WAŻNE INFO O REGULAMINIE! SPRAWDŹ SKRZYNKĘ@ I SPAM
Glinki i maseczki algowe

Zrób sobie krem Francuska glinka zielona

• 24 marca 2020 o 15:14
    Powiem jedno - WOW!
    To pierwsza glinka z jaką miałam do czynienia. Oczywiście, wcześniej stosowałam kosmetyki które miały w składzie glinke, jednak tak w 100% glinki nigdy nie używałam. Kupiłam ją z myślą o moim chłopaku, który ma bardzo tłusta, problematyczną, potrądzikową skórę ze skłonnością do wypryskow. Jak to facet, nie lubi za bardzo pielęgnować swojej twarzy i dbać o takie rzeczy, dlatego odkąd mieszkamy razem przemycam jego pielęgnację do mojej i pielęgnujemy się razem. Jeśli chodzi o moją cerę, to jest mieszana z często świecąca się strefa T, sporadycznymi niedoskonałościami wokół nosa/na brodzie, porami oraz suchymi policzkami i skroniami. W pielęgnacji stawiam przede wszystkim na walkę ze świeceniem się, ale także nawilżeniem suchych miejsc. Glinke mieszamy z kwasem hialuronowym lub skwalanem oraz hydrolatem. Porcja z dwóch płaskich łyżeczek glinki starcza nawet na 3 aplikacje na nas dwoje. Kupiłam glinke w wersji 125g za jakieś 10zl, więc starczy mi chyba na wieki. Maseczkę nakładamy na twarz 2 razy w tygodniu (ja czasem raz, bo jak to bywa z takimi mocno odtłuszczajacymi kosmetykami, wysusza niektóre miejsca). Trzymamy ją na twarzy ok. 10-15 minut, tak żeby nie wyschla do końca. Glinka dziwnie pachnie, dlatego warto zadbać o ładnie pachnący hydrolat. Nakłada się ją bardzo dobrze: bardzo łatwo można uzyskać odpowiednią konsystencję, wygodna do aplikacji - ani zbyt płynna żeby nie splywala ani zbyt gęsta. Zmywanie jej też jest bardzo łatwe, gdyz przy zmywaniu ciepłą wodą powstaje nam na twarzy takie zielone błotko, które bardzo łatwo schodzi. Jeśli chodzi o działanie, to jestem po prostu zachwycona! Już nawet nie chodzi o mnie, ale o twarz mojego chłopaka. Jego bardzo tłusta cera chyba właśnie tego potrzebowała! Próbowaliśmy różnych innych peelingow czy kwasów i po tamtych produktach już po godzinie znów miał cała tłusta twarz... Po tej glince jest zupełnie inaczej. Skóra znacznie mniej się przetluszcza, pory są oczyszczone, wydzielanie sebum ograniczone. Cera wygląda na odświeżona, oczyszczona, zadbana. Z czasem można zauważyć, że dzięki ograniczonej ilości wydzielanego sebum na twarzy pojawia się mniej niedoskonałości. U siebie widzę bardzo podobne efekty. Glinka sprawia, że mniej świeci się moja strefa T, a makijaż lepiej się na niej utrzymuje. Mam na policzkach i obok nosa czerwone "licka" (takie przebarwienia) i ta glinka sprawia, że są mniej czerwone. Pory są całkowicie oczyszczone, nic nie jest zapchane. Martwy naskórek usunięty. Jedyna różnica jest taka, że przy cerze mieszanej glinka wysusza niektóre miejsca, dlatego trzeba ją nakładać z głową. Bardzo gorąco polecam ją wszystkim osobom, które chcą się uporać z tłusta cerą lub strefą T.
    Zalety:
    • Ogranicza wydzielanie sebum
    • Oczyszcza dogłębnie
    • Niweluje zaczerwnienia
    • Pory wyglądają po niej świetnie
    • Radzi sobie z bardzo tłustą cerą
    Wady:
    • Wysusza, ale to mały problem. Wystarczy używać jej z głową i dbać o nawilżenie.
