Wody perfumowane męskie

Montale Paris Aoud Leather EDP

Montale Aoud Leather woda perfumowana 100ml

• 30 marca 2014 o 15:40
    (Almost) Pure Leather
    Perfumy Aoud Leather są dla mnie trudne do opisania. Spotkałem się nie raz z parafrazą, że pachną jak "tłusta, rozgnieciona mucha". Ciekawe sformułowanie, i muszę przyznać, że coś jest na rzeczy. Aoud leather to dla mnie przede wszystkim skóra. Czuję zapach nowego skórzanego paska od spodni, czy też zapach skórzanej kurtki. Jest tu również trochę pieprzu, ale stanowi on tło, i to tylko przez jakieś 3 pierwsze godziny. Skóra jest nutą zdecydowanie dominującą. Nie jest to skóra "animalna", bo i brak tu nut animalnych, takich jak cywet, czy kastoreum. Po ok. 6-8 h do skóry dołącza żywica agarowa, czyli oud. Jest to oud suchy, wytrawny, wręcz "techniczny" - powiedziałbym. Wg mnie nie jest to oud "ciepły", a wręcz odwrotnie - zimny i "surowy", zupełnie inny od tego, jaki możemy spotkać np. w YSL M7, czy też w innych zapachach Montale. Trwałość na mojej skórze wynosi ok. 10-12 godzin, projekcja jest spora. Są to perfumy na chłodne pory roku. Są bardzo wydajne, po aplikacji na skórze zostaje tłusty "film" - stąd odradzam psikanie na ubrania. Używam tego produktu od: Kilkanaście miesięcy Ilość zużytych opakowań: Wciąż mam próbkę
    imbra
    12 listopada 2011 o 11:17
    Dość pieprzna, męska skóra z lekką nutką oud.
    W początkowym stadium zapachu czuć głównie wiercący w nosie pieprz, skórę i lekki smrodek oud. Potem zapach leciutko wysładza się, jaśnieje i staje się łagodniejszy - nadal czuć pieprz, choć już tak nie wiercący, główne skrzypce zaczyna grać szafran, za nim stoi bergamotka. Zapach zyskuje na świeżości i traci swą początkową ciężkość. Skóra staję się wyraźniejsza, natomiast na mnie oud czuć dopiero po porządnym wwąchaniu się. Z czasem wyczuwalna staje się ambra, która dodatkowo osładza trudne skórzane akordy i mieszając się z pieprzem wspaniale podkreśla poszczególne nuty. Ta faza podoba mi się najbardziej i dla tego momentu mogłabym go nosić. Jednak wcześniejsze momenty są dla mnie za trudne, zbyt ostre i mocne, dlatego zapach zostawiam mężowi, na którym Aoud Lether układa się nieco inaczej, ale też pasuje do niego o wiele bardziej niż do mnie. Używam tego produktu od: testy Ilość zużytych opakowań: próbka

Zobacz także inne Wody perfumowane męskie