - Orange Salt Scrub 300g - Dla Kobiet

shewild
    6 marca 2024 o 15:29
    Klasyka w wygodnym wydaniu
    Jak w tytule - peeling kawowy to już swego rodzaju klasyka wśród produktów do ciała i dobrze pamiętam te kilkanaście lat temu jak sama przygotowywałam go sobie na fali popularności samodzielnego mieszania kosmetyków. Dziś jestem już trochę bardziej leniwa (chyba lepiej brzmi zabiegana ;)) i częściej sięgam po gotowe rozwiązania. Tak było właśnie z tym peelingiem od Mokosh. Zamarzył mi się kawowy scrub do ciała, a że akurat marka miała taki w asortymencie, nie wahałam się długo z zakupem. Ta wersja peelingu kawowego nieco różni się od tego co ja kiedyś sama przygotowywałam. Przede wszystkim zawiera więcej olejów i nie jest tak sypka. Produkt jest wręcz aksamitny, ma konsystencję miękkiego kremu, w którym widać bardzo dużo drobinek różnej wielkości. Ma brunatny kolor, więc na pierwszy rzut oka pewnie nie wygląda zbyt atrakcyjnie, no i jak to bywa z drobinkami kawy - potwornie brudzi brodzik prysznicowy. Trzeba więc też - poza sobą - dobrze spłukać resztki produktu z armatury łazienkowej. Tęskniłam za zapachem kawy w kosmetyku i ten zapach dostałam. Peeling pięknie pachnie kawą, zapach roznosi się po łazience i faktycznie czuć delikatną nutę pomarańczy gdzieś tam w tle. Peeling pachnie więc jak aromatyzowana kawa, ale bardzo przyjemnie, głęboko, ciepło, otulająco. Zapach jest wyrazisty, ale czuć go tylko podczas mycia i chwilę po spłukaniu. Potem szybko się ulatnia i w ciągu dnia zupełnie już go nie czuję na skórze. Szklany słoik jest dość spory, ale jego rozmiary nie przeszkadzały mi pod prysznicem i łatwo z niego wydobyć peeling do końca. Peeling ma konsystencję, która bardzo ułatwia wygodną aplikację. Jak wspomniałam wcześniej, w ogóle nie jest sypki; ma kremową konsystencję, która świetnie trzyma się skóry i praktycznie nic się nie odrywa ani nie osypuje. W kontakcie z mokrą skórą nabiera poślizgu i bardzo łatwo masuje się skórę z jego pomocą. To co jest zaletą podczas mycia, stanowi jednak pewną niedogodność później, podczas spłukiwania. Przez to, że peeling mocno trzyma się skóry, trzeba naprawdę poświęcić dłuższą chwilę na to, żeby go dobrze zmyć ze skóry. Na początku używania zdarzyło mi się, że już przy wycieraniu ręcznikiem zauważyłam, że mam jeszcze masę mikroskopijnych drobinek przyklejonych np. na łydce lub pod pachami. Te najmniejsze drobinki są prawie niewyczuwalne pod palcami, więc trzeba dobrze się obejrzeć podczas spłukiwania czy na pewno wszystko zmyliśmy. Troszkę więc na minus jeśli chodzi o ten aspekt używania. Na plus jednak cała reszta. Peeling doskonale odżywia skórę i zostawia na niej natłuszczającą warstwę, jakby ktoś nas porządnie wymasował z użyciem olejku. Nie jest to ciężka, lepka warstwa, ale lekko wyczuwalna przez pewien czas, więc jest to produkt na pewno dla tych osób, które lubią olejowe formuły. Ogólnie po każdym zastosowaniu peelingu moja skóra czuła się dopieszczona i zrelaksowana jak po jakimś zabiegu spa. Była mocno odżywiona, nawilżona, a do tego cudownie gładka i miękka. Po prostu jedwabista w dotyku. Ten stan utrzymywał się jeszcze spokojnie na drugi dzień. Skóra wyglądała na elastyczną i jędrną, a masaż z użyciem peelingu miał na to duży wpływ. Peeling fajnie wygładza, ale nie jest bardzo mocny. Drobinki przyjemnie masują, nie drapią tak jak zmielona kawa, tylko ich siła jest mocno zniwelowana przez odżywcze oleje. Można mocniej dociskać do skóry, ale sam w sobie peeling ma umiarkowaną moc. Warto wypróbować ten peeling, naprawdę. Jest to jednak produkt dla osób, którym się nie spieszy ;) Zmywanie mogłoby być nieco łatwiejsze i to na pewno można by poprawić (i za to odejmuję gwiazdkę, bo za dużo wody się zużywa przy zmywaniu). Cała reszta jest doskonała i wspaniale pielęgnuje skórę. Z przyjemnością zużyłam cały słoik.