  • 16 lutego 2018 o 17:53
    Przyzwoita glinka
    Bardzo fajny dodatek do maseczek. Świetnie współgra z olejami i żelowym kwasem hialuronowym. Buzia jest napięta, miękka, nawilżona i gładka. Nie powoduje żadnych nieprzyjemności – nic nie swędzi, nie piecze, nie ma żadnych podrażnień, nie ma żadnych wyspów. Jest bardzo wydajna. Jedna saszetka o pojemności 10 gram, starczy nawet na 3 użycia. Ponadto jest bardzo tania. Warto sprawić sobie takie dodatek do maseczek.
  • 13 grudnia 2017 o 14:09
    Super jeśli wiesz jak używać odpowiednio dobierzesz do cery
    Nie rozumiem negatywnych ocen dziewczyn które źle dobiorą glinkę do rodzaju cery lub oczekują czegoś czego glinki nie dają. Jeśli wiesz jaki masz rodzaj cery i co daje konkretna glinka to nie wyobrażam sobie żeby można było źle się wypowiedzieć na jej temat. Jeśli ktoś mówi że nie nawilża to ma rację bo żadna glinka nie nawilża i nie takie jest je zadanie. Zielona glinka jest najmocniejszą ze wszystkich glinek, pięknie oczyszcza skórę, zawiera wiele minerałów ale musimy pamiętać że ze nie jest dla każdego ze względu na swoją siłę. Delikatne cery niech trzymają się z dala. Ja osobiście unikam jej tylko przez kilka tygodni po zabiegu kwasami a później znów wracam do niej z wielką przyjemnością. Trzeba pamiętać żeby podczas stosowania nie dopuścić do jej wyschnięcia na twarzy ponieważ wtedy może podrażnić skórę. Ja dodaję kilka kropli ulubionego olejku i mieszam z hydrolatem który akurat mi najbardziej pasuje i mam świetną maseczkę oczyszczającą ale nie wysuszająco za razem. Lubię to co robi z moją skórą, i że po jej stosowaniu zmniejsza się wydzielanie sebum. Zanim jednak ją kupicie zastanówcie się czy jest to produkt odpowiedni dla waszego rodzaju cery.
    Rysia16
    6 lutego 2017 o 22:37
    Bardzo lubię
    Glinki wszelakiej maści kocham i stosuję od kilka lat. Tą z ZSK zamówiłam kilka tygodni razem z innymi siostrami i braćmi i zdecydowanie zielona glinka to będzie mój must have :) Glinka matuje i oczyszcza, cera jest idealnie gładka nawet następnego dnia po użyciu (co w przypadku mojej cery mieszanej z zanieczyszczonymi niektórymi miejscami graniczy z cudem). Trzeba jednak uważać na miejsca, które są normalne, nie przetłuszczające się, ponieważ glinka lubi wysuszyć aż za mocno, szczególnie jeśli nie zraszamy glinki i pozwalamy jej zaschnąć. Mnie czasem pomimo skróconego czasu trzymania czy też dodania kropli oleju i tak wysusza, dlatego daję 4. Dodałam również odrobinę do białego pudru ryżowego - przetłuszczanie w strefie T jest jeszcze bardziej ograniczone i nie potrzebuję żadnego poprawiania w ciągu dnia.
  • 3 stycznia 2017 o 1:18
    Glinka wielofunkcyjna!
    Zielonej glinki użyłam już chyba do wszystkiego :) Nadaje się np. do detoksykacji twarzy jako maseczka. Dodaję ją też czasem do szamponu w ramach peelingu albo przygotowuję sobie oczyszczającą miksurę na skórę głowy (łącząc ją z jogurtem i olejem konopnym) . Genialnie sprawdza się jako pasta do zębów, szczególnie zmieszana z olejem kokosowym i olejkiem eukaliptusowym. Pod każdym względem jestem z niej bardzo zadowolona :)