Szampony do włosów

Rene Furterer Volumea, Shampooing Expanseur [Volumizing Shampoo] Szampon dodający objętości

Kaisja
    1 grudnia 2023 o 0:58
    Pięknie pielęgnuje nawet trudne włosy, a pachnie jak... Chanel No 19
    Chciałabym mieć w życiu taki fart, jaki zawsze towarzyszył mi podczas bezmyślnego błąkania się po Internecie, w przypadkowym załapywaniu się na wyprzedażowe lub promocyjne ceny cudownych kosmetyków do włosów Rene Furterer. Tak właśnie trafiły do mnie kolejno: nawilżająca maska Karite Hydra, nabłyszczający szampon Lumicia oraz szampon i balsam 5 sens (wszystkie wychwaliłam już pod niebiosa na Wizaz.pl) w cenie – trzykrotnie niższej od wyjściowej (!!!). Blisko 100 zł nie wydam na 200 ml szamponu – nawet upojnego; niecałe 30 zł – to już prezent od Losu, i nie inaczej stało się kilka miesięcy temu z trafieniem na internetową wyprzedaż dodającego objętości szamponu Volumea, który z miejsca skradł mi serce nie tylko typowymi dla Marki świetnymi właściwościami pielęgnacyjnymi, lecz jeszcze obłędnym zapachem (to też cecha typowa dla wszystkich produktów Rene Furterer). Volumea pachnie ożywczo i zmysłowo, świeżo zazielenionym i ukwieconym majowym ogrodem – co natychmiast, kiedy tylko po raz pierwszy otworzyłam poręczną i schludną, oczywiście zieloną tubkę, przywiodło mi na myśl pudrowo-zielony, zmysłowy aromat perfum Chanel No 19 Poudre, na których wyprzedaż w drogiej perfumerii też trafiłam równie przypadkowo, jak na opiniowany szampon, i które z miejsca również uznałam za "swój" ulubiony – zwłaszcza na lato – zapach. Zbieg okoliczności i faktycznie prezent od Losu :-). Zrecenzowałam na Portalu wszystkie kompozycje z linii łącznie trzech "Dziewiętnastek" (EDP, EDT oraz "moje" Poudre), i nie pozostało mi nic innego, jak w końcu spisać również opinię o fenomenalnym równie "zielono-kwiatowym" szamponie Volumea. Nie tylko oszałamiająco, trwale pachnie i jest przerozkoszny w aplikacji, ale też świetnie pielęgnuje włosy – zwłaszcza tak trudne, jak moje – genetycznie cieniutkie i słabe, puszące się i plączące, a do tego już nie najmłodsze (40+), chałupniczo farbowane, oraz ze skłonnością do przetłuszczania się od skóry głowy, więc myte często i wymagające delikatnego szamponu. Wolę buteleczki, najlepiej z pompką, ale nie czepiam się przejrzystej, ładnej tubki, gdyż ma dość wygodne zamknięcie na klapkę, a szampon ma tak dobrą konsystencję, że ładnie z niej wypływa, ani nie chlapiąc bezrozumnie, ani nie ściekając z dłoni i z włosów, co znacząco wpływa na podwyższenie jego wydajności. Wspaniale się pieni, skutecznie, a delikatnie oczyszczając włosy oraz sprawnie się z nich spłukuje, bez ich plątania, przez co łatwo je rozczesać. Co do efektu, to jeśli Ktoś spodziewa się po Volumei zapewnienia sterczącego gąszczu, to – nie tędy droga, gdyż szampon dodaje włosom objętości, natomiast w sposób naturalny. Fryzura jest zniewalająca – lekka i wyraźnie puszysta, ale nienapuszona; włosy są odczuwalnie świeże, gładkie i lśniące bez obciążenia. Kosmetyk poprawia też kondycję włosów - wypada ich mniej, i sam fakt, że je wygładza i ułatwia czesanie powoduje, że zdecydowanie mniej się ich wyszarpuje grzebieniem, a to już bardzo duży bonus, więc z czystym sumieniem polecam go szczególnie do tak słabych i sponiewieranych (stresem, farbowaniem i częstym myciem) włosów, jak moje. A czy już wspominałam, że włosy po umyciu bardzo długo prześlicznie pachną "zielonymi Chanelkami 19" :-) ?
