Wody perfumowane męskie

Bespoke London Wild Herbs and Tonka Bean EDP

4 na 51 opinię

Bespoke Wild Herbs&Tonka Bean

• 1 marca 2021 o 20:48
    Bardzo męski, uniwersalny a zarazem elegancki zapach
    Rzadko recenzuję produkty dla mężczyzn, jednak pokusiłam się o wyjątek bo te EDP tak uderzyło w gust mojego faceta, że postanowiłam się podzielić. Tę wodę perfumowaną otrzymałam w paczce Recenzentki miesiąca. O ile mój mąż ma dość mocno sprecyzowaną pozycję swoich perfum i nie zmienia ich od lat raczej nie próbuje nowości kosmetycznych wracając do swoich stałych wyborów (wciąż go nie rozumiem w tej kwestii, jak można nie próbować nowości :P) to po tę wodę perfumowaną sięga po dziś dzień z przyjemnością. Marki Bespoke London nie znałam wcześniej, nie słyszałam o niej. Tymbardziej zarówno ja jak i moja druga połowa byliśmy ciekawi co to za zapach i czego wgl się spodziewać. Flakon tej wody jest wykonany z matowego niebieskiego szkła, masywny i bardzo prosty. Bez żadnych udziwnień czy fantazyjnych kształtów, napisy na butelce dokładnie takie jak na kartoniku. Dla mojego męża im prościej tym lepiej, więc flakon przypadł mu do gustu. Mi też ta prostota przypadła do gustu. Zapach po psiknięciu otwiera się bardzo ostro, ale co ważne nie tanio i alkoholowo. Trwa to kilkanaście sekund zanim poczujemy orzeźwiające nuty i rzeczywiście pierwsze nuty, które czuję w tym zapachu są bardzo ziołowe, jednak wciąż orzeźwiające nieco ozonowe, utrzymane w bardzo męskim, świeżym klimacie docenią go szczególnie młodzi panowie. Główne ziołowe skrzypce w moim odczuciu gra tu szałwia, nieco gorzka ale bardzo rześka. Wraz z upływem minut i godzin zapach zyskuje na ciężkości i staje się bardziej zdecydowany i szorstki i tutaj ukłon w stronę bardziej mężczyzn niż 20-latków, bo sądzę że dobrze odnajdą się w tych nutach. Zapach nie jest typem aromatu długo rozwiającego się na skórze, nie ma też całej ferii nut zapachowych, dla mnie po upływie jakiejś godziny te ziołowe początkowe, bardzo świeże nuty umykają gdzieś i czuć wyraźnie drzewo sandałowe, które może gdzieś w tle ma dodatek rozgrzewającego imbiru. O ile mi zapach podoba się bardzo na samym początku i te nuty głowy odpowiadają mi bardziej, tak dla mojego męża o dziwo te drzewo sandałowe i finalne nuty są ciekawsze. Żałuję bo choć bardzo lubię nuty tonki to nie wyczuwam jej tu, a pięknie skomponowałaby się z resztą zapachu. Po niespełna 2h zapach robi się nieco prostolinijny i nuty zapachowe przestają się rozwijać. Jest to raczej bliskoskórna propozycja na dzień, nie mniej bardzo ciekawa, którą lubie czuć na mężu. Jeśli chodzi o trwałość to wg jego opinii jest to maksymalnie 6h, więc ten wynik uważam, że jak na drogeryjną wodę perfumowaną nie jest źle, choć rewelacyjnie też nie. Jeśli chodzi o moje zdanie to zapach jest bardzo ciekawy, jest zaskakujący bo z jednej strony świeży, bardzo przestrzenny gdzie ziołowe nuty okazują się bardzo dobrze skomponowane i optymalnie zgrane w bardzo męskim świeżym klimacie, a po jakimś czasie zapach jakby nieco zmieniał oblicze i stawał się zapachem orientalnym gdzie świeże nuty nikną zostawiając mocną, szorstką i przyjemną nutę drzewa sandałowego, które w towarzystwie imbiru podkręca męskość tego zapachu. Mi zapach przypadł do gustu, nie są to perfumy wydmuszka, które są nijakie, bez wyrazu czy nie przemyślane. Są bardzo uniwersalne, ale nie nudne. Bardzo męskie i choć drogeryjne to jest w nich nutka wyrafinowania. Sądzę, że przypadną do gustu zarówno mężczyznom młodym jaki tym w średnim wieku, ciekawa propozycja na prezent. Polecam :)

Zobacz także inne Wody perfumowane męskie