Glinki i maseczki algowe

Fitokosmetik Glinka niebieska kambryjska w proszku

• 20 maja 2022 o 10:48
    Nie ma lepszych glinek niż ta seria
    Uwielbiam wszystkie te glinki rosyjskie i ciężko się ustosunkować, która jest najlepsza. Uwielbiam tę, anapską i wałdajską najbardziej. Testowałem jeszcze białą, żółtą i różową od nich. Każda działa podobnie, ale ta mam wrażenie, że jest najsilniejsza pod względem regeneracji i zmatowienia. Ciężko ocenić każdą glinkę indywidualnie, bo nie widać między nimi większych różnić na "niewprawione" oko. Każda jest super. Jeśli chcecie zacząć się glinkować - zdecydowanie kupcie tę serię, na allegro można dostać po 2.50 opakowanie :-)
    Zalety:
    • regeneracja i zmatowienie
    Wady:
    • zabawa w mieszanie, pytanie czy lubicie :) nie zawsze się chce...
  • 19 kwietnia 2021 o 10:29
    Doskonałość!
    Glinkę zakupiłam w internetowej drogerii, nie widziałam jej nigdzie stacjonarnie. Przychodzi w kartoniku opisanym cyrylicą, jednak jest na nim naklejka z polskim opisem i sposobem stosowania. W kartoniku mamy dwa foliowe woreczki z leciutkim, bladozielonym delikatnym pyłkiem. Gdyby przechowywać glinkę w ten sposób mogłoby to być uciążliwe- ryzyko zawilgocenia i pylenia przy tworzeniu mieszanki. Ja przesypałam zawartość woreczka do czystego suchego słoiczka po kremie, który szczelnie zakręcam. w W drugim takim mieszam składniki na maskę i uważam, że to idealne rozwiązanie. To moja pierwsza glinka, do tej pory kupowałam gotowe maseczki i zastanawiam się czy ta jest taka wyjątkowa, czy wszystkie działają tak cudnie. Do tej pory używałam jej tylko na twarz. Na początku przyznam się, że nie mieszam jej z wodą i czasem myślę sobie, że może mam szczęście, że składniki, które wymieszałam nie przereagowały w negatywny sposób i nie zaszkodziły mojej skórze ;-). Podstawą jest ta glinka i żel aloesowy oraz odrobina oleju, z nasion róży, jeśli chcę się bardziej nawilżyć, tamanu jeśli akurat chcę twarz oczyścić. Do tego czasem spirulina, czasem sypki niacynamid, czasem tonik lub hydrolat jeśli mieszanka wyjdzie zbyt gęsta. Trzymam to ok 15 minut. Dzięki zawartości oleju mieszanka nie zastyga na skórze, myślę, że bez tego mogła by zastygnąć w skorupkę. Bez względu na składniki, po zastosowaniu takiej maseczki moja twarz jest mega wygładzona, mięciutka, rozpromieniona- koloryt jest widocznie wyrównany i poprawiony. Następnego dnia większość niedoskonałości jest wysuszona i mniej widoczna. Maska nie wysusza skóry, jednak nawilżenie po niej jest konieczne. Skóra lepiej wchłania kolejne etapy pielęgnacji. Myślę, że skoro bez względu na użyte składniki skóra po użyciu maseczki jest w tak dobrej kondycji jest to głównie zaletą samej glinki. Nie miałam chyba jeszcze tak wszechstronnego kosmetyku, na pewno nie w takiej cenie. Oczywiście, że kupię ponownie. Przerabiam już drugie opakowanie, a na testowanie czeka już kolejny rodzaj glinki od Fitkosmetik.
    Zalety:
    • Cena w stosunku do jakości
    • Doskonale oczyszcza, zmiękcza, odświeża i wygładza skórę
    • Wyrównuje i poprawia koloryt cery
    • Dzień po użyć maleją lub wręcz znikają krostki
    • W 100% naturalny skład
  • 14 kwietnia 2021 o 13:46
    Glinka Iealna
    Opakowanie super wydajne, bardzo niska cena. Glinka robi wszystko to, co powinna, o ile używa się jej prawidłowo tj, nie pozwala się zaschnąć na twarzy.
    • naturalny skład
    Wady:
    • foliowe opakowanie
    Nati668
    13 kwietnia 2021 o 7:58
    Czysta glinka - samo dobro
    Glinkę kupiłam w aptece po namowie koleżanki, która stosowała ją od dawna. Produkt jest bardzo tani i jest spory wybór różnego rodzaju glinek. Glinkę trzeba rozrobić w ciepłej wodzie. Ja dałam więcej glinki niż wody, bo dla mnie proporcje 1:1, czyli takie, jakie sugerował producent powodowały, że glinka była za rzadka. Opakowanie to kartonik. W środku są dwa plastikowe woreczki z glinką. Jest to niepraktyczne, bo nie da się zurzyć całego woreczka na raz i później glinka rozsypuje się po łazience z tego pudełka. Produkt dobrze się rozprowadza, chociaż ja miałam problem z rozmieszaniem dokładnie i zostały twarde grudki, które drapały, ale to przez to, że raz użyłam letniej a nie ciepłej wody. Glinka ma małowyczuwalny taki glinkowy, ziemisty zapach, ale mi to nie przeszkadza. Produkt bardzo szybko zastyga, więc trzeba uważać, żeby nie powstała twarda maska na twarzy. Całkiem dobrze się zmywa. Ja najpierw używam wilgotnego wacika a resztki na koniec zmywam letnią wodą. Glinka świetnie zbiera nadmiar sebum, zapobiega błyszczeniu, przygasza zmiany trądzikowe. Skóra jest po niej gładka, odświeżona i wyciszona. Po zmyciu glinki zwykle odczuwam lekkie uczucie ściągnięcia, które szybko mija. Mnie nie podrażniła, nie miałam też zaczerwienień. Produkt jest bardzo wydajny. U mnie starcza na kilkanaście użyć.
    • Naturalność
    • Zbiera nadmiar sebum
    • Wygładza skórę
    • Wycisza zmiany trądzikowe
    • Dobrze się rozprowadza
    • Nie podrażnia
    • Nie powoduje zaczerwienienia
    Wady:
    • Niepraktyczne opakowanie
    • Ziemisty zapach, ale tylko przy rozrabianiu później po nałożeniu już go nie czułam
    • Bardzo szybko zastyga, tworzy się wtedy twarda maska
    • Zmycie tej glinki trochę zajmuje czasu, ale to typowe dla glinek
  • 16 lutego 2021 o 17:31
    Idealna do cery mieszanej
    Moja ulubiona glinka przygotowuję ją mieszając z zaparzonym rumiankiem na moją mieszaną cerę działa rewelacyjnie trzymam ją z 15 minut na twarzy nie pozwalając jej zaschnąć bardzo dobrze wycisza skórę czuję po jej zmyciu delikatne napięcie na pewno ze mną zostanie na długo.
    • naturalny skład
    • widoczne efekty
    Wady:
    • brzydkie opakowanie