WAŻNE INFO O REGULAMINIE! SPRAWDŹ SKRZYNKĘ@ I SPAM
Balsamy do demakijażu

Bielenda Cera Lipidium, Multiceramidowa emulsja do mycia i demakijażu

• 9 czerwca 2025 o 15:22
    Moja ulubiona emulsja!
    Mam cerę mieszaną z AZS – przetłuszczające się czoło i nos, ale suche, wrażliwe policzki. Ta emulsja okazała się dla mnie strzałem w dziesiątkę. Używam jej od ok. 2 miesięcy – rano na wilgotną skórę, a wieczorem jako drugi etap oczyszczania, po olejku (u mnie Beauty of Joseon). Idealnie domywa pozostałości olejku, nie zostawia tłustej warstwy, ale też absolutnie nie ściąga skóry. Konsystencja jest leciutka, mleczna, ma lekko żółtawy kolor. Nie pieni się, ale mimo to świetnie się rozprowadza i bardzo przyjemnie myje się nią twarz – to naprawdę komfortowe oczyszczanie. Mam wrażenie, że im bardziej moja skóra „cierpi” (np. przy zaostrzeniu AZS), tym bardziej odczuwam jej kojące działanie. Mimo że czasami moja skóra bardzo się przetłuszcza (również z powodów zdrowotnych), emulsja świetnie radzi sobie z oczyszczaniem – domywa sebum i pozostawia skórę czystą, ale bez uczucia przesuszenia czy dyskomfortu. Skład też robi wrażenie – jest naprawdę fajny jak na drogeryjny produkt. Mamy tu m.in. niacynamid, ceramidy (dokładniej neoceramidy), lipidy, betainę, alantoinę i czynniki NMF – czyli wszystko, co wspiera barierę hydrolipidową i koi podrażnienia. To nie tylko produkt myjący, ale taki, który naprawdę pielęgnuje skórę już na etapie oczyszczania. Skóra po użyciu jest miękka, ukojona, bez żadnego uczucia suchości czy ściągnięcia. Przy moich epizodach AZS daje natychmiastowe ukojenie i poprawę komfortu. Widzę też, że skóra lepiej reaguje na kolejne kroki pielęgnacji – jakby była bardziej „przygotowana”. Testowałam mnóstwo produktów do mycia twarzy i żadna emulsja nie była aż tak przyjemna w użyciu. Dla porównania – równie fajna jest Hydro Lipidium, której używam zamiennie, ale ta multiceramidowa wygrywa pod względem delikatności i efektu ukojenia. Do tego jest bardzo wydajna – wystarcza jedna pompka (czasem półtorej), a kosztuje ok. 20 zł w promocji w Rossmannie. Plus za minimalistyczne, estetyczne opakowanie. Nie widzę żadnych minusów. Polecam szczególnie osobom z wrażliwą, przesuszoną, ale też mieszaną cerą, które szukają skutecznego, a zarazem łagodnego oczyszczania bez uczucia ściągnięcia. Naprawdę świetny dermokosmetyk w dobrej cenie.
    Zalety:
    • cena (ok 18-20 zł na promocji)
    • wysoka wydajność (zostało mi ok pół opakowania po 2 miesiącach używania)
    • przynosi ukojenie skórze (mam AZS)
    • świetnie domywa sebum
    • nie podrażnia
    • nie pieni się
    Wady:
    • czasami niską dostępność w Rossmannie
    tenshia
    4 czerwca 2025 o 17:43
    Poranna ulga dla skóry
    Mam cerę suchą i wrażliwą, dlatego szukam delikatnych, ale skutecznych produktów do oczyszczania twarzy. Emulsja Bielenda Cera Lipidowa Multiceramidowa do mycia i demakijażu ma przyjemną, mleczkową konsystencję, która łagodnie rozprowadza się na skórze, nie pieni się nadmiernie, ale daje uczucie czystości bez ściągnięcia i przesuszenia. Nie szczypie w oczy, co jest dla mnie bardzo ważne – mogę bez problemu umyć również okolice oczu. Zapach delikatny, subtelny, kremowy – zdecydowanie na plus. Emulsja najlepiej sprawdza się jako drugi etap oczyszczania wieczorem – po użyciu płynu micelarnego lub olejku. Sama w sobie nie zmyje dokładnie makijażu i filtrów SPF, dlatego nie polecam jej jako jedynego produktu do demakijażu wieczorem, zwłaszcza przy stosowaniu makijażu dziennego. Za to rano – sprawdza się świetnie solo, daje uczucie odświeżenia i nawilżenia bez podrażnień. Opakowanie z pompką to ogromna zaleta – bardzo higieniczne i wygodne, dobrze dozuje produkt, nie zacina się. Wydajność również oceniam wysoko – niewielka ilość wystarcza na dokładne oczyszczenie twarzy. Skład także zasługuje na uwagę – zawiera multiceramidy wspomagające odbudowę bariery hydrolipidowej, co jest szczególnie cenne dla suchej, osłabionej skóry. Emulsja nie zawiera agresywnych detergentów, przez co jest idealna dla cer suchych, wrażliwych i skłonnych do podrażnień. Polecam wszystkim, którzy szukają łagodnego i pielęgnującego produktu do codziennego mycia twarzy – zwłaszcza w ramach dwuetapowego oczyszczania.
