Nawet na suchej skórze szybko zaczyna się warzyć . Średnio
Oceniam odcień 02 - ładny, jasny kolor z lekkim żółtym tonem. Bardzo dobrze pasuje do jasnej karnacji (nie całkiem bladej, ale jasnej).
Zasadniczo nie mogę przyczepić się ani do koloru, ani do konsystencji, ani do efektu, jaki daje na twarzy. Problem zaczyna się później i dotyczy trwałości podkładu. Nie wygrywa też w konkurencji "naturalny wygląd twarzy". Ale po kolei.
Kolor - naturalny, nie ma różowych tonów, nie ciemnieje. Bardzo ładnie stapia się z cerą i świetnie dopasowuje do kolorytu. Nie robi ciężkiego efektu (choc jest dość gęsty, odczuwa się go na twarzy), wykończenie jest półmatowe, naturalne. Jednocześnie ma dobre krycie, przy bezproblemowej cerze wygląda idealnie, dla pozostałych cer określiłabym krycie jako średnie z możliwością budowania.
Zaraz po nałożeniu wygląda u mnie świetnie - świeżo, gładko, bez efektu tapety, a zarazem kryje i wyrównuje odcień cery.
Konsystencja - raczej gęsta, ale wygodna w rozprowadzaniu.
Podkład nie jest zbyt lekki w odczuciu - na twarzy sprawia wrażenie wyczuwalnego, nieco ciężkiego (co na szczęście nie przekłada się na efekt na twarzy). Nie jest to podkład z tych, które są tak lekkie, że czujemy się jakbyśmy nie miały nałożonego żadnego make-up'u. Nie jest zastygający, co jeszcze potęguje ten efekt.
Mamy też wygodne opakowanie - połączenie tubki z pompką, dzięki czemu dozowanie jest wygodne, a zawartość można wykorzystać do końca.
Plus za dobrą współpracę z suchą cerą - nie wysusza, jest komfortowy, nosząc go cały dzień nie miałam nigdy uczucia ściągnięcia skóry, czułam się trochę jakbym miała twarz posmarowaną warstwą kremu (choć to też związane jest z tym, że jest wyczuwalny).
Minusem jest trwałość i to, jak podkład wygląda po czasie. Bo nie jest to podkład z tych, co w miarę estetycznie się ścierają i zanikają.
Już krótko po nałożeniu - jakaś godzina? - podkład zaczyna warzyć się na nosie (a zaznaczam, że mam cerę normalną / suchą!) Po paru godzinach wygląda to naprawdę niedopuszczalnie. Jest plastyczny - dotknięty w tym miejscu przesuwa się, można go nieco "ułożyć", ale to nie zmienia sytuacji na długo - po chwili warzy się dalej. Przez swoją plastyczność zbiera się także nieestetycznie w liniach uśmiechu czy drobniejszych zmarszczkach - bardzo wyraźnie.
Co dziwne, u mnie warzy się zawsze na nosie, w innych partiach nie. Zrozumiałabym, gdybym miała cerę tłustą czy mieszaną - ale na suchej taki efekt jest nie do przyjęcia!
Poza partiami nosa podkład po czasie wygląda ładnie (pomijając wchodzenie w linie), dobrze trzyma kontur z bronzerem. Dodam, że dobrze współpracuje z różnymi pudrami (choć warzenie się na nosie pozostaje, niezależnie od użytego do utrwalenia pudru, sypkiego czy prasowanego).
Gdyby nie ten efekt w rejonie nosa, byłabym z niego zadowolona, a tak - tylko 3 gwiazdki. Bo nie można na nim polegać, to zawodny podkład, którego nie nałożyłabym na cały dzień, bo nie mogłabym być pewna efektu, jaki stworzy na mojej twarzy po paru godzinach. Generalnie - mimo początkowo ładnego wykończenia i udanego koloru - nie mogę go polecić. No, chyba że nakładacie podkład na godzinkę, dwie. Wtedy może zdać egzamin. Nie polecam na upały - wtedy problem się nasila.
Zalety:
- ładny odcień i naturalny efekt
Wady:
- bardzo brzydko warzy się już po krótkim czasie, i nie jest to jednorazowy przypadek - warzy się za każdym razem, nawet na suchej cerze
- Trwałość