l'Orient Perle de la Nature, Olej z jagód acaiOlej z jagód acai
dodaj swoją opinię i zdjęcia do produktu
5 na 51 opinię
Moc antyoksydantów prosto z natury!
Amazońskie lasy tropikalne to obszar o niezwykle czysty, o żyznej glebie i niespotykanych gatunkach roślin. Jednym ze skarbów tej części świata są owoce palmy Euterpy - ciemnofioletowe jagody Acai - sekret długowieczności tamtejszej ludności. Do tej pory nie odkryto na świecie owocu, który pod względem wartości odżywczych mógłby z nią konkurować, dlatego jagody Acai zostały wpisane na tzw. Listę Superfood.
Obecnie większa część owoców przeznaczana jest do produkcji soku, natomiast niewielka do produkcji oleju (na 1 kg oleju potrzeba aż 100kg owoców!). Jagoda acai jest najbogatszym źródłem substancji przeciwutleniających wśród owoców. Charakteryzuje się nie tylko bardzo wysoką zawartością tych związków, ale także ich różnorodnością. Obecne w jej składzie są związki fenolowe, w tym antocyjany, a także bioflawonoidy i fitosterole. Całkowita zawartość substancji przeciwutleniających w acai jest 33-krotnie większa od tej w czerwonych winogronach.
Właściwości:
• Przeciwstarzeniowy - bogaty wachlarz składników odżywczych, antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych sprawia, że jest to idealny kosmetyk przeciwstarzeniowy, regenerujący (skóra sucha, zniszczona, popękana) oraz wspomagający leczenie stanów zapalnych skóry np. trądziku. Doskonały do pielęgnacji twarzy!
• Nawilżający - olej açaí łatwo penetruje skórę i jest również dobrym emolientem. Swoje właściwości zawdzięcza niezwykle dużej ilości antyoksydantów, polifenoli (flawonoidy i antocyjanidy), fitosteroli, 18 aminokwasów, witamin (B1, B2, B3, C, E), pierwiastków (wapń, fosfor, potas, żelazo, białko) oraz kompleksowi nienasyconych kwasów tłuszczowych.
• Antybakteryjny - w jagodach acai znajdują się takie substancje jak flawony, flawonoidy oraz izoflawonoidy, które hamują rozwój bakterii i stanów zapalnych na skórze (wspomaga leczenie trądziku), usuwają nagromadzone toksyny.
• Wzmacnia naczynka - antocyjany (barwniki roślinne należące do flawonoidów) działają bardzo dobrze na naczynia włosowate wzmacniając ich strukturę i zmniejszając przepuszczalność, po zastosowaniu oleju na noc skóra jest ukojona, wypoczęta, koloryt wyrównany.
• Do pielęgnacji włosów szczególnie przy rozdwajających końcówkach i suchych, łamliwych włosach, wcierany w skórę głowy wzmacnia cebulki.
I ja i moja skóra (60 plus) kochamy olejki. Prawie wszystkie. Olej z jagód acai kupiłam ze względu na jego właściwości wzmacniające naczynka. Poza tym jest prawdziwą skarbnicą anty-oksydandów.
Olejek znajduje się z malutkiej butelce z ciemnego szkła, z pipetką. Jest gęsty, jak większość olei. Nie ma żadnego specjalnego zapachu. Dobrze się rozprowadza (zawsze po toniku). Używam zawsze więcej niż 2-3 krople, bo również na szyję i dekolt. I odrobinę pod oczy. Na noc (jeśli nie stosuję retinolu) i na dzień. Nadaje się pod krem i pod makijaż.
Nie wiem, czy jest lepszy od wielu innych olejków, które stosowałam. Lubię zmieniać olejki, bo różnią się składem i mają różne działanie.
Cena nie jest niska. Ale olej jest eko i tłoczony na zimno. Od czasu do czasu można zaszaleć.
Skóra jest gładziutka i nawilżona. Działanie długoterminowe? Nie wiem. Z pewnością nie szkodzi, stosuje się przyjemnie.