Toniki i hydrolaty

Purite Tonik ujędrniająco - łagodzący

shewild
    27 maja 2023 o 20:24
    Ziołowy tonik, który naprawdę dobrze wywiązuje się ze swojej roli
    Niby to tonik, ale jednak bardziej hydrolat, bo to na hydrolacie oczarowym (i rumiankowym) jest oparty cały skład i tak naprawdę zawiera w sobie niewiele więcej składników. Stosowanie go było całkiem przyjemne, ale wpływ na to miało na pewno też to, że hydrolatów miałam już w łazience całkiem sporo i jestem do nich przyzwyczajona, a moja skóra je lubi. Jeśli ktoś zaczyna przygodę z hydrolatami i chciałby wybrać jakiś jako pierwszy, to nie wiem czy bym ten akurat poleciła głównie z racji na specyficzny zapach i delikatnie ściągające działanie. No właśnie - zapach. Myślę, że osoby, które stosowały wcześniej jakikolwiek hydrolat oczarowy wiedzą doskonale o czym mówię. Ma on bowiem bardzo charakterystyczny, specyficzny zapach. Ziołowy, dość intensywny, lekko cierpki. Raczej z gatunku tych, które się akceptuje i lubi, albo się ich nie cierpi. Dla mnie jest w porządku, lubię zioła i na ogół nie straszne są mi ziołowe mieszanki zapachowe, tutaj też mi to w ogóle nie przeszkadzało. Ale warto zaznaczyć, że zapach jest dominujący. O tyle dobrze, że jest to zapach intensywny, ale równie szybko znika co się pojawia. Nie czuć go na skórze, jedynie w trakcie spryskiwania twarzy i kilka sekund po. Spryskiwanie jest przyjemne, bo atomizer dobrze działa i mgiełka jest bardzo delikatna, osiada w milionach małych kropelek prosto na twarz. Buteleczka jest zrobiona z ciemnego szkła i jest naprawdę kompaktowa - to jedynie 50 ml, więc nie za duża pojemność. Używałam toniku dwa razy dziennie i wystarczył mniej więcej na miesiąc. Tonik doskonale odświeża skórę i daje uczucie ochłodzenia. Ma lekkie działanie ściągające, co na mojej mieszanej cerze świetnie się sprawdziło. Nie napina ani nie wysusza skóry, tylko w subtelny sposób ją trzyma w ryzach, tak jakby delikatnie ściągał i przynosił równowagę, zwłaszcza w tych przetłuszczających się partiach. Przynosił uczucie ulgi, skóra stawała się matowa, ale miękka, gładka i gotowa na dalsze działania. W żaden sposób mnie nie podrażnił, jest delikatny dla skóry, nie powodował zaczerwienienia, chociaż to mi się zdarzało w przypadku innych naturalnych hydrolatów. Tonik fajnie wywiązał się ze swojej głównej funkcji czyli tonizowania, przywracania odpowiedniej równowagi po oczyszczaniu. Skóra dobrze po nim wyglądała, była spokojna i zrelaksowana. To co też fajne to to, że szybko się wchłaniał i zostawiał przyjemnie miękką skórę, w dotyku matową i bez lepkiej warstwy. Naprawdę fajnie dbał o skórę i lubiłam go używać po myciu. Nie jest to na pewno kosmetyk, który odmieni naszą pielęgnację, ale nie do tego służy. Robi to co powinien - tonizuje, uspokaja, przywraca równowagę, wycisza. Fajnie się sprawdził w zastępstwie zwykłego toniku. Jedyne co to szybko się kończy, no ale można się tego spodziewać, bo buteleczka jest mała. Z jednej strony jest wygodnie, z drugiej nawet nie wiadomo kiedy a tu już widać dno. Myślę, że mogłabym do niego wrócić, chociaż nie zachwycił mnie aż tak, żebym chciała to zrobić od razu i natychmiast. Być może kiedyś.
  • 23 sierpnia 2019 o 10:28
    Fajny produkt
    Fajny i łatwy w użyciu produkt . Mocno wysycony dobrymi i naturalnymi składnikami co czuć, zapach mocno ziołowy. Skóra odżywiona i z tonizowana, pomocny przy wchłanianiu do serum czy innego olejku. Muszę tylko skórę ust przed nim chronić bo jakoś jego uczucie na niej mi nie odpowiada, tak jak wysycha na skórze ust to czuje napiętą skórę zupełnie inaczej niż na skórze twarzy.
    Zalety:
    • butelka z atomizerem
    • łatwość z nakładaniu
    • pomocny przy olejkach i serach
    Wady:
    • mocny ziołowy zapach nie każdemu może podejść