Maseczki klasyczne

Palmer's Cocoa Butter Formula, Purifying Mask Maska oczyszczająca do twarzy

• 13 września 2021 o 12:07
    Dobra maska oczyszczająca
    Maskę kupiłam w aptece w promocyjnej cenie około 25zł. Cena nie wydała mi się wysoka, bo pojemność maski to aż 120g i wiedziałam, że wystarczy mi na długo. Potrzebowałam czegoś oczyszczającego na strefę T, ponieważ w tych partiach skóra mi się zanieczyszcza. Pomimo cery suchej strefa T ma tendencję do zaskórników, stąd decyzja o zakupie. Mamy tu tubkę o dość sporej gramaturze, jak wspomniałam wyżej. Tubka jest miękka, zamykana na zatrzask a wewnątrz mamy formułę gęstej maski, której nie potrzeba w dużej ilości na jednorazowe użycie. Nie stosowałam jej na policzki, tam oczyszczenia nie potrzebowałam i skupiłam się wyłącznie na centralnej części czoła, nosie i brodzie. Nakładałam ją po oczyszczeniu skóry pianką/żelem i zgodnie z zaleceniami Producenta pozostawiałam na 10 minut do lekkiego zastygnięcia, po tym czasie usuwałam ją letnią wodą. Maska, jak na kosmetyk z glinką, miała przyjemny zapach, nie taki ziemisty, który często spotyka się w tego typu produktach. Tu zapach odbierałam jako całkiem przyjemny i to z pewnością zasługa dodatku masła kakaowego, którego aromat dało się wyczuć i najwyraźniej skontrował ziemisty zapach glinki. W składzie mamy też dodatek masła shea, witaminę E, olejek ze słodkich migdałów, aloes, pantenol, rumianek oraz proteiny mleka. Taka mieszanka sprawiała, że po użyciu maski skóra nie była wysuszona a ja nie odczuwałam ściągnięcia, mimo faktu, że to kosmetyk glinkowy. Oczywiście tonizowania i nawilżania nie pomijałam, resztę rytuałów pielęgnacyjnych dopełniałam zgodnie ze swoimi założeniami. Jestem natomiast pozytywnie zaskoczona działaniem tej maski, bo z jednej strony była treściwa w konsystencji, ale rozprowadzała się po skórze bardzo dobrze i łatwo zmywała. Pory skóry były porządnie oczyszczone, czuć było odświeżenie a koloryt delikatnie się wyrównywał. Jeśli miałam na skórze jakieś drobne zapalne niedoskonałości to maska przygaszała ognisko zapalne a niedoskonałość znikała szybciej. Tego właśnie od niej oczekiwałam - oczyszczenia bez skutków ubocznych. Wydajność? Bardzo dobra. Stosowałam ją 2x w tygodniu i jedna taka tuba służyła mi jakieś 4 miesiące. W mojej ocenie to bardzo dobry wynik. Szkoda, że to kosmetyk mało znany, bo nikt o nim w sieci nie mówił, właściwie natknęłam się na niego przypadkiem w aptece. Myślę, że sprawdziłby się dobrze także przy cerach mieszanych czy tłustych, bo glinki mają to do siebie, że regulują wydzielanie sebum. Przy cerach wrażliwych raczej uważałabym i zrobiłabym test skórny. Przy mojej suchej cerze stosowałam maskę z rozwagą i w konkretnych partiach twarzy i sprawdziła mi się bardzo dobrze. Trzeba czasem wyczuć dany kosmetyk i skupić się na konkretnym problemie skóry a nawet taki o zdecydowanym działaniu może okazać się pomocny i skuteczny. Ze swojej strony polecam, jeśli trafię na niego gdzieś w drogerii to z pewnością ponowię zakup:)
    Zalety:
    • głęboko oczyszcza pory
    • odświeża skórę
    • delikatnie wyrównuje koloryt
    • lekkie stany zapalne są przygaszane i szybciej znikają
