Clochee to marka, która znana mi jest ze swojego zaangażowania w tworzenie naturalnych, ekologicznych kosmetyków. Bardzo ich za to cenię.
Ich produkty często charakteryzują się wysoką jakością składników, a łagodzący tonik antyoksydacyjny jest doskonałym przykładem tego podejścia.
Tonik ten ma bogatą formułę opartą na naturalnych składnikach, takich jak ekstrakt z zielonej herbaty i aloesu, które są znane ze swoich właściwości łagodzących i antyoksydacyjnych. Regularne stosowanie toniku pomaga w walce z wolnymi rodnikami, nawilża skórę i przywraca jej naturalną równowagę. Po użyciu skóra jest odświeżona, nawilżona i gotowa na dalsze etapy pielęgnacji.
Jednym z największych atutów tego toniku jest jego skład. Clochee konsekwentnie unika szkodliwych substancji chemicznych, co czyni ich produkty bezpiecznymi nawet dla najbardziej wrażliwej skóry. Jeszcze raz - to trzeba docenić! Dzięki naturalnym składnikom, tonik jest łagodny, a jednocześnie skuteczny, co jest ogromnym plusem. Ja z tego powodu trzyma tonik w lodówce - nie wiem, czy tak trzeba, ale kilka kosmetyków, jak serum z wit. C, retinol czy właśnie ten tonik - mam w lodówce.
Jednym z minusów, które zauważyłam, jest zapach toniku. Choć nie jest on zły, określiłabym go jako średni – ale tak to jest z naturalnym produktami. Idealny zapach cytrusów, arbuza czy czegokolwiek innego w kosmetyku to raczej sztuczność niż natura. Poza tym, to już jest kwestia indywidualnych preferencji.
Kolejnym minusem jest aplikator. Butelka toniku nie jest wyposażona w spray, co utrudnia bezpośrednią aplikację na twarz. Aby temu zaradzić, przelewam tonik do szklanej buteleczki ze sprayem, co pozwala mi łatwo i równomiernie rozpylić produkt na skórze. Dzięki temu aplikacja jest szybsza i bardziej efektywna.
Podsumowując, Clochee Łagodzący tonik antyoksydacyjny to produkt, który doskonale wpisuje się w filozofię marki, stawiającej na naturalność i ekologię. Jego skład oparty na ekstraktach roślinnych sprawia, że jest to tonik łagodny, ale skuteczny. Mimo pewnych niedociągnięć, takich jak średni zapach i brak sprayu w oryginalnym opakowaniu, tonik ten zasługuje na uwagę. Regularne stosowanie toniku przynosi widoczne korzyści dla skóry, poprawiając jej nawilżenie i kondycję. Dla osób ceniących naturalne kosmetyki i ekologiczną pielęgnację, jest to produkt godny polecenia. Ja go stosuję regularnie, zamiennie z tonikiem z Esse, ale ten z Clochee ma zdecydowanie lepszą cenę, czym wygrywa (oba kosmetyki są naturalne).
Zalety:
- Naturalne składniki (ekstrakt z zielonej herbaty, aloes)
- Łagodzące i antyoksydacyjne właściwości
- Nawilża i odświeża skórę
- Bezpieczny dla wrażliwej skóry
Wady:
- Średni zapach
- Brak sprayu w oryginalnym opakowaniu, co utrudnia aplikację
- plastikowe opakowanie