Wody perfumowane męskie

Zara Fleur De Patchouli EDP

ulapi
    23 maja 2023 o 18:41
    Delikatny, subtelny, kobiecy
    Tak, zapach jest kopią Madmoiselle Chanel, albo Lidlowego Madame Glamour :) jak kto woli. Jest to delikatna kwiatowa paczula. Jako fanka paczuli uwielbiam ten zapach, natomiast obiektywnie są to delikatne, codzienne, raczej letnie perfumy o średniej trwałości moim zdaniem.
    Zalety:
    • kompozycja zapachowa
    Wady:
    • trwałość mogłaby być lepsza ale madmoiselle też się średnio na mnie trzymają
  • 20 czerwca 2022 o 14:13
    Ulubiony
    Mój ulubiony zapach z kolekcji Jo Malone dla Zary. Nie wierzę, że tak piękne perfumy mają tak niską cenę, zapłaciłabym za nie o wiele więcej. Uwielbiam zapachy z nutą paczuli, a ten jest wyjątkowo udany. Utrzymuje się na mojej skórze wiele godzin, dostaję wiele komplementów. Sięgam po niego częściej niż po perfumy luksusowych marek.
    • Wyjątkowy
  • 6 czerwca 2022 o 22:17
    Wspomnień czar...
    Perfumy to klon wycofanych lata temu perfum Kate Moss. Kate, z tego co pamiętam, była chyba trochę bardziej pieprzna. We Fleur de patchouli mamy paczule i piwonie. Zapach jest przejrzysty. To taka paczula w rześkim wydaniu. Lubię ich używać wiosną i latem. Trwałość średnia.
    osiemm
    10 lutego 2021 o 11:57
    Straszny, okropny, stary
    Używa od:próbka
    Ten zapach jest okropny, nieprzyjemny, star, kojarzy mi się z kościołem i starymi perfumami. Jest prosty jak dla mnie, od początku do końca taki sam. Nie polecam.
    Zalety:
    Wady:
    • płakać mi się chce po spryskaniu nim nadgarstka
    w3nus
    1 marca 2020 o 14:28
    Klon Mademoiselle w bradziej przystępnym wydaniu
    Jakiś czas temu przybył do ,nie calutki set wszystkich 8 zapachów powstałych ze współpracy Zara - Jo Malone. Na pierwszy ogień poszła moja ukochana paczula! Kompozycja w tym wypadku jest niebywale krótka: piwonia, paczula i drzewo gwajakowe, co szczerze mówiąc lekko mnie przestraszyło, ale i zaintrygowało! Początek wpada mocno w męskie tony, lekko ostrawy, chłodny i piwniczny (tak tak paczula się kłania), ale! Niestety lub stety mocne nawiązanie do Mademosielle! Sama nie wiem co mam o tym myśleć, gdyż w zasadzie Zara ma w swoim perfumowym pakiecie "zapachy klony". Tutaj po części tak się właśnie dzieje. Wstęp serwuje typową paczulę w wydaniu Panienki i nie da się nawet udawać, że tak nie jest :P . No ale lećmy dalej! W przeciwieństwie do Mademosielle, Fleur De Patchouli szybko traci na intensywności i po około 10 minutach paczula zaczyna spuszczać z tonu i robi się lekka i bardziej przejrzysta (ale wciąż w swoim charakterystycznym tonie). Tutaj woń zaczyna kierować się w kobiecą stronę, gdyż nieoczywiście słodkawa piwonia zdecydowanie daje o sobie znać (z resztą uważam, że przedstawioną ją tu świetnie!). W tej chwili zapach staje się nieco kwiatowy i świeży oraz w bardzo fajny sposób łagodnieje. I w tym momencie ponownie czuję nawiązanie, ale mocno subtelne, do Lanvin Eclat de Fleurs, które mają w sobie dość sporo piwonii ( i które swoją drogą są uważane za odpowiednik Chanel eau Tendre :P ). Jakby tego było mało mam momenty, że przewija mi się pod nosem Perles de Lalique... czyżby w składzie czaiła się róża?? (zapewne drzewo gwajakowe macza w tym wrażeniu swe korzenie :P ) Zapach należy do linearnych, a drzewna podstawa trzyma woń w ryzach i w tym przypadku nie ma mowy o wariacjach olfaktorycznych. Podsumowując: Fleur de Patchouli są na prawdę porządnym pachnidłem, a zapach wypada bardzo dobrze. Czuć swoistą poprawność, elegancję, nieco nostalgii oraz bezpieczeństwo. Idealny na każdą porę roku, okazję i wiek. Dla mnie fajna propozycja!
    Zalety:
    • wysoka jakość składników
    • wyraźna paczula w stylu "Panienki"
    • przyjemne dla nosa i otoczenia
    • nie są migrenogenne
    • uniwersalne pod względem wieku, pory roku i dnia
    • minimalistyczny flakon
    • niska cena
    • całkiem dobra trwałość
    Wady:
    • czuć dość mocne nawiązanie do Chanel Mademoiselle
    • kompozycja nie jest odkrywcza
    • bardziej damski zapach aniżeli męski
    • słaba projekcja
    W perfumerii

Zobacz także inne Wody perfumowane męskie