    Zalety:
    • efekt – włosy zdrowo i bujnie, przy czym naturalnie wyglądające, świetnie oczyszczone, gładkie, lśniące, sprężyste, puszyste, choć nienapuszone, lekkie, miękkie, cudownie i trwale wonne;
    • nadaje się do częstego stosowania;
    • wzmacnia włosy, a już sam fakt, że ich nie plącze i ułatwia układanie powoduje ich mniejszą utratę wskutek wyrywania przy czesaniu;
    • bardzo dobrze się rozprowadza, pieni i zmywa z włosów;
    • nie wypłukuje pigmentów z włosów farbowanych – mam wrażenie, że wręcz chroni kolor;
    • konsystencja – doskonała – szampon nie rozchlapuje się, a lekko rozprowadza i szybko pieni na włosach;
    • wydajność – świetna – tubki o pojemności 200 ml używałam przez wiele miesięcy;
    • nie plącze włosów;
    • ułatwia rozczesywanie i układanie włosów;
    • zapach – śliczny – zielono-kwiatowy, świeży, perfumeryjny, sensualny i elegancki - trwały na włosach – mi do złudzenia kojarzący się z linią perfum Chanel No 19 (!!!);
    • opakowanie – niby zwyczajna, miękka tubka w zielonej tonacji z zamknięciem-klapką, ale dzięki świetnej, niemal żelowej konsystencji szamponu – całkiem poręczna, nie rozchlapująca go
    Wady:
    • cena – bardzo wysoka – blisko 100 zł za tylko 200 ml szamponu (oczywiście jako Samozwańcza Królowa Wyprzedaży złowiłam swoją tubkę okazyjnie za bodajże 28 zł, a i tak uważam, że to dużo jak na czas tuż przed inflacją)
  • 2 października 2017 o 17:41
    Najlepszy na objętość!
    Uwielbiam marke Rene Furterer a ten szampon to strzał w 10 ! Naprawdę daje efekt volume. Nie obciąża włosów, nie skleja nie przetluszcza wrecz ułatwia ich rozczesywanie. Dla mnie nr 1 wśród szamponow
  • 16 grudnia 2016 o 12:34
    Zielone i przyjemne.
    W jednym z kosmetycznych boxów otrzymałam dość sporą, bo 50 ml miniaturę tego produktu. Nie czekałam do wyjazdów, jestem raczej domatorką i rzadko kiedy wojażuję. Zaczęłam go używać jeszcze tego dnia, którego go otrzymałam. + miłe dla oka opakowanie, cudowna zieleń + przyjemny, świeży, taki cytrusowo zielony zapach + żelowa, gęsta konsystencja + wydajny, opakowanie 50ml wystarczyło mi na 5-6 krotnie mycie włosów średniej gęstości za łopatki ( włosy myję tylko raz) + bardzo dobrze się pieni, rozprowadza i zmywa z włosów + odbija włosy od nasady + nie plącze ich + nadaje im blask + nie przesusza skóry głowy - cena.
    suzeta
    10 grudnia 2016 o 23:00
    Mega objętość!!!
    Parę lat temu będąc w Douglasie, a aukurat potrzebowałam szamponu na wyjazd, zakupiłam ten właśnie w wersji 50 ml. Plusy : - pachniał ładnie - ziołowo, - miał idealną nie za gęstą i nie za rzadką przezroczystą konsystencję, - dawał taki efekt na włosach, że za każdym razem patrząc w lustro na swoje włosy krzyczałam WOW!!! Minusy : Niestety jedynym, ale jednocześnie największym minusem, sprawiającym, że z szamponem tym to była tylko jednorazowa przygoda jest CENA!!! Nie mam zamiaru zbankrutować na szamponie, gdyż znam tańsze, a wcale nie gorsze szampony :).
  • 1 października 2015 o 20:54
    Wszystko super, poza wysoką ceną.
    Szampon godny polecenia, pięknie pachnie, łatwo się pieni i (co najważniejsze) faktycznie dodał objętości moim cienkim włosom. Nie podrażnia skóry głowy. Byłoby idealnie, ale jedynym minusem jest tu cena, stąd odjęłam pół gwiazdki. :) Używam tego produktu od: miesiąca Ilość zużytych opakowań: jedno