Olejki do włosów

Kerastase Nutritive Oleo - Relax Eliksir

Kerastase Nutritive Fluide Oleo Relax Olejek/Fluid wygładzający 125ml

• 22 września 2023 o 0:51
    Kiedyś go uwielbiałam, teraz rozczarowuje złym składem
    Ten olejek doradziła mi kilka lat temu fryzjerka. Od tej pory stał się moim ulubieńcem i zawsze miałam go w swojej łazience. Sama nie wiem, ile opakowań zużyłam. Uwielbiałam efekt, jaki robi na moich zniszczonych, wysokoporowatych włosach i jego zapach. Ale ponieważ w międzyczasie odkryłam kilka tańszych olejków i serum na końcówki z innych firm o znacznie lepszym składzie, raczej go więcej nie kupię. KONSYSTENCJA Olejek jest dość rzadki. Bardziej przypomina w konsystencji ciekłą i ruchliwą naftę kosmetyczną niż gęste olejki z Garniera, L'Oreal, Marion czy Biosilk. KOLOR Jest zupełnie przeźroczysty, bezbarwny. ZAPACH Pachnie słodko, ciepło, kobieco, przyjemnie. Odrobinę przypomina mi perfumy J'Adore z Diora. Jest wyczuwalny na włosach chwilę po nałożeniu. Nie kłóci się z perfumami ani naturalnym zapachem ciała. JAK GO UŻYWAM Niewielką ilość tego olejku (pół pompki, maksymalnie jedną całą pompkę gdy mam bardzo długie włosy) nakładam na włosy po umyciu i wstępnym wysuszeniu ich ręcznikiem. Kluczem jest używanie minimalnej ilości. Najpierw wylewam go na dłoń, potem rozcieram i rozgrzewam między dłońmi, a dopiero na koniec wmasowuję w końcówki. Kiedyś próbowałam używać go na całą długość włosów, ale powodował u mnie strączkowanie i wyglądałam jak zmokła kura. Dlatego u mnie nakładanie go na całe włosy odpada. Jedynie ewentualną resztkę olejku, która zostanie mi na dłoniach po wsmarowaniu w końcówki, wygładzam włosy na całej długości. EFEKT NA WŁOSACH Moje włosy są wysokoporowate, lubią się puszyć, tworzyć szopę i wiecznie staram się je prostować i wygładzać. Wiele razy niszczyłam je rozjaśnianiem, codziennym pływaniem w chlorowanym basenie i tanią suszarką. Ten olejek zawsze je ratował i wygładzał. Po jego użyciu końcówki moich włosów się nie puszą, nie łamią, nie kruszą. Są gładkie, lśniące, nawilżone i elastyczne aż do następnego mycia. Również długofalowo, po latach używania Oleo-Relax, wyglądają fajnie. Nie rozdwajają się i nie stwarzają problemów. O ile nie przesadzę z ilością tego olejku, to moje włosy są po nim przygładzone także na całej długości - bez obciążenia i przetłuszczenia. SKŁAD Kiedyś myślałam, że to mieszanka naturalnych olejów roślinnych - tak mówiła mi fryzjerka, która mi go poleciła. Dopiero kiedy nauczyłam się czytać składy kosmetyków i sprawdziłam skład tego olejku, byłam w szoku. Oleo-Relax ma na początku składu dwa silikony, potem sztuczne substancje zmiękczające i alkohole. Dopiero w środku składu pojawia się olej palmowy, masło z nasion Shorea Robusta i... nic dobrego więcej. Oprócz tego masła nie ma tu żadnych innych dobroczynnych, naturalnych składników. Nie mogę uwierzyć, że kosmicznie drogi olejek z Kerastase za 150 zł to tak naprawdę olej palmowy z niefajnymi dodatkami. OPAKOWANIE Solidna, plastikowa buteleczka z olejkiem ma wygodną pompką, która nigdy się nie zacina i łatwo dozuje produkt. Co prawda pompka posiada mechanizm blokady (można ją przekręcić, żeby się zablokowała), ale w torebce lub walizce łatwo może się odblokować, bo nie ma porządnej zatyczki. Więc nie nadaje się do zabrania w podróż. Szkoda. Od drogiego kosmetyku oczekiwałabym pełnej funkcjonalności. Pomarańczowy kolor opakowania jest ok, ale bez szału. CENA, WYDAJNOŚĆ Przy dzisiejszym wielkim wyborze i świetnej jakości kosmetyków drogeryjnych, zakup olejku do włosów z Kerastase z naprawdę kiepskim składem za 150 zł jest bez sensu. Dokładnie taki sam efekt dają u mnie Olejki Orientalne z Marion za ok. 11 zł (różne rodzaje) i olejek Loreal Elseve Magiczna Moc Olejków Elixir Odżywczy za ok. 35 zł - a każdy z nich ma o wiele lepszy skład niż Oleo-Relax z Kerastase. Nawet duża pojemność (120 ml) i wielka wydajność tego produktu (jedno opakowanie zużywam średnio w 2 lata) go nie ratuje. PODSUMOWANIE Pomógł mi wiele razy i mam do niego sentyment, ale z uwagi na słaby skład i bardzo wysoką cenę raczej go więcej nie kupię.
    Zalety:
    • wygładza i chroni końcówki włosów, wygładza włosy na całej długości
    • nadaje się do włosów wysoko- i średnioporowatych, zniszczonych, suchych, puszących się
    • ładnie, słodko, ciepło pachnie
    • ma wygodne, duże opakowanie (120 ml) z pompką
    • jest ogromnie wydajny, wystarcza mi na ok. 2 lata przy długich włosach
    • nie zauważyłam, żeby szkodził moim włosom po latach regularnego używania
    Wady:
    • ma badziewny skład (to głównie olej palmowy i silikony plus alkohole)
    • kosztuje absurdalnie dużo (150 zł)
    • łatwo przesadzić z jego ilością i przetłuścić włosy (efekt mokrej włoszki)
    • nie nadaje się do podróży, bo nie ma solidnej zakrętki (zatyczki)
    • odkąd na rynku pojawiło się mnóstwo tańszych olejków z lepszymi składami (idealne zamienniki tego olejku ze świetnymi składami można znaleźć z firm Marion i L'Oreal), jego kupowanie straciło sens
    Voodooo
    28 czerwca 2020 o 7:08
    Za drogi jak na takie efekty
    Produkt sam w sobie nie jest zły, ale przez cenę nie kupię go ponownie. Gdyby był warty swojej ceny i dawał mi rewelacyjne działanie bez wachania kupiłabym kolejne opakowanie. To był mój pierwszy produkt z tej firmy. Wiele kosmetyków jest wychwalanych, ale ceny niektórych produktów dają się we znaki patrząc na portfel. Wybrałam to serum na sam początek bo tak jakoś spodobało mi się opakowanie i opis działania. Śliczna pomarańczowa, plastikowa buteleczka i bardzo wygodne opakowanie. Sprawdza się świetnie w podróży, ponieważ ma ten „klips” blokujący wyciekanie. Zapach tez bardzo ładny, delikatny, niegryzący i nie czuje alkoholu. Wydajność jest jego mocną stroną. Używałam go ponad pół roku (3-4 pompki wystarczyły aby pokryć całe włosy). Konsystencją jestem trochę zawiedziona. Poprzedni olejek, którego używałam miał bogatą i gęstą konsystencje (takie lubię najbardziej). Eliksir z Kerastase ma dość lejącą formułe i nie raz coś tam mi skapnęło na podłogę przy nakładaniu. Dla mnie takie serum musi być mocno olejowe i bogate (moje suche włosy to kochają). Co do działania oceniam na dobre. Krzywdy mi nie zrobił, ale tez nie zdziałał cudów. Po prostu nie zachwycił mnie na tyle, żebym go ubóstwiała. Fajnie wygładzał moje włosy, ale i tak często mi się puszyły. Nie obciążał moich kosmyków nawet gdy czasami nałożyło mi się go za dużo. Pomógł w rozczesywaniu. Jest to ciekawy produkt, ale nie za taką cenę.
  • 11 grudnia 2016 o 0:00
    dobry
    Bardzo dobry, ładnie pachnący olejek. Nie natłuszcza mocno, raczej wygładza i dodaje blasku (oczywiście używany z umiarem). Wydajny. Włosy są sprężyste, miękkie, gładkie, jedwabiste. Warunek: musimy używać dobrej odżywki lub maski - bez tego sam olejek nie da rady nawilżyć suchych, sianowatych włosów. Cena wysoka. I jak zwykle - producenci olejków, nawet tych najdroższych nie biorą pod uwagę solidnego opakowania. Po dwóch miesiącach zalana olekiem, odchodząca naklejka wygląda po prostu obleśnie. Wiem, że liczy się zawartość, ale jestem pewna, że można zrobić opakowanie które nawet po kilku miesiącach wygląda przyzwoicie (szczególnie za tę cenę).
  • 15 listopada 2014 o 5:29
    Swietny produkt
    Polecila mi go stylistka wlosow. Jesli ona go uzywa na modelkach u Burberry to ja tez chce! Mam rozjasniane wlosy, mimo ze geste i grube, to teraz jeszcze bardziej sie koltunia. +Zostawia wlosy blyszczace i sliskie +Wlosy nie sa przeciazone ani tluste w dotyku (oczywiscie nakladam tylko na koncowki) +Pomaga z elektryzowaniem sie wlosow +Wygodna pompka +Bardzo wydajny, nawet na moje dlugie (za talie) wlosy wystarcza mi 2-3 pompki -Czasami salony sprzedaja go drozej Używam tego produktu od: Roku Ilość zużytych opakowań: Koncze 1 butelke
  • 14 marca 2012 o 19:10
    Cudeńko
    Nie mam pojęcia skąd sie biora negatywne opinie na temat tego specyfiku! Moim zdaniem jest to produkt godny podziwu! Mam włosy kręcone, po zabiegu rozjaśniania, którę na bieżąco regeneruję zabiegiem JOICO, dlatego nie są zniszczone. Poniewaz moje włosy są kręcone, z natury wymagają nawilżenia, po zastosowaniu tego olejku na mokre włosy, byłam bardzo mile zaskoczona po naturlanym wyschnięciu włosów, moje kręcone włosy zmieniły sie w piękne sprężynki, które wyglądały baaarrrdzzzoo zdrowo, do tego były sprężyste i bardzo delikatne w dotyku. Ten specyfik nie daje tylko efektu, on działa na włókno włosa, dlatego po dłuższym zastosowaniu, stweridziłam, że moje włosy sa w coraz to lepszej koncdycji. Opis produktu wskazuje, że on jest przeznaczony do włosów kręconych, a te kosmetyki z natury mają za zadanie natłuszczać włosy! Może stąd negatywne opinie posiadaczek prostych włosów. Ja ze swojej strony serdecznie polecam ten kosmetyk i zpewnością pozostane mu wierna! Przy tym cudownie pachnie różami!!! Zapach nie jest drażniący! Moim zdaniem mega kobiecy, tak powinny pachniec kobiece włosy! Kosmetyk na prawde jest bardzo wydajny, dlatego inwestycja w niego na prawde sie opłaca, lepiej kupic jeden dający efekty produkt, niż 10 które w niczym go nie zastapią!