  • 1 czerwca 2025 o 18:01
    Emulsja do mycia i demakijażu z linii Cera Lipidium to prawdziwe odkrycie w mojej codziennej pielęgnacji. Ma delikatną, kremową konsystencję, która nie tylko skutecznie usuwa makijaż i zanieczyszczenia, ale jednocześnie koi i nawilża skórę. Nie powoduje uczucia ściągnięcia ani podrażnień, co dla mojej wrażliwej cery jest ogromnym plusem. Po użyciu skóra jest czysta, ale nie przesuszona – czuć, że bariera hydrolipidowa pozostaje nienaruszona. To świetna opcja dla osób szukających łagodnego, ale skutecznego oczyszczania bez kompromisów. Stosuję ją zarówno rano, jak i wieczorem – i za każdym razem mam wrażenie, że moja skóra jest naprawdę zaopiekowana. Zdecydowanie zostaje ze mną na dłużej!
  • 31 maja 2025 o 9:48
    Niesamowite
    Mam cerę suchą, wrażliwą i często reagującą podrażnieniami na nowe kosmetyki, dlatego z ostrożnością podeszłam do testowania linii Bielenda Cera Lipidowa. Już po kilku dniach stosowania zauważyłam realną poprawę – skóra stała się bardziej elastyczna, nawilżona i wyciszona, a uczucie ściągnięcia zniknęło. Krem ma gęstą, treściwą konsystencję, ale nie jest tłusty – dobrze się rozprowadza i wchłania, pozostawiając ochronny film bez lepkości. Serum ma lekką, aksamitną formułę, która świetnie sprawdza się pod krem i makijaż. Zapach jest bardzo delikatny, prawie niewyczuwalny – co dla mnie, osoby z wrażliwym nosem, jest ogromnym plusem. Opakowania są estetyczne i praktyczne – krem w tubce, serum z pipetą – higieniczne i wygodne w użyciu. Po trzech tygodniach regularnego stosowania zauważyłam zmniejszenie zaczerwienień, poprawę struktury skóry i ogólną poprawę komfortu. To doskonały wybór dla osób z cerą suchą, odwodnioną, wrażliwą lub po intensywnych kuracjach (np. kwasy, retinol). Polecam z czystym sumieniem – skuteczne, przystępne cenowo i przyjemne w codziennym użyciu.
  • 30 maja 2025 o 20:26
    Delikatne nawilzenie
    Moja skóra jest sucha, cienka, skłonna do przesuszeń i podrażnień, szczególnie w okolicach policzków i nosa. Reaguje zaczerwienieniem na zmiany temperatury oraz agresywne kosmetyki do oczyszczania. Bielenda Multiceramidowa emulsja do mycia i demakijażu z linii Cera Lipidowa to dermokosmetyk przeznaczony do codziennego, łagodnego oczyszczania skóry twarzy, w tym także demakijażu. Zawiera kompleks ceramidów, cholesterol, kwasy tłuszczowe i skwalan, czyli składniki wspierające naturalną barierę hydrolipidową skóry. Działanie: Produkt bardzo dobrze spełnia swoje zadanie jako pierwszy lub drugi krok oczyszczania. Skutecznie usuwa lekki makijaż (w tym kremy BB, tusz do rzęs, SPF), nie szczypie w oczy, nie pozostawia uczucia ściągnięcia ani suchości. Po użyciu skóra jest miękka, elastyczna, ukojona i wyraźnie nawilżona, bez tłustego filmu. Konsystencja: Emulsja ma kremową, gładką i aksamitną konsystencję, która w kontakcie z wodą lekko się emulguje, ale nie pieni się jak klasyczne żele. To duży plus dla cer suchych i wrażliwych – nie narusza naturalnej bariery ochronnej skóry. Zapach: Neutralny, bardzo delikatny, niemal niewyczuwalny. Nie drażni, co docenią osoby wrażliwe na intensywne aromaty. Opakowanie: Produkt dostępny jest w higienicznym opakowaniu z pompką, co ułatwia dozowanie odpowiedniej ilości emulsji i jest bardzo wygodne w codziennym użyciu. Opakowanie jest solidne, minimalistyczne, w aptecznym Ta emulsja świetnie sprawdziła się na mojej suchej, wrażliwej skórze. Skóra po jej użyciu nie jest podrażniona, wręcz przeciwnie – wyciszona i przyjemna w dotyku. Polecam szczególnie osobom z naruszoną barierą hydrolipidową, po kuracjach kwasowych, retinoidowych lub w trakcie zimy. Nie polecam jej do bardzo tłustych cer jako jedynego środka myjącego – może być zbyt łagodna do domycia mocniejszego makijażu czy sebum. Jednak jako drugi etap oczyszczania – również sprawdzi się doskonale. Ocena ogólna: 5/5 – na pewno kupię ponownie!