Boostery marki Gliss Kur zakupiłam już jakiś czas temu na większej promocji. Najbardziej chciałam wypróbować wersję Shine, którą właśnie oceniam, choć inne zakupione przeze mnie kosmetyki z tej serii też są interesujące i w późniejszym czasie również napiszę pewnie ich recenzje, muszą poczekać na swoją kolej. Na początku zaznaczę, że trochę dziwią mnie niektóre oceny tego produktu – owszem, nie jest może idealny, jednak dużo zależy od tego czego się spodziewamy po nim vs. to, co obiecuje producent. Ten produkt jest koncentratem nabłyszczającym i ma zwiększyć połysk naszych włosów. Tylko tyle i aż tyle. Nie jest to w żadnym wypadku produkt pielęgnacyjny (ba, nawet producent wyraźnie zaznacza, że NIE WOLNO go używać SOLO a jedynie jako dodatek do tradycyjnego szamponu lub odżywki). Booster jak wskazuje nazwa ma jedynie wzmocnić działanie innego preparatu właśnie o efekt nabłyszczenia. Nie ma w składzie nic odżywczego, praktycznie same silikony z domieszką oleju z pestek moreli i hydrolizowanej keratyny. Sam w sobie nie poprawi stanu naszych włosów, cudownie nie zregeneruje i nie sprawi, że będziemy z lichych włosów nagle miały piękne, gładkie, pełne blasku kosmyki, bo żaden produkt tak nie działa. W mojej ocenie jest to dobry produkt, który dodaje blasku włosom, idealny przed większym wyjściem kiedy chcemy, aby były pełne połysku i wyglądały jak z okładki, ale kluczowe jest to z jakim produktem pielęgnacyjnym go użyjemy! To znacznie wpływa na uzyskane efekty, co sama zresztą zauważyłam na swoich włosach.
OPAKOWANIE
Produkt znajduje się w kartoniku o dość charakterystycznym designie. Dominuje czerń i metaliczny róż. Uwagę przyciąga nazwa produktu umieszczona w centralnej części, logo mark, krótki opis w języku angielskim. Z boku mamy wizualizację właściwego opakowania kosmetyku w rozmiarze rzeczywistym, skład, instrukcję użycia. Producent wyraźnie opisuje co należy zrobić i w jakiej kolejności, są nawet ilustracje krok po kroku. Po otwarciu pudełeczka ukazuje nam się intrygująca, maleńka buteleczka. Przypomina mi kształtem nieco kapsułki. Z jednej strony posiada zakrętkę oraz długi dzióbek, z drugiej zaś gumowy dozownik, który wystarczy lekko docisnąć aby uzyskać porcję kosmetyku. Z boku widzimy zużycie produktu dzięki małej dziurce w etykiecie, która wizualnie przypomina kartonik. Opakowanie jest proste i zarazem funkcjonalne, pozwala zużyć koncentrat do ostatniej kropelki. Dozownik nie zacina się, dozuje odpowiedniej wielkości krople.
KONCENTRAT
Koncentrat ma postać rzadkiego kremu, który jest półprzezroczysty z wyraźnie białym zabarwieniem i perłową poświatą. Sam w sobie wydaje się być lekki, jednak to jest bardzo mylące pierwsze wrażenie. Zapach ma jak dla mnie neutralny, praktycznie niewyczuwalny i nie zwraca on na siebie zbytnio uwagi. Z pewnością nie zmienia zapachu naszego produktu do pielęgnacji. Jak już wcześniej wspomniałam, jest to swego rodzaju dodatek do szamponu, odżywki, maski, w każdym razie produktu do spłukiwania, który nie jest trzymany zbyt długo na włosach. Producent zaleca 2 minuty, czasem zdarzyło mi się przedłużyć ten czas do ok. 10 minut, ale efekty były takie same. Koncentratu nie należy używca samodzielnie! W praktyce wygląda to tak, że dodaję go do porcji odżywki lub maski. Zrezygnowałam z dodawania go do szamponu, bo efekty jakie uzyskiwałam mnie nie zadowalały. Dlaczego?
A) dodatek do szamponu
Pierwszy raz zastosowałam koncentrat jako dodatek do szamponu – wydawało mi się to być najprostszym i najlepszym rozwiązaniem. Mam cienkie włosy, które łatwo obciążyć, więc stwierdziłam, że użycie z szamponem zredukuje taki scenariusz do minimum. Niestety zaliczyłam ten pomysł klapą – po umyciu szamponem z koncentratem i zastosowaniu ekspresowej odżywki, włosy owszem zyskały bardzo ładny blask,, ale popołudniu wyglądały już nieświeżo (a myłam je rano). Powtórzyłam jeszcze ten eksperyment z odżywką w piance, która nigdy nie obciąża mi włosów a koncentrat zastosowałam jak wcześniej z szamponem, skończyło się tak samo. Myślę, że te silikony w składzie osłabiają wręcz działanie szamponu i nie oczyszcza on należycie skóry głowy, stąd taki rezultat. Z tym koncentratem raczej musimy trzymać się z dala od skóry głowy, jeśli chcemy uniknąć przyklapu. Jako dodatek do szamponu – mówię mu stanowcze NIE.
B) dodatek do maski/balsamu/odżywki
Skoro koncentrat nie sprawdził się z szamponem, postanowiłam się nie zrażać i dać mu kolejną szansę. Przecież producent pisze o szamponie i odżywce, prawda? Tym razem wybrałam lekkie maski i odżywki. Sporą dozę odżywki mieszałam z 2 porcjami koncentratu (czytaj: 2 naciśnięcia gumowego dozownika). I tutaj uzyskałam dokładnie to, o co mi chodziło. Koncentrat w takiej proporcji użyty z maską lub odżywką o lekkiej, nieobciążającej formule przyniósł mi zamierzone efekty: piękny blask, praktycznie efekt tafli (gdyby nie liczyć moich wiecznie wywijających się końcówek). Włosy wyglądały zdrowo, były wygładzone i dociążone (co jest zasługą maski/odżywki) i pełne blasku (efekt zastosowania koncentratu). Takie połączenie w moim wypadku okazało się perfekcyjne, co zresztą zobaczycie na załączonych zdjęciach (z lampą i bez). Koncentrat nabłyszczający miał nabłyszczać i to zrobił – i to jak! Jako dodatek do lekkiej maski/odżywki – no TAK, to jest to! Włosy prezentowały się pięknie przez cały dzień, a koncentrat nie wpłynął na ich szybsze przetłuszczanie.
Minusem dla mnie jest mała pojemność – to tylko 15 ml, które wystarczyły mi dokładnie na 6 użyć. Biorąc pod uwagę cenę regularną, nie jest to zbyt opłacalny zakup. Niemniej jednak kupiłam go w sporej promocji, więc nie będę aż tak narzekać. Czy kupiłabym go w cenie regularnej? Szczerze, nie jestem tego pewna. Za 25 zł mogę kupić sobie nieźle działającą maskę lub serum, które dadzą mi podobne efekty właściwie użyte i odpowiednio dobrane do potrzeb włosów. Miła ciekawostka i chyba tylko tyle, ale pokochałam ten blask <3 .
PLUSY
intrygujące, praktyczne opakowanie
funkcjonalny dozownik
ładny design
cena promocyjna
niesamowity blask!(plus: I obciążenie z szamponem II miękkość, wygładzenie z lekką maską/odżywką)
MINUSY
mała pojemność
wysoka cena regularna
średnia wydajność
obciąża włosy użyty z szamponem
skład to praktycznie same silikony