Och, Santorini! Miałam to szczęście widzieć na własne oczy najpiękniejszą wyspę Grecji, a te cudowne widoki pozostaną ze mną na zawsze :) Gdy dostałam więc w prezencie ten wariant Escady, to oszalałam z radości. Uwielbiam perfumy inspirowane zakątkami świata, sama też chętnie zabieram ze sobą na urlop konkretną kompozycję, która potem przywołuje mi cudowne wspomnienia. Pamiętam, że na urlop zabrałam Lacoste Joy of Pink, ale gdyby wtedy Santorini Sunrise były dostępne...:)
Flakon: cudowny, idealnie oddaje klimat i charakter zapachu. Kształt typowy dla marki, czyli delikatna łezka. Całą robotę robi kolorystyka - cieniowane odcienie granatu, które przypominają mi piękne biało-niebieskie budynki na Santorini. Do tego wyrazisty motyw kwiatowy - w intensywnie fuksjowym odcieniu, jak cudnie kwitnące krzewy, które okalają greckie białe budynki.
Zapach: zakochałam się od pierwszego testu. To bardzo wdzięczna kompozycja - dziewczęca, niezobowiązująca, na luzie. Jak dla mnie idealna na sezon wakacyjny, nie widzę jej w towarzystwie listopadowych swetrów ;) Zapach owocowo-kwiatowy, czyli to, co lubię nosić latem. Jak dla mnie najbardziej charakterystyczne i wyraziste są nuty serca, czyli przede wszystkim granat. Soczysty, aromatyczny, ale nie jest to świeży, cierpki owoc, a drink na jego bazie. Do tego nuty słodkiego jaśminu i różowy pieprz, który w tym zapachu wcale nie jest jakoś szczególnie pikantny, dodaje tylko delikatną kropkę nad i. Mam skojarzenie zapachowe z inną lubianą przeze mnie kompozycją, czyli Paris Hilton. Oba zapachy mają dla mnie podobny charakter, choć Paris jest może nieco bardziej glamour.
Trwałość: miałam ocenić na 4, jako taką w miarę zadowalającą, ale nie supertrwałą. Aż tu nagle mnie olśniło, że to woda toaletowa, a nie EDP! Jak na owocowo-kwiatowe EDT jest to trwałość super, długo czuję je na skórze, a zwłaszcza na ubraniach i włosach.
Polecam ten wdzięczny, wakacyjny zapach, zwłaszcza przed wypadem do Grecji. Wprawdzie w popularnych drogeriach panie twierdzą, że nie mają już tego zapachu w sprzedaży, ale bez problemu jest on dostępny w perfumeriach internetowych i to w świetnej cenie.