Uwielbiam w zapachach nutę cytrusową, szczególnie pomarańczy, stąd nie mogłam sie powstrzymać, by nie sięgnąc po Ô De L\\\'Orangerie, która jest na wariacją na temat tego uroczego kwiecia.Odnajdując w nim uroczy jaśmin, byłam wniebowzięta.
Ô De L\\\'Orangerie owtiera się rześko-zimno, zielono, bukietem cytrusów i bergamotki, która następnie wciela sie w taniec olejku neroli z kwiatem jaśminu. Jaśmin jest tu wyczuwalny, trwały. Bazę stanowią nuty żywiczne i drzewne(benzoin i cedr), będące wsparciem dla nut neroli-jasmin. Zapach zdecydowanie na parne dni - jest rześko-zielony, chłodny(cedr), lekko kwaskowy (kwiat pomarańczy), ale nadal subtelnie, a mimo to obłędnie kwiatowy(jaśmin). Jaśmin nie jest tu słodki, jest lekko duszący, kwiatowy, pudrowy, wraz z kwiatem pomarańczy, która jest w swym wyrazie parna i duszna, współgrają z gorącą aurą. To co unosi te nuty, to cedr i benzoin, które nadają temu duetowi lekkości, swoistej wilgotności - sprawia wrażenie, ze wchodzi sie do takiego ogrodu, świeżo zroszonego letnim deszczem, który teraz pod wpływem lipcowego słońca paruje. Zatem zapach wieńczy nuta pudrowa, parna a mimo to świeża.
Zapach przypomina Miss Dior Cherie L\\\' Eau,choć jest ona świeższa i ostrzejsza.Podobieństwa sa również pomiędzy Fragonard fleur d\\\'oranger. Ze swojej cedrowej rześkości w nucie bazy przypomina Light Blue D&G (tym samym Naturelle YR).
Ô De L\\\'Orangerie opada jednak w pudrowo-jaśminową toń parną kwiatem pomarańczy. I te nuty są główną dominantą tej EDT.
Mimo to, Ô De L\\\'Orangerie jest piękna zbalansowana, wyważona. Żadna z nut nie dominuje nad drugą - jest za to harmonijna symfonia letniego parnego ogrodu.
Zapach bardzo kobiecy, czysty.
Mnie osobiście połączenie obu nut wprawia w uniesienie i zachwyt, ponieważ uwielbiam je w zapachach, jeśli jednak ktoś preferuje świeżą, zimną, morską nutę - wówczas warto sięgnąć po brata Ô De L\\\'Azur.Inaczej ogród dusznych pomarańczy i obłędnego jaśminu nas zniewoli.
Flakon EDT odwołuje sie do O d\\\'Azur z roku 2010, zielone szkło z refliefowanymi kwieciem, występuje w pojemnościach 50ml, 75ml i 100 ml. Twarzą zapachu jest Daria Werbovy.
Trwałość zapachu, jak na EDT dość wysoka(około 8h), cenowo, mimo, że to Lancome - bardzo przystępny.
Mój letni Must Have i KWC.
PolecamUżywam tego produktu od: 2011
Ilość zużytych opakowań: 1x75ml
_____________________________________________________________
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione.