Jesienią i zimą mam okropny problem z przesuszeniami, szczególnie dotyczy to dłoni, pięt, łokci i ust. Żeby jakoś przetrwać ten okres staram się używać ochronnych i regenerujących kosmetyków pielęgnacyjnych. Stick marki ALA dostałam w prezencie i bardzo się z tego ucieszyłam. To moje kolejne spotkanie z tą marką, ale wszystkie jak dotąd były wyjątkowo udane. Stick sprawdzi się w codziennej pielęgnacji oraz sytuacjach SOS przynosi ulgę, koi, łagodzi, nawilża i odżywia wymagającą skórę, ale przede wszystkim poprawia jej stan.
OPAKOWANIE
Opakowanie to elegancki kartonik w kolorze czarnym z napisami w kolorze białym. Na ściankach kartonika znajdziemy skład i opis produktu wraz ze sposobem stosowania. W środku znajduje się mała tuba wykonana z grubego, matowego papieru w kolorze czarnym. Jestem przekonana do takiej formy opakowania, gdyż korzystanie z kosmetyku jest przede wszystkim higieniczne a dodatkowo materiał jest przyjazny dla środowiska. Tuba podlega w 100% recyklingowi. Cenię sobie również komfort stosowania danego kosmetyku, więc tuba spełnia swoje zadanie, gdyż wystarczy włożyć palec w przeznaczony do tego otwór, aby wyciągnąć część z balsamem, jego kształt dopasowuje się do powierzchni ciała.
STICK
Stick jest treściwym produktem w stałej formie, wyglądem przypomina pomadki do ust lub słynną pomadę do ciała innej eko marki. Ma lekko żółtawą barwę i zniewalający zapach przypominający mi ziołowe aromaty, a że jestem ich fanką to od razu przypadł mi do gustu. Umila stosowanie produktu, mogłabym wąchać go cały czas, gdyż jest taki świeży i orzeźwiający. Czuję w nim paczuli i lawendę, które tworzą niesamowitą kompozycję, która odpręża i relaksuje. Utrzymuje się naprawdę długo na skórze, jej trwałość jest naprawdę imponująca. Stick mimo że ma stałą formę to pod wpływem kontaktu z nasza skórą a przede wszystkim jej ciepła, lekko się rozpuszcza, niczym naturalne masła, jeśli wiecie co mam na myśli. Pokrywa równomiernie powierzchnię skóry tworząc warstewkę ochronną o lekko tłustawym wykończeniu, które jest jednak bardzo komfortowe, nie lepi się, nie jest takie typowo tłuste.
Używam go najczęściej na usta – pozostawia przyjemną ochronną warstwę, chroni przed wysuszaniem a przede wszystkim świetnie nawilża i odżywia. Dzięki niemu pozbyłam się suchych skórek a usta wyglądają zdrowo i ładnie. Czasem stosuję go jako maseczkę na usta nakładając na noc grubszą warstwę.
Często używałam go również na twarz jako zamiennik treściwego kremu. Na noc preferuję kosmetyki o bogatszej, treściwej konsystencji i ten stick idealnie mi się w tej roli sprawdzał. Świetnie nawilża, odżywia skórę a dzięki zawartości wielu składników aktywnych, maseł i olei sprzyja jej regeneracji, efekt miękkiej, gładkiej i wypielęgnowanej skóry utrzymuje się przez dłuższy czas. Lubię stosować go jako swoistą kurację kilka razy w tygodniu.
Zastosowany na przesuszone łokcie, kolana, pięty czy skórki przy paznokciach niweluje dyskomfort, odżywia, regeneruje i w krótkim czasie pozwala pozbyć się problemu. Skutecznie koi, łagodzi moją skórę, która wymaga szczególnej troski i intensywnej pielęgnacji w okresie zimowym. Z tym kosmetykiem zapomniałam co to przesuszenia i dyskomfort spowodowany uczuciem ściągnięcia skóry.
Produkt ma wiele zastosowań i jak dla mnie sprawdza się bardzo dobrze w każdym z nich. Mimo małej pojemności starcza na długo, gdyż jest treściwy i bogaty, wystarczy maleńka ilość na pojedyncze zastosowanie. Cena regularna nie zachęca, jednak w promocji warto się skusić.
Na plus przemawia jego naturalny skład, w którym znajdziemy oliwę z oliwek, wosk pszczeli, olej z wetywerii, geranium, paczuli wodnej, lawendy, które nie tylko działają pielęgnując, ale maja właściwości aromaterapeutyczne, dzięki czemu kosmetyk nie tylko pielęgnuje, ale przynosi również ukojenie dla zmysłów.
PLUSY
piękny zapach
nawilża, odżywia, regeneruje
ma wiele zastosowań
jest wydajny
ekologiczne opakowanie
MINUSY
cena regularna