Szampon używam już jakiś czas, mniej lub bardziej regularnie a ostatnio uzupełniając pielęgnacje po farbowaniu.
Nie używam go jako szampon na co dzień, tylko wtedy kiedy wydaje mi się, że mój kolor zaczyna żółknąć, jest mało wyrazisty.
Włosy mam oczywiście rozjaśniane, ostatnio już z pomocą fryzjera i farby goldwell, szampon i odżywkę do kompletu zakupiłam już wcześniej, kiedy włosy przy głowie były jeszcze rozjaśniane mniej inwazyjnymi sposobami a pozostałą długość stanowiły wcześniej farbowane włosy.
Co do mieszanych odczuć...
Kolor jaki możemy uzyskać przy rozjaśnianych włosach jest naprawdę ładny, bardzo dobrze niweluje żółć już po pierwszym użyciu. Nawet przy włosach jakie miałam wczesniej się sprawdzał. W przypadku używania innych szamponów tego typu, trzeba było częściej i więcej ich używać aby osiągnąć podobny efekt.
Niestety nadal jest to szampon do neutralizacji koloru także przy zbyt częstym stosowaniu może puszyć włosy, mi na dodatek jeszcze je szybciej przetłuszcza przy skórze głowy (na następny dzień).
Stosowany nie na co dzień, działa na pewno mniej inwazyjnie i skutecznie niż np szampon z joanny (chociaż ten moim zdaniem też jest dobry).
Co do opisu opakowania i zawartości - wygodna butelka na pompkę (w większej wersji, w mniejszej na klik), dobrze się pieni, dobrze spłukuje, fioletowy a jakże, chociaż dla niektórych może to być chyba fioletowo- niebieski, nie barwi okolic włosów I skory, a jak już łatwo to zmyć.
Do tego jest bardzo wydajny.
Zazwyczaj sprawdza mi się dwukrotne umycie nim włosów, przy drugim razie chwilę odczekuje żeby zadziałał lepiej, później na końce odżywka z tej serii lub inna ulubiona i serum.
Nie jest tani, ale można upolować go na promocjach (ja kupuje go przez internet), czy kupię go ponownie? Nie wiem, litrowe opakowanie powinno starczyć mi jeszcze na długo ;) używam go od ok. 2 miesięcy i zużyłam może 1/5 opakowania.
Co do pozostałych cech opisanych przez producenta:
1. oczyszcza włosy - tak, ale są lepsze szampony jak micelarne, które radzą sobie z tym lepiej, a także szampony jak np. barwa ziołowa, agafii, planeta organica itp, także ten oczyszcza, ale na średnim poziomie
2. zapobiega pojawianiu się żółtych tonów na włosach blond i z pasemkami- raczej je niweluje
3.idealnie sprawdzi się podczas codziennej pielęgnacji- w moim przypadku nie, zbyt częste stosowania może przesuszyć a mi jeszcze przetłuściło przy skórze głowy, ale kilka razy w tygodniu (u mnie do 3) jest ok.
4. rozświetla pasma - mniej żółty kolor rzeczywiście sprawia takie wrażenie
5. podkreśla kolor włosów - na pewno kiedy to jasny blond ;p
6. zapobiega matowieniu- przy codziennym stosowaniu niekoniecznie,
7. przeciwdziała wypłukiwaniu się koloru - wydaje mi się, że tak, albo fiolet w nim podbija po prostu kolor dając takie wrażenie.
8.odżywia włosy - w moim przypadku stosowany 2-3 razy w tygodniu trochę tak, ale myślę, że to raczej działanie odżywki.
Zalety:
- pojemność
- ładnie odświeża/ochładza kolor
- wydajność