Olejki do ciała

Zrób sobie krem Masło kakaowe surowe

• 13 maja 2020 o 20:50
    Przydatne do domowych kosmetyków
    Konsystencja tego masła kakaowego jest bardzo twarda, zbita na kamień. Chcąc wydobyć dla siebie odpowiedni kawałek zmuszona jestem użyć noża by sobie odkroić pożądaną ilość. Absolutnie nie uznaję tego za minus, ale myślę że warto wspomnieć o tym. Zapach jest bardzo przyjemny i zachęca do używania. Masło kakaowe sprawdza się jako świetna baza do tworzenia domowych kosmetyków, ponieważ łagodzi i jednocześnie na skórze tworzy warstwę ochronną.
  • 13 grudnia 2017 o 17:33
    Uwielbiam
    Jestem wielką fanką naturalnych kosmetyków a masło kakaowe jest jednym z produktów must have dla takich maniaczek jak ja. Rzadko stosuję je solo bo jest ciężkie w użyciu ale łączę z olejami np, z awokado i mam super nawilżające masełko a jak dodam jeszcze kilka kropli olejku eterycznego to jest jeszcze fajniejsze. Lubię ten delikatny zapach ale to już kwestia gustu.
  • 15 września 2017 o 18:22
    Zapach zmienny, za to właściwości niezmiennie dobre
    Z masłem kakaowym jest tak, że każda partia, którą biorę, pachnie trochę inaczej (ale nie jest zepsute, takie rzeczy z zsk się nie zdarzają). Działanie: Znakomity emolient, który działa dość podobnie do masła shea. Trudniej się rozprowadza, za to wchłania dobrze. Nie blokuje porów i elegancko zatrzymuje nawilżenie skóry. Na twarz używam go rzadziej, bo mam już swoje ulubione oleje, natomiast lubię je do rąk, ust i do ciała. Chroni przed wpływem mrozu, wiatru, suchego powietrza i nie dopuszcza do spierzchnięcia skóry. Dodam jeszcze tylko, że starczy niewielka ilość i można czuć się bezpiecznie. Do włosów nie przepadam, ale to raczej kwestia pielęgnacyjnych potrzeb - moje raczej nie przepadają za masłami i stałymi tłuszczami. Kwestie techniczne: Zsk pakuje masło w plastikowe, białe słoiczki z zabezpieczonym zamknięciem. Wspomniałam na starcie o zapachu. I faktycznie, czasem mamy niemalże czekoladę. ale czasem bezkompromisowe kakao z cierpkimi i kwaskowymi nutami na pierwszym planie. Ta druga opcja bez rozcieńczenia z innymi składnikami może zniechęcać osoby lubiące słodkie zapachy. Nie zmienia to jednak faktu, że ogółem, jakiej partii nie wzięłam, zapach odbierałam jako przyjemny. Nieprzyjemna jest za to twardość masła, o ile stosuje się je solo. Za to jest to duży atut przy robieniu np. domowych sztyftów do ust czy kosmetyków, które mają trzymać formę lub być gęste. Masło dobrze jest trzymać w lodówce lub szybko zużyć. Jak każdy nierafinowany, zimnotłoczony tłuszcz, bez tego psuje się szybko. Podsumowując: Dobry kosmetyk ochronny, ale samodzielnie sprawdza się raczej na 4 niż na 5.
    Zalety:
    • zatrzymuje nawilżenie skóry na długo
    • ma doskonałe działanie ochronne
    • zapach lubi się różnić, ale ogólnie jest przyjemny
    • dobrze opakowane
    • wydajne
    Wady:
    • trudne w rozsmarowaniu, a nawet nabraniu ze słoiczka
  • 11 czerwca 2017 o 8:22
    Zakochałam się
    Plusy: uwielbiam ten zapach!, takie delikatne, przyjemne kakao pięknie nawilża i natłuszcza skóra po posmarowaniu masłem lśni, nabiera zdrowego kolorytu nie powoduje niespodzianek łagodzi podrażnienia pomaga doprowadzić skórę do stanu idealnego Minusy: brak Z powodu twardości masła rozrabiam je z oliwą z oliwek albo z olejem z pestek moreli. Wtedy jest miększe i bardzo łatwo rozprowadza się po skórze (normalnie musiałam skrobać wiórki i dopiero z nich korzystać), ale traci swój oryginalny cudowny zapach. Używam takiej mieszanki również do olejowania włosów - są wtedy miękkie i nawilżone. Kocham i na pewno kupię ponownie.
  • 27 lutego 2017 o 12:06
    twarde ale działa super
    podczas ciąży przerzuciłam się na naturalne kosmetyki- przeciw rozstępom kobiety polecają produkty PALMERS'a bo tak naprawde w składzie mają masło kakaowe które świetnie nawilża skórę. Postanowiłam więc sama sobie zrobić krem przeciw rozstępom. Masło kakaowe miało być głównym składnikiem ale jest po prostu twarde jak gorzka naturalna czekolada i nie łatwo ją rozprowadzić. Dlatego też mieszałam w kąpieli wodnej z masłem shea i oliwą z oliwek- i to był strzał w 10! ani jednego rozstępu a brzuch miałam ogromny, a w miejscach gdzie nie stosowałam produktu( na pośladkach) rozstępy się pojawiły- to znak że jednak ten preparat mnie przed nimi ochronił. Co do samego masła- jak wspomniałam jest bardzo twarde i ciężko go używać solo jak standardowo sięgamy po krem. Lubię go stosować w zimie na twarz na noc- zeskrobuję łyżeczką jego niewielką ilość na wieczko i stawiam na kaloryferze i gdy się rozpuści smaruję nim twarz. Rano widac znaczną poprawę w nawilżeniu i regenercji skóry Odejmuje gwiazdkę za twardość przez co znacznie ciężej stosować preparat bo trzeba go najpierw podgrzewać.