Dziwny. Bardzo dziwny zapach
Hm... Długo zbierałam się do napisania recenzji... Uwielbiam, kiedy jaśmin dominuje. To mi chyba przyszło z wiekiem ;) Tutaj pełni on pierwsze, drugie i ostatnie skrzypce, a dodatkowo jest jeszcze coś, niesamowita szlachetność, co sprawia, że po pierwszym niuchnięciu wiemy, że to perfumy z wyższej półki.
No ale na początku jest jeszcze fiołek. Przynajmniej ja czuję go tam bardzo wyraźnie. Pierwsze nuty przypominają mi wiosnę, taką ciepłą, nie na łące, ale w mieście, na ulicach, w parku. Pasują do niewymuszonej elegancji, włosów spiętych w kok nad szyją, szpilek założonych do dżinsów, jasnej koszuli w męskim stylu, jedwabnej apaszki, czerwonej szminki i niepodkreślonego oka. Taki radosny spacer po mieście przy pierwszych promieniach wiosennego słońca. I to wrażenie trwa dość długo, zadziwiająco długo, jak na EDT.
Potem już niestety jest gorzej. Znika fiołek i pojawia się las. Znów gorący, parujący od promieni słońca. Pełnia lata. Pachnące igliwie. I gdzieś na środku tego lasu leży gnijąca sarna. Spowita jaśminem, ale jednak w pełni rozkładu. Teraz zapach sprawia, że zaczyna lekko boleć głowa. W zależności od temperatury, wilgotności powietrza, ciśnienia na sarna leży od pół godziny do 5 godzin nawet! Grunt to utrafić z aurą tak, by się za długo nie męczyć z padliną na skórze ;) Na szczęście da się to ogarnąć.
A później jest już o wiele lepiej. Sarna znika i zjawia się ogród w końcu lata i początku jesieni. Jest chłodniej, otulamy się miękkim swetrem z kaszmiru. Znów jest jedwabny szal. Jaśmin dogasa, mamy przyjemne nuty drzewne i ciepłą, acz nie nachalną wanilię.
Trwałość obłędna, jak na EDT. Czuję na sobie nawet po prysznicu i nawet na drugi dzień. Śmiało mogę powiedzieć, że na skórze czuję je przez 24 godziny, na odzieży dłużej.
Nie wiem jednak, czy je kupię. Raz - cena zaporowa. Dwa - ta sarna odstrasza. Może to kwestia mojej skóry, ale zawsze te jaśminowe pachnidełka bardzo do mnie pasują, a tu niespodzianka i to przykra. Może to kwestia neroli?
Zalety:
- trwałość
- nuty zapachowe, przepiękny jaśmin
Wady:
- także nuty zapachowe, szczegóły w opisie