Henny do włosów

Sahara Tazarine Henna Marokańska

Sahara Tazarine Henna Marokańska

• 19 kwietnia 2024 o 19:22
    Super
    Henna bardzo dobrej jakości, dobrze przesiana. Droższe marki dostępne w drogeriach mogą się schować. Używam od długiego czasu. Henna łapie mocno, na rozjaśnianych włosach daje intensywnie rudny kolor.
    Zalety:
    • Ładnie pachnie
    • Czas oddawania krótszy od innych henn
    • Dobrze przesiana
    Atejka
    21 marca 2024 o 18:09
    Ulubiona henna
    To zdecydowanie moja ulubiona henna, którą można dostać na naszym rynku. Zazwyczaj kupuję na Allegro i jest o wiele tańsza od wielu popularnych marek. Mam też wrażenie, że kolor wychodzi po niej bardziej jasny, czyli to co liski lubią najbardziej. Henna jest dobrze sproszkowana, nie ma problemu z jej rozrobieniem oraz nałożeniem. Osobiście dodaję jeszcze do niej cassię.
    • jaśniejszy kolor
    • jakość
  • 1 października 2022 o 21:49
    Pierwsza do włosów henna marokańska
    Lubię testować nowe produkty, w poszukiwaniu takich które zostaną ze mną na dłużej. Myślę, że ten z pewnością do nich należy! Hennę marokańską zakupiłam w aplikacji Hebe. Nie jestem do końca pewna czy jest ona dostępna w sklepach stacjonarnie. Kupimy ją za około 28 zł/100 g produktu. Cena ta nie odbiega od innych a może jest nawet ciut niższa. Podczas aplikacji (zostawiłam ją oczywiście do odstania, wraz z zakwaszaczem w postaci Amli od Sattva) zauważyłam, że kolor proszku znacznie odbiega od koloru wcześniejszych produktów których używałam do koloryzacji (Sattva i Venita). Została mi akurat końcówka Sattva i różnica była znaczna. Wiem, że henna marokańska pozwala uzyskać bardziej rudy odcień, choć na tym akurat mi nie zależy ponieważ farbuje również mieszanką z Indygo. Od tak, czasem po prostu lubię wzmocnić włosy henną. Poza tą drobną różnicą nie widziałam jakiś szczególnych zmian. Na pewno będę wracać do tego produktu ze względu na cenę i jego dostępność w aplikacji Hebe. Jedynym minusikiem jest brak dołączonych akcesoriów w postaci rękawiczek i czepka. Myślałam, że jest to standard.
    Zalety:
    Wady:
    • brak dodatkowych akcesoriów w postaci rękawiczek i czepka
  • 4 czerwca 2020 o 8:29
    Uwielbiam!
    Dużo czytałam o hennie, zanim zdecydowałam się na pierwsze samodzielne farbowanie. Henna marokańska faktycznie, tak jak zauważa blogerka Miksologii, nie idzie w kierunku czerwieni/brazów/mahoniu, nawet po wielokrotnym nakładaniu (ja jestem po 6). Jest ruda! A to powoduje, że włosy mam takie jakich nie osiągnę na dłuższą metę z żadną farbą chemiczną. Polecam bardzo!
  • 17 lutego 2020 o 18:33
    Sahara Tazarine - hennowanie krok po kroku.
    Dzisiaj trochę mniej mehendi (ale też się pojawia), bo chciałabym opisać moją pierwszą w życiu hennę na włosach. Lawsonia inermis jest w moim życiu już blisko 6 lat, jednak do tej pory nie próbowałam stosować jej do farbowania. Aż do wczoraj. Bardzo dziękuję za pomoc Karolinie, wspaniałej fryzjerce z Chańczy (woj. świętokrzyskie), która nie bała się wziąć udziału w mojej pierwszej hennowo-włosowej próbie. To kilka słów o stanie faktycznym... Moje włosy są cienkie i niskoporowate, ale mam ich bardzo dużo. Rozjaśniam je i farbuję od kilku dobrych lat, gdyż mój naturalny kolor - ciemny blond jest dla mnie za ciemny. Zdecydowałam się na Saharę Tazarine ze względu na rudości, które można nią osiągnąć oraz krótki czas potrzebny do odstania pasty. Henna indyjska z Rajasthanu, czyli raj, który stosuję do mehendi, daje bardziej czerwone tony i potrzeba mu zdecydowanie dłuższego czasu, aby zaczął porządnie barwić po wymieszaniu - nawet 8 h. Jeszcze na marginesie a propos Sahary: ją też można stosować do mehendi, jednak wolę mój raj, bo ma zdecydowanie lepszą konsystencję - jest 5-krotnie przesiany, co zdecydowanie ułatwia malowanie cieńszych linii, no i rożki się nie zatykają. Sahara Tazarine jest dostępna w ich oficjalnym sklepie na Allegro: https://allegro.pl/oferta/sahara-tazarine-czysta-henna-marokanska-125g-sklep-8921892333 Hennę Sahara Tazarine zmieszałam z ok. łyżeczką kurkumy i zalałam ciepłą przegotowaną wodą. Dokładnie wymieszałam pastę. Henna stała ok. 2 h zanim została nałożona na głowę. Na 2. zdjęciu w galerii widać moje włosy przed hennowaniem. Przed nałożeniem hennowej pasty moje odrosty zostały rozjaśnione w salonie Karoliny (zdjęcie nr 3), a następnie umyte fryzjerskim szamponem LeCher, który oczyścił je z wszelkich osadów i minerałów. Później została na nie nałożona pasta. Następnie włosy przykryłam czepkiem i dodatkowo założyłam na głowę czapkę, aby utrzymać ciepło. Pozostało mi czekać kilka godzin, zanim będę mogła zmyć hennę, toteż miałam czas, żeby stworzyć nieduży wzór mehendi dla Karoliny. :) Hennę trzymałam na głowie ok. 3,5 h, a potem zmyłam czystą wodą, co nie było łatwe - były bardzo poplątane. Na szczęście się udało i dzisiaj mogłam się cieszyć kolorem, który widać na 2-óch ostatnich zdjęciach.
    Zalety:
    • Łatwość hennowania, krótki czas farbowania, przyjemny zapach.
    Wady:

Zobacz także inne Henny do włosów