Właściwie to mogłabym podpisać się pod recenzją mojej poprzedniczki, która idealnie opisała moje wrażenia po zużyciu tego produktu :)
Lubię suche szampony przede wszystkim do dodawania włosom objętości i do pomocy przy kucykach i kokach. Zaczynałam od Batiste, ale z biegiem czasu okazało się, że Isana i Biedronkowe Niuqi też dają radę.
Gdy zobaczyłam w Biedronce tę nowość to oszalałam i chciałam brać wszystkie warianty, ale poprzestałam na arbuzie.
Zacznę od opakowania - szata graficzna typowa dla Fructisa, bardzo kolorowa i wakacyjna. Powątpiewałam w to, że ten szampon jest skoncentrowany i że starczy na tak długo jak puszka 150 ml, ale okazało się, że tak :D Faktycznie jest tak samo wydajny i wygrywa na starcie malutką, lekką buteleczką, idealną na wyjazdy.
Jeśli chodzi o zapach to liczyłam na bardziej soczysty i owocowy, w końcu to Fructis, którego szampony zawsze tak apetycznie pachniały. Tu mamy taki typowy, lekko chemiczny arbuzo-melonik, także mogło być lepiej, ale też nie jest zły.
No i najważniejsze, czyli działanie: szampon ma nieco inną konsystencję, niż puszki. Jest mniej suchy i kredowy. Nie pozostawia białych śladów, więc osoby, które tego nie lubią w Batiste będą zachwycone. Wystarczy lekko potrząsnąć i spryskać, atomizer dozuje mgiełkę taką, jak w przypadku toniku, a nie suchy dezodorant. Czy takie rozwiązanie okazało się dla mnie lepsze? Niekoniecznie. Mam wrażenie, że Fructis słabiej odświeża, ale przede wszystkim nie dodaje objętości i nie usztywnia włosów. Właściwie jest dla mnie zbędny do celu, w którym go kupiłam, bo nie pomaga w kokach i kucykach. Dla lekkiego odświeżenia w ciągu dnia, w upalny dzień - super, ale do stylizacji raczej odpada. Wątpię też czy dałby radę postawić na nogi faktycznie nieświeże włosy w awaryjnej sytuacji, bo Batiste z pewnością to potrafi.
Dobrze się stało, że nie kupiłam wszystkich wersji, bo ta nie skradła mego serca, a i cenowo jest drożej. Nawet to opakowanie kompaktowe można sobie darować, bo przecież jest Batiste w rozmiarze travel, z którego wiem, że będę zadowolona.