Jestem już zaprawiona w bojach retinolowych bo kurację tą substancją prowadzę już od kilku lat i przez cały rok, bez wiosenno-letnich przerw. Wybrała ten akurat produkt bo zaintrygowało mnie stężenie.
- OPAKOWANIE: kosmetyk otrzymałam w tekturowym pudełku, w którym mieściła się plastikowa, brązowa (wygląda jak szklana) buteleczka z pipetką, która działa bez zarzutu. Wizualnie butelka dla mnie wygląda odpowiedni, jest estetyczna, prosta graficznie.
- KONSYSTENCJA: jest to produkt płynny, nieco "zagęszczony" i w moją odwodnioną skórę szybko się wchłania, po kilku minutach pojawia się delikatne uczucie ściągnięcia, które nie znika, ale po pół godzinie do godziny od aplikacji retinolu nakładam nawilżającą pielęgnację (tutaj akurat sera z Basiclab zwyciężają bo nie występuje ten dyskomfort).
- ZAPACH: brak
- DZIAŁANIE: moja skóra ma wyrobioną tolerancję na wyższe stężenia retinolu i powiem szczerze, że rozpoczynając przygodę z tym serum nie robiłam żadnych przejściowych, stopniowych kroków w wprowadzaniu preparatu, od razu weszło w moją rutynę i aplikowałam co drugi wieczór. W żadnym momencie nie pojawiło mi się choć minimalne podrażnienie, łuszczenie czy nawet delikatne zaczerwienie, nic kompletnie, żadnych negatywnych skutków.
Efekty stosowania retinolu ów serum podtrzymuje i działa na moją skórę pozytywnie. Oczywiście to nie są efekty widoczne gołym okiem już, tu i teraz. Stosując retinol od lat moja cera zdążyła wypięknieć :D Mam 40 wiosen, a moja cera jest gładka, elastyczna i jędrna, drobne linie, które pojawiły się w kącikach oczu (kurze łapki) stopniowo się spłycają (kiedyś były bardziej widoczne). Zawdzięczam to stosowaniu właśnie retinolu, ale też kwasów, dbam o silne nawilżenie, więc pielęgnacja jest kompleksowa, ale retinol w trakcie tych kilku lat zauważalnie polepszył wygląd mojej cery i mam nadzieję, że jeszcze długo będzie wspomagał mnie w podtrzymaniu jak najlepszego jej stanu.
To nie jest magiczna różdżka, zadziała na tyle na ile jest w stanie zadziałać kosmetyk, bo nie oszukujmy się, czasu nie zatrzyma ani nie cofnie, ale na tyle na ile może skutecznie sprawia, że moja cera staje się mocniejsza.
Biorąc pod uwagę brak podrażnienia czy łuszczenia, a przy tym skuteczność w podtrzymywaniu mojej kuracji retinolowej uważam, że serum jest warte zainteresowania, osobiście bardzo chętnie sięgnę po kolejne opakowanie.
Zalety:
- wygładza
- wspiera skórę w regeneracji
- podtrzymuje efekt elastycznej cery
- szybko się wchłania
- nie podrażnia
Wady:
- na mojej odwodnionej cerze szybko pojawia się uczucie ściągnięcia