Wiem, że lekki podkład jest dla osób, które nie mają wiele do ukrycia i taki efekt chciałam uzyskać. Potrzebowałam czegoś na lato. Lekkie, nie obciążające skóry, niewidoczne - takie miało być to cudo.
Moja cera - mieszana, rozszerzone pory na czole, błyszczący nos i czoło, normalna reszta. Skłonna do przesuszania, małe, nieliczne przebarwienia i rzadko, pojedyncze krostki. Cera jasna, w tym roku w ogóle nie opalona.
Kolor b20 byłby idealny dla mnie na lato, gdybym była troszkę opalona. To kolor do jasnej cery, ale muśniętej słońcem. Nuty bardziej żółto-pomarańczowe niż tylko żółte.
Podkład rozprowadza się dobrze, jest płynny, rzadki, pachnie kwiatowo. Szybko zastyga, ale nie tworzy pudrowej skorupy, można go spokojnie dokładać.
Efekt satynowy. Nie ma drobinek rozświetlających, nie daje też efektu "dewy", błyszczącej skóry.
Krycie minimalne. Wyrównuje koloryt. Nie ukrywa małych, drobnych przebarwień, a tym bardziej krostek. Wtapia się w cerę, nie podkresla porów. Trwałość marna. Po 2-3 godzinach cera się błyszczy, podkład ciemnieje o pół tonu i zyskuje więcej pomarańczu (testowałam na różnych kremach), podkreśla pory. Jedyny plus - nie osadza się w zmarszczkach. Ściera się łatwo, na szczęście nie zostawiając pustych plam, bo różnicy między skórą z podkładem a bez niego po prostu nie widać.
Do tego zawsze, gdy go używałam, nawet na 2-3 godziny, pojawiało się kilka małych, ropnych krostek. Nie tylko na moim tłustym czole, na suchych policzkach i brodzie również. Odstępy między użyciami robiłam czasem i po 2 tygodnie. Bez podkładu - ładna cera, 1 użycie Chanel i już zapchana skóra. 2 dni bez podkładu i już krostki wygojone, żadnych nowych. Nie ma więc mowy o przypadku. Jestem pewna, że mój produkt był oryginalny - miałam 2 próbki-saszetki oraz odlewkę w Sephory.
Wydajność dobra,każda saszetka wystarczała mi na 3 użycia.
Podsumowując - niewidoczny, satynowy efekt na krótko. Potem błyszcząca cera, ciemniejący podkład i zapchana skóra.
Opakowanie oceniam źle, jest wykonane w twardego plastiku, kanciaste i trudno będzie wyciskać resztki, rozciąć również.
- Trwałość