Odżywki do włosów

Olaplex No.5 Bond Maintenance Conditioner - Odżywka
Olaplex No. 5 Bond Maintenance Conditioner Global Odżywka odbudowująca 250 ml
notino.pl
Olaplex Professional Bond Maintenance Conditioner

Nasi użytkownicy zostawili 34 opinii dla tego produktu. Przygotowaliśmy dla Ciebie krótkie podsumowanie na ich podstawie:

• 23 października 2024 o 20:16
    Super dla puszących się włosów
    Moje włosy przeszły wiele zabiegów od rozjaśniania po prostowanie keratynowe, przez co są bardzo trudne do rozczesania i łamią się. Kupiłam olaplex 5, jednak nie pokładałam większych nadziei, że tym razem zauważęnfaktyczny efekt, ponieważ spora większość odżywek ułatwia rozczesywanie tylko podczas prysznica. Czasem po wysuszeniu są okej, jednak po zużyciu całych opakowań nie widziałam nigdy poprawy w kondycji włosów. Tutaj jest nieco inaczej. Odżywka baaardzo mocno dociąża włosy, co dla mnie jest rewelacyjną sprawą, bo mam włosy bardzo gęste i puszące się. Dawno temu przy zdrowych włosach miałam burzę loków i po użyciu tej odżywki to naprawdę wróciło. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona już po pierwszym użyciu. Możliwe że dla cienkich włosów może zrobić tragedię na głowie, bo włosy mogą być 'uklepane'. Jednak jeśli ktoś chce sporego dociążenia i nawilżenia na dłuższą metę naprawdę polecam.
    Zalety:
    • dociąża
    • nawilża
    • ułatwia rozczesywanie
    AnnMmz
    1 października 2024 o 10:44
    Olaplex 3 była lepsza
    Od wielu lat rozjaśniam włosy i kiedy działo się z nimi coś złego to zawsze sięgałam po serię Olaplex 2 , a później Olaplex 3 , która działała cuda. Jestem zawiedziona tą odżywką. Po 1: nie pomaga w rozczesywaniu, nie wygładza włosów. Po 2: moje cienkie włosy są po niej bardzo obciążone i dosłownie przyklejają się do głowy
    Zalety:
    Wady:
    • Obciąża włosy
    • Nie widzę efektu
  • 23 września 2024 o 16:29
    Najlepsza odżywka, która faktycznie naprawia włosy, ALE...
    Na wstępie chcę dodać, że ta odżywka NIE jest dla wszystkich typów włosów. NIE dla: - Włosów cienkich, - Niskoporowatych, - Normalnych (ORAZ niskoporowatych i cienkich); w sensie NIE zniszczonych. Ja mam włosy normalne ALE średniporowate i średnio grube i odżywka działa. Wspominam o tym, ponieważ odżywka jest bardzo gęsta, "ciężka", przez włosy cienkie (i bez ubytków) będą zbyt obciążone, no i odżywka nie zadziała tak jak powinna. Warto zobaczyć przed zakupem filmy w internecie, czy aby na pewno ta odżywka jest dla nas. Warto też zobaczyć filmy jak ludzie używają tej odżywki dla najlepszych efektów. Jest to odżywka naprawiająca uszkodzenia wewnątrz włosa, więc nie ma sensu używać jej, jeśli nasze włosy są "normalne". O odżywce: Jest ona nieco za gęsta, ciężka, dlatego rozcieńczam ją nieco na dłoniach, aby łatwiej ją rozprowadzić. Zapach też jest nieco dziwny, dość alkoholowy (dość oczywiste, jeśli w składzie jest alkohol, ale to dzięki niemu odżywka wnika wgłąb włosa), jakby wywietrzała farba do włosów. Producent zaleca trzymanie odżywki 3 minuty na włosach, ale według fryzjera to nieco za krótko. Dlatego ja trzymam ją ok. 10 minut, a ok. 3 minuty wcieram ją w pasma włosów - i to się sprawdza. Efekt utrzymuje się dość długo - kiedy zauważymy dużą poprawę w kondycji włosów nie trzeba jej wtedy używać po każdym myciu (ja myję co ok. 2 dni, najrzadziej co 3), tylko np. 1 w tygodniu do utrzymania efektów, wtedy używam innych odżywek, np. nawilżających. Jednak jest kilka rzeczy, które robię i po swojemu (i działa, przynajmniej na moje włosy): 1. Zawsze myję głowę 2 razy. Używam odżywki między 1 a 2 myciem (dzięki temu jest ją łatwiej spłukać i w razie czego pozbędę się resztek bliżej skóry głowy). 2. Dzielę włosy na 2 sekcje: spód i wierzch. Biorę odrobinę odżywki na mokre dłonie i lekko rozcieram, aby odżywka się nieco rozwodniła. Nakładam, lekko rozczesuję grzebieniem i wcieram ok. 2 minuty na każdą sekcję włosów. Jeśli dałam za mało (czuję, że gdzieś jest jej za mało) to nieco dokładam. 3. Odczekuję te, mniej więcej, 10 minut, myję głowę 2 raz (jeśli słabo się pieni to polewam głowę wodą) no i na chwilę zawijam włosy w ręcznik. 