    • łatwo rozprowadza się na skórze i bez problemu spłukuje
    • ma całkiem przyjemny zapach
    • nie ściąga nieprzyjemnie cery (ale nie zapominajmy o kolejnych etapach pielęgnacji)
    • bardzo wydajna
    • uczciwa cena
    • nadaje się do różnych typów cer, trzeba tylko ją wyczuć a przy cerach suchych stosować z rozwagą i na konkretne partie twarzy (nie zaszkodzi też zrobić test skórny)
    Wady:
    • słaba dostępność
  • 4 marca 2019 o 21:43
    Dobra
    Maskę trochę trudno mi ocenić. Osobiście nie czuje mocnego oczyszczenia skóry jakie lubię, ale w końcu nie można oczekiwać po niej efektów jak po paście z Ziaji. Jednocześnie, od jakiegoś czasu, odkąd moja skóra zaczyna przechodzić z mieszanej w kierunku tłustej do mieszanej w kierunku suchej, nie służą mi glinki ściągające twarz i wysuszające produkty. Także okazało się, że delikatne (w moim odczuciu) działanie to jej zaleta. Po zmyciu twarz jest delikatna, aksamitna i wygładzona. Druga sprawa. Delikatny efekt złuszczania w moim przypadku to rezultat regularnej eksfoliacji skóry. Testowałam maskę na moim młodszym bracie, który ma podobną cerę do mojej i z oczyszczaniem/eksfoliacją twarzy jest na bakier, u niego efekt był widoczny, skóra przy zmywaniu widocznie się złuszczyła, powodując efekt odsłonięcia nowej, odświeżonej skóry ;) Jeśli więc nie oczekujemy od tej maski tego czego właściwie taka formuła nie obiecuje, czyli mocnego oczyszczenia, jest to bardzo dobra maska.
    Zalety:
    • delikatna, ale skuteczna eksfoliacja
  • 7 stycznia 2019 o 20:55
    Jestem na tak :)
    Bardzo się z tą maską polubiłam. Ma bardzo gęstą konsystencję, trochę jak pasta. Przyjemnie pachnie, dobrze się rozprowadza, czasem trzeba się natrudzić przy zmywaniu, bo woda dosłownie po niej spływa - nie jest to jednak bardzo uciążliwe. Opakowanie jest bardzo wygodne i super wydajne, wystarcza spokojnie na kilka miesięcy (oczywiście pod warunkiem że nie stosujemy maski codziennie :)) Jeśli chodzi o działanie - dla mnie rewelacja. Oczyszcza skórę, a przy okazji delikatnie nawilża, nie ma tutaj mowy o przesuszeniu i mocnym ściągnięciu, jak to często bywa w przypadku produktów oczyszczających. Skóra po użyciu jest miękka w dotyku i wygładzona, promienna, ewentualne zmiany lekko złagodzone, a koloryt wyrównany. Zdecydowanie warto wypróbować.
    lawisia
    16 sierpnia 2018 o 16:37
    Piękny zapach!
    Ta maska jest jedną z moich ulubionych, nie ze względu na jej efekt oczyszczający, ponieważ ten nie jest moim zdaniem aż tak świetny, ale ze względu na zapach i jej działanie łagodzące podrażnienia. Często po nią sięgam, ponieważ jestem fanką wszelkiego rodzaju masek :)
    Zalety:
    • Jest wydajna, bardzo ładnie pachnie, nie podrażnia, łagodzi podrażnienia
  • 25 czerwca 2018 o 14:30
    Ni w lewo ni w prawo
    Z tą maseczką widziałam się dłuugo stojąc na łazienkowej półce rzucała mi spojrzenie, a ja je ignorowałam . Gdyż używając jej nie odczułam żadnego oczyszczenia/mniejszych pryszczy /nic/ null. Jedyny plus z działania,to ,ze nie wysusza cery.,ale też nie nawilża.
    • nie wysusza
    Wady:
    • średnia aplikacji (maska jest bardzo gęsta)
    • pod koniec ciężko się wyciskała
    • regularna cena
    Drogeria Super-Pharm