  • 25 kwietnia 2022 o 8:47
    Miłe zaskoczenie
    Używa od:próbka
    Nie przepadam za peelingami solnymi, ale ten miło mnie zaskoczył. Zachowywał się bardziej jak peeling kawowy. Pięknie pachniał właśnie kawa, zapachu pomarańczy nie wyczułam. Kosmetyk ten dobrze złuszczał, ale i nawilżał skórę. Nie był to super mocny zdzierak. Jednak to dobrze, bo tego się obawiałam, że będzie za mocny. Przyznaje, że ciekawią mnie teraz inne peelingi od Mokosh . Może jeszcze je przetestuję. Miniaturka wystarczyła mi na jedno użycie, ale wysmarowałam się nim cała. Pewnie w innym wypadku miałabym go na dwie aplikacje.
    Zalety:
    • złuszczenie
    • nawilżenie
  • 21 marca 2022 o 18:13
    Dobry ale jednak za drogi
    Tak wiem, że to marka aspirująca do bycia premium ale jednak 60zł do dużo jak za 300g soli z dodatkami. Natomiast deklaracje producenta co do skuteczności potwierdzam. Zapach trudno oceniać są zwolennicy kawy z pomarańczą jak dla mnie może być. Po użyciu skóra jednak przyjemnie pachnie trochę inaczej niż sam produkt i to jest na plus. Peeling jest przeznaczony do ciała, mi wystarczył na kilka użyć, masuję i złuszcza ale to przecież zasługa soli. Skład dobry oprócz wspomnianej drogiej soli jest też dodatek zmielonej kawy.
    Zalety:
    • Opakowanie: ładne minimalistyczne
    • Produkt polski
    Wady:
    • Cena w porównaniu z niewymagającym składem
  • 21 grudnia 2021 o 19:58
    Jeden z moich ulubiencow
    Uwielbiam peelingi a ten szczegolnie przypadl mi do gustu. Super dzialanie, jak dla mnie to "sredni zdzierak". Skora po uzyciu jest gladka I aksamitna. Przyjemny zapach kawowy z nuta pomaranczy. Super rozprowadza sie po ciele, ma dosc dobra "przyczepnosc" do ciala zatem nie tracisz produktu. Nawet nie przeszkadza mi to, ze po jego uzyciu wanna/prysznic do mycia. Warto.
    Zalety:
    • Dzialanie i jeszcze raz jego dzialanie
    • Przyjemna w dotyku skora
    • Super konsystencja
    Wady:
    • Niestety kawa troche przykleja sie do wanny/prysznica ale da sie z tym zyc ;-)
  • 9 listopada 2021 o 0:02
    Zimowe spa w domu
    Peeling przepięknie pachnie kawą z nutką pomarańczy, klimaty dość świąteczne, odprężające. Jest dosyć ciężki, oleisty, pozostawia skórę natłuszczoną co daje fajne uczucie w zimie. Skóra po nim fajnie wchłania potem balsam czy olejek. Myślę że na lato trochę zbyt treściwy. Raz na tydzień mozna sobie z nim urządzić domowe spa, wtedy starcza na dłuuuugo.