4. Zawsze pamiętam o odżywce/olejku/serum na końcówki, aby wilgoć nie uciekła z włosów. Warto pamiętać, że jeśli włosy schną dłużej niż 30-45 minut (w moim przypadku to nawet półtora godziny) to warto je wysuszyć (i pamiętać o termoochronie), ponieważ włos pęcznieje, ucieka wilgoć i otwierają się łuski włosa. Najlepsze są suszarki z jonizacją (domykają łuski i szybciej suszą) w odległości min. 25 cm od głowy. Wtedy, o dziwo, włosy są miękkie, sypkie i nie zbijają się w strąki. Na moje włosy Olaplex no.5 działa znakomicie (może ktoś ma podobne): Moje włosy są dość dziwne. Nie farbuję ich, prostuję raz na tydzień czy dwa, suszę suszarką z jonizacją (zawsze używam termoochrony przed stylizacją czy suszeniem). Są średnioporowate +, także średnio grube, nie są podatne na stylizację (loki utrzymują się 2-3 godziny, a po wyprostowaniu końcówki i tak wywijają się do góry), puszą się i schną bardzo długo, ale po wysuszeniu nie puszą się, są gładkie i sypkie. Fryzjer zastosował u mnie tę odżywkę i byłam w ciężkim szoku jakie moje włosy były po wysuszeniu: sypkie, gładkie, miękkie. Czuć było zamknięte w nich nawilżenie. Stylista nie musiał nawet użyć prostownicy, aby wyprostować moje niesforne końce, bo suszarka sama dała radę (czego ja nigdy sama nie dokonałam). Byłam zdziwiona, bo przecież nie mam "zniszczonych włosów". Z tego co powiedział fryzjer, to włosy nie niszczą się tylko przy stylizacji na ciepło czy farbowaniu, ale też wycierają się o poduszkę podczas spania, przy upinaniu czy po prostu z czasem. Porównał to do dbania o panele na podłodze, które też trzeba co jakiś czas nacierać, aby się nie zniszczyły, bo nie mają zdolności samoregeneracji. Włosy są martwe (wyjątkiem jest cebulka), więc nie zregenerują się same, potrzebują czegoś, co je utrzyma w dobrej kondycji. Efekt utrzymał mi się do 3 czy 4 myć (i to tylko po jednym użyciu). Po zakupie tej odżywki i stosowaniu przy każdym myciu (co ok. 2-3 dni przez ok. 4 mycia) widać znaczącą różnicę. Włosy się tak nie puszą, końcówki nie wywijają, są sypkie, gładkie i błyszczące. Nie używam jej już po każdym myciu, ale np. 1 w tygodniu do utrzymania efektu (jeśli nie używam wtedy Olaplex to używam innej odżywki).
    Zalety:
    • Działa i to znakomicie
    • Po iluś użyciach widać efekt (który się utrzymuje), dzięki czemu nie trzeba odżywki używać po każdym myciu włosów (np. raz w tygodniu).
    Wady:
    • Nieporęczna butelka, z której czasem ciężko wycisnąć zawartość
    • Nie dla cienkich i normalnych włosów
    • Zapach (mocno alkoholowy, przypomina nieco wywietrzałą farbę do włosów)
    • Bardzo gęsta, "ciężka" konsystencja
    • Producent zaleca trzymanie odżywki przez 3 minuty, ale jest to zbyt krótki czas, dlatego najlepiej trzymać ją ok. 10 minut (o czym mówiła mi fryzjerka czy inne osoby w internecie).
  • 6 września 2024 o 23:09
    Pomoc dla włosów
    Odżywki Olaplex zaczęłam używać jakieś pół roku temu, razem z szamponem z tej samej serii. Zdecydowałam się na zakup, ponieważ bardzo zaczęły mi się łamać włosy - kilkanaście lat rozjaśniania dało o sobie znać. Na poczatku byłam sceptyczna, natomiast po kilku użyciach zaczęłam zauważać różnicę, z mycia na mycie włosy były w coraz lepszej kondycji. Aktualnie włosy już się nie łamią, są grubsze i bardziej lśniące, a przede wszystkim bez problemu się rozczesują. Cena produktu jest dosyć wysoka, jednak w mojej opinii zdecydowanie warto zainwestować - kondycja włosów wynagradza cenę. Dodatkowym plusem jest to, że nie trzeba jej trzymać długo na włosach- wystarczą 3 minuty i można spłukać. Jestem zachwycona i nie planuję jej zmieniać na inną.
  • 26 maja 2024 o 15:29
    Odzywka Olaplex
    Zakończyłam kurację szamponem oraz odzywka marki Olaplex. Produkt spełnił w 90% moje oczekiwania. Po nałożeniu odzywki wlosy nie plączą się, stają się miękkie w dotyku, delikatnie wygładzone. Spodziewałam się, że staną się gładkie jak tafla oraz przestaną się puszyć natomiast pomimo suszenia na szczotce dalej nie są "ujarzmione".
    • miękkość włosów
    Wady:
    • nie ujarzmiają puchu na włosach